Witam,
tak jak w temacie, gdy na postoju z włączonym silnikiem zaczynam obracać maglownicą (w lewo bądź w prawo) to przy każdym dokręceniu kierownicy słychać pisk. Myślałem może że nie ma oleju w układzie wspomagania ... no faktycznie trochę było za mało, ale dolałem i jest tak samo...
co to może być ? ...
pozdrawiam
kmwtw87 napisał(a):to przy każdym dokręceniu kierownicy słychać pisk.
Jeszcze jedna sprawa, jeśli skręcasz kierownicą do oporu i jeszcze dociągasz mocniej przytrzymując to obciążasz pompę wspomagania i wtedy możesz słyszeć popiskiwanie - tak się nie robi bo wtedy można wykończyć pompę.
nie no to wiem, że nie wolno doginać kierownicy do końca bo się przeciąża pompa ... ale ten pisk słychać już przed skręceniem kierownicy do oporu, czasami nawet przy małych łukach słychać pisk ...
niestety ze mnie jest marny mechanik i nie wiem jak to sprawdzić, tak czy siak musze jechać do mechanika. a tak z góry się orientuję jakie koszty mogę ponieść. tak na wszelki wypadek
Koszt to może byc od kilkuset zł do nawet kilku tyś. Wszystko zalezy co będzie do wymiany.
Sprawdź jeszcze poziom płynu w zbiorniczku bo może byc mało.
płynu niestety ubywa ... i to sporo nawet...
kiedyś jak byłem u kumpla na kanale to mówił że właśnie maglownica jest bardzo brudna od oleju ... ale troche to olałem, jeździłem tak już z dobry rok i nic się nie działo
U mnie było to samo. Pomału ubywało płynu od wspomagania. Któregoś razu stojąc w korku ruszając delikatnie kierownicą tak coś trzeszczało. Po kilku dniach pod autem plama. Auto na podnosnik i maglownica cała zalana płynem.
Oddałem do pełnej regeneracji. Szlify wszelkie, uszczelni, końcówki drążków no po prostu na tip-top. Koszt niestety 1000zł, rok gwarancji ale mam z tym już spokój.
no ja oddaję w czwartek do mechanika samochód także się okaże co będzie do naprawy ...
[ Dodano: 9 Czerwiec 2011, 19:01 ] to ja Panowie mam problem "skrzypiącej maglownicy" z głowy:) mechanik wymienił mi kółko od alternatora i pisk ucichł pozdrawiam
ja mam inny problem. buczenie słychać ale tylko i wyłącznie przy włączonej klimie ( szczególnie na skręconych kołach). problem nie występuje gdy klima jest wyłączona. zapewne to coś z klimą nie tak, tylko co?