Posiadam Leona z silnikiem 1.6 SN , z samochodu jestem badzo zadowolony.
Zakupiłem go kilka mieisiecy temu, wcześniej miałem leona 1.4 16v
Niestety auto ma małą wadę o której dopiero dowiedziałem sie jadąc w dosyć daleką trasę.
Na autostradzie nie chce przekroczyć 150-160km/h.
Dodam że auto bez problemu przyspiesza i ma moc do 140km/h później dosyć ospale sie rozpędza do wspomnianych 150km/h i dalej już prawie wcale ale powoli udaje sie osiągnąć 160km/h.
Jak wspomniałem miałem wcześniej leona z silnikiem 1.4 16v i przyznam ze nawet on bez jakiś specjalnych problemów osiągał licznikowe 170km/h
Spalanie Leona jest w normie, była czyszczona przepustnica,świece ok, odpala bez najmniejszych problemów , wkreca sie nawet powyżej 6000 rpm na niższych biegach jednak przy 140 na 5-tym biegu ma jakieś ok.4000 rpm i koniec i dalej nie chce.
Czy ktoś miał podobny przypadek i gdzie szukać problemu.
Autem bardzo dobrze mi sie jeździ , nie daje odczuć po sobie tej wady podczas normalnego użytkowania, super do 100km/h sie rozpędza,nie bierze nawet grama oleju a jeździ na mobilu 5w50, nie kopci itp, jedynie w trasie mnie zaskoczył kiedy nie chce przeskoczyć magicznej prędkości 140-150km/h dodam ze auto nie jest dociążone, klima wyłączona itp.
Przebieg auta jest w 100% oryginalny 160 tyś. nic sie z autem nie dzieje i byłbym naprawdę zadowolony ale niepokoi mnie że poprzednik 1.4 potrafił więcej niż 1.6 i z tego co czytałem i nawet ogladałem na youtube auto powinno rozpędzic sie chociaż do 180 km/h
Być może ktoś z Was miał podobny problem czekam na sugestie.
pozdrawiam Wszystkich serdecznie i dziękuje z góry za pomoc