Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwny zapach przy odpalaniu : ASV

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwny zapach przy odpalaniu : ASV

Postprzez Barton » 6 marca 2012, 20:59

Witam,
Od jakiegoś czasu w moim Leonie podczas odpalania czuć dziwny zapach, coś przypominającego zapach palącego drewna lub bakielitu, ciężko mi go określić :-| Nie są to na pewno spaliny, ani zapach palącego się plastiku czy oleju. Co gorsza zapach nie nie pojawia się za każdym razem, tylko sporadycznie co tym bardziej utrudnia diagnozę miejsca z, którego pochodzi . Czuć go w kabinie przez chwilę po odpaleniu lub w najbliższym otoczeniu samochodu, problem w tym, że nie przy każdym uruchomieniu samochodu.
Wczoraj na kanale razem z kuzynem próbowaliśmy określić miejsce jego pochodzenia, bez skutku :? Przy kilku próbach odpalenia zapach się nie pojawił, a jak nazłość dopiero gdy odjeżdżaliśmy z garażu..
Domyślam się, że ciężko wam będzie zdiagnozować problem, ale może akurat ktoś miał podobną usterke? Z góry dodam, że filtry filtron wymienione ~8tys temu.

A przy okazji, w trakcie ruszania od niedawna coś "nad" schowkiem pasażera wpada mi w lekkie metaliczne wibracje, głównie gdy ruszam pod górkę z mniejsza ilością gazu. Co to może być, nagrzewnica?
Barton
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Dziwny zapach przy odpalaniu : ASV

Postprzez untaztood » 6 marca 2012, 21:06

Odkręć schowek i zobacz czy nie śmierdzi przypadkiem wentylator nagrzewnicy.
Może zjarało się sprzęgło i teraz się dociera? Ono specyficznie śmierdzi, ja to porównuję do zapachu "śmieci" :)
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Barton » 7 marca 2012, 10:41

untaztood napisał(a):Odkręć schowek i zobacz czy nie śmierdzi przypadkiem wentylator nagrzewnicy.
Może zjarało się sprzęgło i teraz się dociera? Ono specyficznie śmierdzi, ja to porównuję do zapachu "śmieci" :)

Odkręcę schowek i spróbuje ocenić czy zapach pochodzi z nagrzewnicy, ale jak wspominałem ciężko zdiagnozować miejsce pochodzenia :?
Myślisz, że to mogłoby być sprzęgło? w czasie jazdy, żadnych objawów sugerujących problem ze sprzęgłem nie ma, nie ślizga się, auto przyśpiesza dynamicznie.
Barton
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez CzykuCzyk » 14 marca 2012, 09:46

Barton napisał(a):
untaztood napisał(a):Odkręć schowek i zobacz czy nie śmierdzi przypadkiem wentylator nagrzewnicy.

Odkręcę schowek i spróbuje ocenić czy zapach pochodzi z nagrzewnicy, ale jak wspominałem ciężko zdiagnozować miejsce pochodzenia :?
Myślisz, że to mogłoby być sprzęgło? w czasie jazdy, żadnych objawów sugerujących problem ze sprzęgłem nie ma, nie ślizga się, auto przyśpiesza dynamicznie.

:shock: Odkręć i zobacz, a przede wszystkim czytaj uważnie posty! Czy on napisał o sprzęgle, które rozłącza silnik ze skrzynią biegów? Chodzi o sprzęgiełko wentylatora nagrzewnicy, nie wydaje mi się, żeby miało ono jakikolwiek związek z jazdą :-D najpierw uważnie czytaj, a później pytaj.
Był niebieski 1M 1,9 TDI ALH+
Był grafitowy 1P 1,9 TDI BLS+ by MastersTuning
Obrazek
Jest grafitowe BMW E60 530d 285hp/585nm by MastersTuning
CzykuCzyk
Sport
Sport

Auto: BMW 530d
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel