Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pierwszy leon, kilka pytań, diagnoza błędów

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pierwszy leon, kilka pytań, diagnoza błędów

Postprzez missed » 17 września 2011, 12:39

Witam, kilka dni temu zakupiłem Leona 150km ARL z 2003r. (niby modelowo 2004). Przed zakupem wziąłem go na sprawdzenie w ASO Seata w Łodzi. Ogólnie polecam, za 200zł mechanik spędził dobre 2h sprawdzając auto, włącznie z przejechaniem sie z komputerem. A oto kilka pytań.

1. Wjeżdzając na sprawdzenie, paliła się kontrolka silnika
Obrazek

Szefu powiedział, że to błąd sporadyczny (tak mu pokazało na komputerze) i że może go wykasować. Tego samego dnia auto kupiłem, przejechałem 200km i był luzik. Na drugi dzień kontrolka znów się zaświeciła i świeci do tej pory. Czy z wydruków które dostałem z ASO można stwierdzić dlaczego jest ten błąd? Osobiście jestem w tym ciemny, to moje pierwsze takie porządne auto..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wydawało mi się, że to nie może być nic poważnego, dlatego pozwalałem sobie na jazde tym autem, czy może jedna kategorycznie nie powinienem?

2. W aucie nie działa climatronic, po prostu ustawia sie temperature, a powietrze nie jest schładzane. Od czego powineienem zacząc diagnozę ?

3. Nie mam podłokietnika. Wyczytałem na forum z jakiego auta mogę go zakupić, jednak nie wiem, jak mam go tu zamocować?

Obrazek

4. Co to za wąż? Wczoraj go przypadkiem dostrzegłem.

Obrazek

5. Pan w ASO powiedział, zebym wymienil pasek wielorowkowy i sprzegielko alternatora. To sprzegielko jest w srodku w alternatorze i trzeba go rozmontowac? Jaki jest jego faktyczny koszt? W aso powiedzieli mi 280, w jednym sklepie 180, w drugim 150, a gdy je zamowilem okazalo sie ze mam zaplacic 70zl. Teraz sie zastanawiam czy to nie jakies gowno, albo czy nie przyslali czegos niepasujacego do mojego modelu ? Kurde zostawilem w garazu to sprzegielko, nie podam teraz nazwy firmy, postaram sie pozniej.

Z gory dzieki za odpowiedzi i cierpliwosc, mam nadzieje ze niedlugo bede troche madrzejszy :)
missed
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Pierwszy leon, kilka pytań, diagnoza błędów

Postprzez korpek » 17 września 2011, 13:38

Siemka :)
Odnośnie 2 pytania :
Klima jest nabita? Jak włączysz sprężarkę klimatyzacji jest odczuwalne obciążenie silnika?
Jeśli nie wjedź na kanał i sprawdź wtyczkę od sprężarki, połączenie czy może kabel nie jest urwany. Odepnij ten przewód i na włączonym silniku po włączeniu na panelu sprężarki, sprawdź czy jest tam napięcie.
Teraz odnośnie pytania nr 3:
Koło popielniczki masz prostokątne zagłębienie które będziesz musiał wyciąć, dopasować do podłokietnika. Przed tym zabiegiem odkręć tunel, mocowany jest na 6 śrubach typu torx :) 2 śrubki we wnęce na nogi, po 1 na każda stronę tunelu. Kolejne 2 obok mieszałkobiegałki i ostatnie pod zapalniczką na końcu tunelu :) Aha mieszek trzyma się na zatrzask tak jak gniazdo OBD, nie zapomnij odpiąć kabli od przycisku otwierania wlewu paliwa, ewentualnie Esp. Po zdjęciu tunelu będziesz miał obok dźwigni hamulca ręcznego 2 otwory po przekątnej na mocowanie podłokietnika :)
korpek
Signo
Signo

Auto: 1M

Postprzez sławek » 17 września 2011, 13:50

Tak na szybko:
Do sprawdzenia połączenie elektryczne świec żarowych (wiązka).
Najprawdopodobniej do wymiany czujnik poziomu/temperatury oleju i temperatury zewnętrznej.
Zegary do sprawdzenia- coś tam siedzi i moduł komfortu źle zakodowany.
Najlepiej jeszcze raz podłączyć kompa, i sprawdzić jakie błędy zostały.
Tu masz link odn. podłokietnika: viewtopic.php?t=7558&highlight=monta%BF+pod%B3okiet%2A
Wąż może być od odpływu klimy, ale nie jestem pewien.
A oprócz ustawienia temperatury włączasz klimę przyciskiem, tak aby w lewym dolnym rogu pojawiła się śnieżka? Bo błędów climatronica nie ma.
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez missed » 17 września 2011, 13:56

Klime musze sprawdzic tak jak napisales korpek, dzieki :)
Sławek - te czujniki to ważna sprawa, czy mogą poczekać jakiś czas? Bo spadło na mnie tyle wydatków, że chętnie z 2 miesiące bym przeczekal.

Apropo tej świecy, koles powiedzial mi ze swieca 2. jest do wymiany. Kupilem, wymienilem - ale czy ta kontrolka pali sie tez, jesli swieca jest do wymiany? Jesli tak, to blad sam znika jak sie ja wymieni, czy trzeba go kasowac na komputerze?
missed
Stella
Stella

Postprzez bono » 17 września 2011, 14:02

missed napisał(a):Apropo tej świecy, koles powiedzial mi ze swieca 2. jest do wymiany. Kupilem, wymienilem - ale czy ta kontrolka pali sie tez, jesli swieca jest do wymiany? Jesli tak, to blad sam znika jak sie ja wymieni, czy trzeba go kasowac na komputerze?

świece wymień wszystkie, możesz mieć również uszkodzoną wiązkę albo przekaźnik świec

sławek napisał(a):Wąż może być od odpływu klimy, ale nie jestem pewien.

odpowietrzenie zbiornika paliwa ;-)
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez sławek » 17 września 2011, 14:12

missed napisał(a):Klime musze sprawdzic tak jak napisales korpek, dzieki :)
Sławek - te czujniki to ważna sprawa, czy mogą poczekać jakiś czas? Bo spadło na mnie tyle wydatków, że chętnie z 2 miesiące bym przeczekal.

Apropo tej świecy, koles powiedzial mi ze swieca 2. jest do wymiany. Kupilem, wymienilem - ale czy ta kontrolka pali sie tez, jesli swieca jest do wymiany? Jesli tak, to blad sam znika jak sie ja wymieni, czy trzeba go kasowac na komputerze?

Czujnika temperatury zewnętrznej nie musisz od razu, ale ten od oleju przydało by się- nie wiesz jeszcze co kupiłeś, co będzie jak zgubisz olej, a wskaźnik nic nie pokaże?
Ale najpierw sprawdź błędy, jak będzie ten od czujnika oleju to przeczyść wtyczkę, może nie łączy.
Po wymianie trzeba błąd skasować z pamięci komputera- sam nie zniknie.
bono napisał(a):
sławek napisał(a):Wąż może być od odpływu klimy, ale nie jestem pewien.

odpowietrzenie zbiornika paliwa ;-)

Myślałem że to przód. :))
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez missed » 19 września 2011, 22:29

Kolejne pytanie. Apropo rozrządu. Musze go wymienic, w sklepie kolega doradzil mi rozrzad, calosc okolo 520zl, w ASO powiedzieli mi 700zl. Oba komplety z popmpa wody. Niestety nie znam naz firm. Uwazacie ze lepiej wziac ten za 700 z autoryzowanego serwisu, czy moge spokojnie wziac ten tanszy? Pytalem w roznwych sklepach, znajdowali mi rowniez zestawy za 350zl, ale ta cena troche wydala mi sie zbyt mala?
missed
Stella
Stella

Postprzez transit_master » 20 września 2011, 05:51

missed, dowiedz się jakiej firmy ten rozrząd za 520. Na forum jest kilku sprzedających częśći więc i do nich możesz udeżyć. kolega leem np. ;)
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez mtz » 20 września 2011, 10:57

missed napisał(a):3. Nie mam podłokietnika. Wyczytałem na forum z jakiego auta mogę go zakupić, jednak nie wiem, jak mam go tu zamocować?

proponuje przejrzenie tematu viewtopic.php?t=7558&postdays=0&postorder=asc&highlight=podlokietnik&start=80 tam w sierpniu 2009 zrobilem maly know-how jak zalozyc podlokietnik z radami ze strony kolegi Axee.

btw, dlaczego zabłocki, skoro mozna bylo podjechac do ab-auto, o wiele lepszego serwisu seata w lodzi...
byl Leon TDI+ thx to: DynoSoft koks inside!
byla A3 SB 2.0T BWA SprintBlauPerle
jest firmowka i Gulf VII 1.4 CXSA MY14
mtz
Sympatyk LeonClub

Auto: Golf VII
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez colin23 » 20 września 2011, 11:06

missed napisał(a):Kolejne pytanie. Apropo rozrządu. Musze go wymienic, w sklepie kolega doradzil mi rozrzad, calosc okolo 520zl, w ASO powiedzieli mi 700zl. Oba komplety z popmpa wody.

Pisz lub dzwoń do ASO Komot w Czechowicach. Ostatnio mają super cenę na rozrząd do ARL-i

http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-rozr ... 94827.html

Normalna cena w ASO seata to 503zł.

Do tego jeszcze pompa wody ale ją możesz kupić w ASO za 160-200zł oddając im starą.

I pewnośc masz 100% że towar będzie ORI.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez missed » 20 września 2011, 15:19

mtz napisał(a):
missed napisał(a):3. Nie mam podłokietnika. Wyczytałem na forum z jakiego auta mogę go zakupić, jednak nie wiem, jak mam go tu zamocować?

proponuje przejrzenie tematu viewtopic.php?t=7558&postdays=0&postorder=asc&highlight=podlokietnik&start=80 tam w sierpniu 2009 zrobilem maly know-how jak zalozyc podlokietnik z radami ze strony kolegi Axee.

btw, dlaczego zabłocki, skoro mozna bylo podjechac do ab-auto, o wiele lepszego serwisu seata w lodzi...

dlaczego uwazasz ze lepszy? chociaz faktycznie, podjechalem dzisiaj i uhandlowalem caly rozrzad z pompa wody i wymiana za 1000zl, w zablockim 1150 ;)

jeszcze mam pytanko co do tych swiec, kupilem ten preparat Kontakt dzisiaj, zalozmy ze psikne (czytalem w innym temacie ze takie moze byc rozwiazanie), czy istnieje inna mozliwosc skasowania tego bledu niz podlaczenie w ASo za 120zl? moze ma ktos w okol. Łodzi komputer i za kilka piwek pomoglby mi wykasowac ten blad? pewnie nie potrwa to dluzej niz kilka minut :)
missed
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 20 września 2011, 15:35

odłącz akumulator na 15 minut, jak nie zniknie błąd to tylko komputer niestety.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez mtz » 21 września 2011, 13:10

missed napisał(a):dlaczego uwazasz ze lepszy? chociaz faktycznie, podjechalem dzisiaj i uhandlowalem caly rozrzad z pompa wody i wymiana za 1000zl, w zablockim 1150
hmmm ;) polecam temat: viewtopic.php?t=307&postdays=0&postorder=asc&highlight=autoryzowany+serwis&start=140
byl Leon TDI+ thx to: DynoSoft koks inside!
byla A3 SB 2.0T BWA SprintBlauPerle
jest firmowka i Gulf VII 1.4 CXSA MY14
mtz
Sympatyk LeonClub

Auto: Golf VII
Silnik: benzyna 1.4

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel