Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
michalm napisał(a):Sorry za odgrzewanie kotleta ale ostatnio pojawily mi sie bardzo nieprzyjemne piski w okolicy przedniego zawieszenia. Piski odzywaly sie przy jezdzie po nieroznosciach glownie przy zimnym silniku - okazalo sie, ze poszlo mocowanie ukladu wydechowego - za kolektorem, przed srodkowm tlumikiem, tlumikarz mi powiedzial ze to standardowa usterka. Koszt 30 zl i 5 minut spawania. Pisze o tym, bo moze komus sie przyda w przyszlosci taka wiedza. Aha, silnik BCB.
bono napisał(a):inmortal, http://www.leonclub.pl/forum/viewtopic. ... 123#119123
wymień gumy stabilizatora i obejmy
redbad_1 napisał(a):Sprawdź też poduszki/łożyska amortyzatorów - ja właśnie z tym się borykam (dokładnie te objawy) i czekam tylko na ocieplenie, żeby powymieniać.
Khaleus napisał(a):U mnie niedawno siadło wyżej wspomniane łożysko kolumny.
Objawy miałem podobne, stukanie słyszalne było tylko na 1 i 2 biegu, szczególnie w zakrętach, jazdy po nierównościach, Wymieniłem, uspokoiło się.
Khaleus napisał(a):U mnie niedawno siadło wyżej wspomniane łożysko kolumny.
Objawy miałem podobne, stukanie słyszalne było tylko na 1 i 2 biegu, szczególnie w zakrętach, jazdy po nierównościach, Wymieniłem, uspokoiło się.
inmortal napisał(a):Khaleus napisał(a):U mnie niedawno siadło wyżej wspomniane łożysko kolumny.
Dziś podczas drogi powrotnej z pracy zaciekawiła mnie jedna rzecz... Mianowicie, standardowo słyszałem opisywane w poprzednich postach odgłosy, ale... przypadkowo zupełnie zauważyłem, że na luzie, podczas wchodzenia w zakręty dźwięk ten nie był słyszalny. Albo to tylko moje urojenia, albo faktycznie tylko przy wrzuconym biegu słychać to stukanie/pukanie/trzask.
Szymko napisał(a):@konstant, a z której strony stuka? Z boku czy może ze środka? U mnie miałem to samo i wcale nie było to związane z zawieszeniem tylko rura od wydechu przy samym wyjściu z silnika stukała o mocowanie. Też na początku miałem to przy skręcie a potem na dziurach tak się wybiła, że terkotała przy odpalaniu, ruszaniu, przy około 2.500 obrotach (wtedy gdy silnik wpada w największe wibracje) oraz przy hamowaniu i gaszeniu. Wystarczyło odpowiednio dogiąć to mocowanie i jest cisza.
florek napisał(a):u mnie też skrzypiało, wina sworznia, po przesmarowaniu problem zniknął.
Sorki grabarz18, miałem problem z określeniem tego dziwnego poniekąd dźwięku, na "skrzypienie" wpadłem dopiero jak pisałem ten postgrabarz18 napisał(a):ehhh, szukamy, szukamy, a jak nie ma to piszemy... przenoszę...
PaVLo napisał(a):Ale jak myślicie, czy zakup gum z poliuretanu zlikwiduje to stresujące skrzypienie ? (jaka średnica powinna być ? 21 czy 23mm [silnik ARL])
http://moto.allegro.pl/guma-stabilizato ... 13303.html
Mam podobnie, słychać po rozgrzaniu silnika, ale o wiele słabiej, tylko na większych wybojach.PaVLo napisał(a):[...]które jak jest zimno, twardnieją i stabilizator zaczyna na nich skrzypieć, jednak po rozgrzaniu silnika dostają temperatury i zawieszenie działa cicho[...]
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość