Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Zamek drzwi lewych - wkladka - problem

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Zamek drzwi lewych - wkladka - problem

Postprzez karolw » 10 sierpnia 2011, 19:09

Witam,

Miałem włam dziś rano, wyłamali zamek w drzwiach, stacyjkę, zatrzymała ich dopiero blokada skrzyni biegów ale wracajac do tematu.
Usiłując wyjać wkladke drzwi, wykrecilem srube z boku drzwi, (zgodnie z opisem na forum) ale wkladka tylko sie poluzowala. Za zadne skarby nie chciala wyjsc. WD40 tez nie pomagalo. Zrezygnowany postanowilem ponowic proby w terminie pozniejszym i wkrecilem srube do oporu. Ku mojemu zdziwieniu wkladka sama wypadla!! Wsadzilem wiec wkladke na miejsce i wykrecilem srube pare obrotow. Wkladka sie zablokowala, tak ze nie da sie jej wyjac, jednak pozostaje luzna - tzn rusza sie delikatnie na boki.
Probowalem wiec ponownie wkrecic srube z powrotem do oporu. Efekt, wkladka wychodzi luzno ale rownoczesnie blokuje sie klamka - tak jak by sruba ja jakos dociskala. Wykrecenie sruby pare obrotow blokuje wkladke. Wykrecajac dalej srube udalo mi sie ja calkiem wykrecic, tak ze prawie wypadla... Pytanie do znawcow. Co tam sie moglo podziac i jak to naprawic, ewentualnie co jak dziala mechanizm blokowania wkladki ??
Z gory dzieki za pomoc....
karolw
Stella
Stella

Auto: Leon

Reklama

Re: [ALL] Zamek drzwi lewych - wkladka - problem

Postprzez madar » 10 sierpnia 2011, 19:56

Blokowanie wkladki dziala na takiej zasadzie , ze krecac srubka z boku drzwi poruszasz taka jakby zapadka .
W danym punkcie ( tylko w 1 polozeniu srubki ) zapadka jest w takim polozeniu , ze nie blokuje wkladki zamka dzieki czemu mozna ja wyjac.

Tu masz wiecej: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=175564
madar
Signo
Signo

Auto: Seat Leon I

Postprzez darq12 » 11 sierpnia 2011, 22:14

Ja miałem taki problem ze nie mogłem wyjąć wkładki, musiałem rozebrać całe drzwi i od środka to zrobić tu masz opisz jak rozebrać drzwi. http://free.of.pl/g/gajdar/drzwi.htm Najprawdopodobniej ta obejma co trzyma wkładkę ci się przestawiła.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez gagarinm62 » 12 sierpnia 2011, 20:19

darq12 napisał(a):Ja miałem taki problem ze nie mogłem wyjąć wkładki, musiałem rozebrać całe drzwi i od środka to zrobić tu masz opisz jak rozebrać drzwi. http://free.of.pl/g/gajdar/drzwi.htm Najprawdopodobniej ta obejma co trzyma wkładkę ci się przestawiła.

Ciekawi mnie jak odchaczyłeś tą linkę z kasety bo bez tego co wiem to nie wyjmiesz tej blachy ?
przynajmniej ja tak miałem.
gagarinm62
Stella
Stella

Auto: gagarinm622

Postprzez karolw » 15 sierpnia 2011, 19:47

Dzieki wszystkim za pomoc. Stalo sie tak jak napisal darq12. Obejma trzymajaca wkladke sie powyginala i wypadla z prowadnic w klamce. Generalnie caly mechanizm blokowania wkladki szlag trafil i musialem go tunningowac :) I przy okazji nauczka na przyszlosc przy demontazu blachy drzwi. Centralny zamek nie dziala, jak odepnie sie wtyczke od .... silnika podnosnika szyby :) Po wsadzeniu klamki, zamka, blachy, chcialem wyprobowac czy centralny i zamek dziala... i nic . no wiec mysle sobie kable od silownika sie wypiely i rozbieram wszystko od nowa ..... i znow nie dziala.. Dopiero po chwili wpadlem na pomysl pozapinania wszystkich wtyczek i okazalo sie ze dziala :)
karolw
Stella
Stella

Auto: Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne