Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Rozrząd - dziwne dźwięki, tarcie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Rozrząd - dziwne dźwięki, tarcie

Postprzez 16czarny16 » 19 grudnia 2011, 19:42

Witajcie, od pewnego czasu zauważyłem a dokładnie usłyszałem dziwne dźwięki po porannym odpaleniu auta ( zimnego ) Dźwięk dochodzi gdzieś z okolicy rozrządu, ale głowy sobie nie dam ucią że na 100% to rozrząd. Dźwięk jest jakby jakieś koło, łożysko itp obcierało o coś a najdziwniejsze jest to że po paru minutach, jak auto dostanie temperatury ten dźwięk niknie. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? co to może by?
16czarny16
Sport
Sport

Auto: ASZ+
Silnik: ASZ 1.9

Reklama

Re: Rozrząd - dziwne dźwięki, tarcie

Postprzez romekkk » 19 grudnia 2011, 20:23

U mnie przy ostatnich zimnych rankach też cos takiego się pojawilo... :? narazie jeżdżę bo nie mam czasu odwiedzić mechanika ale wypadałoby coś z tym zrobić. Dzwiek ustepuje po chwili jazdy. Jak jest cieplej lub auto rozgrzane to całkowita cisza. Mam wrażenie że jakby jakaś rolka dawała taki dźwiek. Zadnych innych niepożadanych objawów nie ma.Rozrząd robiony 35tys temu na ori częściach. Mam wrażenie że dźwięk wydobywa się gdzieś z okolic rozrządu/paska alternatora, gdzieś tak bardziej z dołu niż z góry :wink:
Jakieś pomysły?
poznasz głupiego po czynach jego
romekkk
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Exeo
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez 16czarny16 » 19 grudnia 2011, 20:26

romekkk napisał(a):U mnie przy ostatnich zimnych rankach też cos takiego się pojawilo... :? narazie jeżdżę bo nie mam czasu odwiedzić mechanika ale wypadałoby coś z tym zrobić. Dzwiek ustepuje po chwili jazdy. Jak jest cieplej lub auto rozgrzane to całkowita cisza. Mam wrażenie że jakby jakaś rolka dawała taki dźwiek. Zadnych innych niepożadanych objawów nie ma.Rozrząd robiony 35tys temu na ori częściach. Mam wrażenie że dźwięk wydobywa się gdzieś z okolic rozrządu/paska alternatora, gdzieś tak bardziej z dołu niż z góry :wink:
Jakieś pomysły?

Dokładnie kolego latem cisza, a od ok 2 miesięcy tak rano mam, ja robiłem rozrząd jakieś 50 tys temu też na ori częściach, zastanawia mnie jeszcze napinacz paska wielorowkowego, czy to nie on wariuje.
16czarny16
Sport
Sport

Postprzez romekkk » 19 grudnia 2011, 20:34

Myslę że nie bo u mnie pasek idzie równo, nie skacze. z resztą wymieniałem ten 'amortyzatorek' od napinacza jakiś rok temu (ok 16tys km). Pasek też był wymieniony przy okazji. Gdzieś na forum Pastucha natknąłęm się na podobny temat i skonczył się tym że jak jest pasek Gates to tak może być, bo TTTM. Jak dla mnie to troszkę słaba konkluzja :?
romekkk
Sport
Sport

Postprzez 16czarny16 » 19 grudnia 2011, 20:37

Pasek nie ma tu nic do tego, ja mam paski wymienione ponad 2 lata temu, ubiegła zima była mrożniejsza i była cisza tylko teraz ostatnio cos takiego się zaczęło.
16czarny16
Sport
Sport

Postprzez romekkk » 19 grudnia 2011, 20:42

No nic, czekamy na kogoś kompetentnego co nam wyjasni co i jak :mrgreen:
romekkk
Sport
Sport

Postprzez 16czarny16 » 19 grudnia 2011, 20:45

miejmy nadzieje, jak w najbliższym czasie czegoś ciekawego się nie dowiemy, to po świętach rozbieram obudowę rozrządu i sprawdzę na zimno.
16czarny16
Sport
Sport

Postprzez romekkk » 23 grudnia 2011, 15:18

Rozmawiałem dziś z mechanikiem. Pierwsze pytanie jakie zadał to "Jaki masz pasek, Gates'a? " Ponoć tak się z nimi dzieje. Jeden bedzie piszczał, drugi coś tam przycierał a trzeci hulał bez problemu :x Ponoć strasznie się firma stoczyła i jak zakładać to tylko Conti, ew Dayco. Powiedział żeby jeździć i olać temat (gość ogarniety w temacie, nie pierwszy lepszy pan kazio :wink: )
romekkk
Sport
Sport

Postprzez 16czarny16 » 24 grudnia 2011, 00:35

Spoko, ale jak paski się pogorszyły to może nie wytrzymać tyle ile powinien? Ile powinien zestaw wytrzymać?
16czarny16
Sport
Sport

Postprzez romekkk » 24 grudnia 2011, 11:36

to chodzi o pasek alternatora, nie rozrządu.
romekkk
Sport
Sport

Postprzez 16czarny16 » 24 grudnia 2011, 12:58

A to spoko, wszystko jasne, Wesołych Świąt dla wszyskich :)
16czarny16
Sport
Sport

Postprzez voyager2550 » 27 grudnia 2011, 16:26

Mam ten sam problem. Dziwny dźwięk po zapaleniu zimnego silnika. Po kilku minutach ustaje.
voyager2550
Stella +
Stella +

Auto: Toledo II 1.9 TDI

Postprzez 16czarny16 » 27 grudnia 2011, 17:22

Też zmieniałeś ostatnio pasek wielorowkowy? Na Gatesa?
16czarny16
Sport
Sport

Postprzez Korzen » 27 grudnia 2011, 19:09

nie będę oryginalny, napiszę, że u mnie też cyka na zimnym, po chwili dźwięk znika... jeden mechanik powiedział, że to ten "amortyzatorek" od napinacza, drugi popsikał, nasmarował ten napinacz i stwierdził że to nie to i że to rolka od rozrządu... auto kupiłem pół roku temu, nic nie robiłem przy nim na razie, przejechałem 15kkm i cyka tak samo, lato zima, zimno ciepło, na parę chwil po odpaleniu cykanie z okolic rozrządu i pasków. Pacjent to ASV. Rozrząd robiony niby przy 100kkm obecnie jest 131kkm. Co o tym myślicie koledzy?
Korzen
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez romekkk » 10 lutego 2012, 08:23

Problem rozwiązany. Na pierwszy ogień poszedł pasek wielorowkowy. Zamiana Gates'a na Contitecha przyniosła połowiczny efekt, tzn pasek chodzi dużo ciszej i nie szumi jak Gates :brawo: Jednak dziwny dźwięk pozostał. Sciągneliśmy pokrywę rozrządu i okazało się że piszczy taka mała rolka. Jednak nie piszczy bez powodu - okazało się że pompa wody lekko puszcza i płyn leci na rolkę i stąd rolka piszczy. Ciekawe jest to, że kpl rozrząd i pompa jest ori VW i po przebiegu 53tys (3lata) już niedomaga. Dla świętego spokoju wymieniłem kpl rozrząd tym razem na Conti/ruville i teraz całkowita cisza :brawo: :mrgreen:
Ps. Moj mechanik (zaufany człowiek, nie naciągacz i poartacz :wink: ) mówi, że rozrząd lepiej machnąć co 60-70 tys i nie czekać do 90tys bo bywa że tyle nie wytrzymują a wtedy robi się niezły bałagan :|
romekkk
Sport
Sport

Postprzez Korzen » 20 lutego 2012, 18:46

kolego romekkk, dokładnie taka sama diagnoza u mnie, właśnie wymieniłem olej a przy okazji mechanik miał spojrzeć dlaczego ucieka płyn chłodniczy- bardzo niewiele, ale ubywało. No i się okazało, że właśnie jak piszesz widać że pompa wody popuszcza... :) to widać ten model tak ma :D Możesz jeszcze napisać co konkretnie wymieniłeś i jakie koszta (paski rolki, pompa)? umówiłem się do mechanika na za tydzień to będę wiedział czy mnie nie naciąga na częściach :)
Korzen
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez Peter007 » 20 kwietnia 2013, 17:07

Mam dziwne tarcie z okolic rozrządu i myślałem, że to rolka któraś tak gra i nastawiłem się na wymianę kompletnego rozrządu a tu nagle okazało się, że po włączeniu klimy dźwięk znacznie się ogranicza. Nie ginie całkiem ale jest wyraźnie słabszy. Coś z klimą, alternatorem czy...? Poczytałem trochę i jeśli mowa o jakichś dźwiękach to z reguły po włączeniu klimy się natężał a u mnie odwrotnie. Panowie podpowiedzcie

-- 20 kwi 2013, o 18:07 --

Znalazłem sam przyczynę. Napinacz paska wieloklinowego
Jeśli Ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz rację - wydaje Ci się...
Peter007
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez tolo » 20 kwietnia 2013, 18:36

ja mam taki sam problem jak wy wyzej opisujecie :/ a silnik ASV tez piszy na zimnym silniku pozniej ustaje a rozrzad tez mam na orginale i przejechane dopiero 40 tys na ty rozrzadzie i u mnie wyraznie slychac ze dzwiek wydostaje sie z obudowy rorzadu tak jak kolega romekkk pisal ze to bedzie rolka i to by sie wszystko zgadzalo
tolo
Stella +
Stella +

Auto: LEON

Postprzez rafaello0016 » 5 maja 2013, 18:34

tez mialem taki problem. pozniej zaczelo piszczec jak by pasek rozrzadu i jechalem dzisiaj i wywalilo mi rolke prawdopodobnie chyba od alternatora bo braklo wspomagania nagle i zaswiecila sie kontrolka od akumulatora no i jak zobaczylem pod maske to pasek byl zwalony ale caly nie pekniety i scholowalem do znajomego mechanika i mowil ze to wlasnie ta rokla prawdopodobnie od alternatora. moze ktos z was mial taki problem ?
rafaello0016
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ALH 1.9

Postprzez karoLak » 11 maja 2013, 21:32

Miałem podobny problem i okazało się że jest to napinacz paska klinowego a dokładniej amortyzator napinacza wymieniłem cały napinacz wraz z amortyzatorem i ten dziwny dźwięk ustał...
Only Diesel !
karoLak
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez pl_DK » 26 czerwca 2014, 09:14

Witam serdecznie,

odkopuję temat. Od jakiegoś miesiąca pojawił mi się problem związany najprawdopodobniej z rozrządem lub jego osprzętem. Otóż wydobywa się z niego następujący dźwięk - być może będzie to słychać na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=ePr6GMCGeqQ

http://zapodaj.net/b3b3437e5d38e.jpg.html
http://zapodaj.net/2602a1547e64c.jpg.html
http://zapodaj.net/409e627afab5f.jpg.html

Poniżej załączam też kilka zdjęć np. paska. Dodam, że samochód ma aktualnie 239,000km, rozrząd miał zmieniony przy bodaj 203,000km - komplet wyglądał następująco:

1 rolka prowadząca Ruville
- 1 rolka napinająca Ruville
- Pasek rozrządu Contitech
-Pompa wody Ruville

No zaczyna mnie to mocno wkurzać i szczerze mówiąc to nie wiem czy zlecić komuś rozbiórkę rozrządu i sprawdzenie całości czy co robić. Być może ktoś miał podobny problem i wie jak to rozwiązać. Dodam, że na początku wyeliminowałem wszystkie dźwięki związane z paskiem alternatora: wymieniłem pasek + cały napinacz i tutaj problem ustał, teraz powrócił ale w rozrządzie.

Nie ma znaczenia czy samochód jest ciepły czy zimny. Dźwięk okresowo ustaje ale w 95% czasu jest słyszalny. Jeśli chodzi o ustawienie rozrządu to na pewno jest dobre - całość sprawdzana vahiem zarówno na ciepłym jak i zimnym.

Jak mocno musi być napięty pasek rozrządu? Czy można to potraktować (pasek) czymś w rodzaju wd-40 lub jakimś smarem z silikonem?
Leon TS 2003 150KM
pl_DK
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ARL

Postprzez pablo28 » 26 czerwca 2014, 22:47

-- 26 czerwca 2014, 21:50 --

Kolego znam ten dzwięk :) u mnie jest taki sam, ale jak narazie nic z tym nie robiłem . Wyczytałem na jednym z forum że czasami pomaga zluzowanie troszke paska rozrządu , ale nie zawsze , a winowajcą tego dzwięku jest koło wałka rozrządu a konkretnie tłumik drgań taki gumowy pod kołem wałka rozrządu , ponieważ koło rozrządu jest dzielone , niestety z biegiem czasu guma traci swoje właściwości tłumiące wymiana kompletnego koła załatwia sprawe . podaje link z innego forum z tym problemem, dzwięk określam jako takowe chęcholenie:)

-- 26 czerwca 2014, 22:46 --

http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=6640
Obrazek
pablo28
Signo
Signo

Auto: Leon FR
Silnik: ARL 1.9

Postprzez pl_DK » 27 czerwca 2014, 09:16

Niech mnie ktoś oświeci ale wydaje mi się, że w moim leonie nie ma tego tłumika drgań. Z tego co pamiętam to przy kupnie było pytanie o właśnie ten tlumik i serwis powiedziałem, że rozrząd ma być bez tłumika.
Leon TS 2003 150KM
pl_DK
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ARL

Postprzez dadusiek2407 » 2 lipca 2014, 14:46

Tez mam takie dzwieki wkurza mnie to bardzo zaczely sie po zmianie rozrzadu...mam napinacz hydrauliczny i zostal ustawiony na zimnym silniku na 5mm...po odpaleniu zaczely sie takie dzwieki wiec poszukalem troche itp napinacz zluzowalemm na 6mm,pozniej wymienilem pasek na "dayco" nic to nie dalo i wkoncu wymienilem na swieza uzywke kolko walka rozrzadu tzw tlumik drgan bo niby tez jest za to odpowiedzialny i dalej lipa...najbadrziej ten dzwiek slychac jak jest zagrzany silnik :-(
dadusiek2407
Signo
Signo

Auto: Leon Cupra 4x4

Postprzez tomFR » 11 lipca 2014, 15:29

witam.
Patrzyłem w ETKA i tłumika drgań nie ma w silniku ARL.
U mnie tak samo na ciepłym silniku szumi bardzo głośno. Jeżdżę tak dwa lata od wymiany rozrządu.
W zimnie mniej bo zimno na polu. Najgłośniej latem.
tomFR
Signo
Signo

Auto: leon TopSport

Postprzez pablo28 » 11 lipca 2014, 15:57

W każdym PD 1,9 koło rozrządu wygląda tak samo, i jest dzielone , może fachowo nie nazywa się to tłumik drkań ale w każdym za kołem zębatym jest guma którą tutaj nazywamy tłumikiem .
Obrazek
pablo28
Signo
Signo

Auto: Leon FR

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel