Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

brak 3 biegu oraz wstecznego po awaryjnym hamowaniu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

brak 3 biegu oraz wstecznego po awaryjnym hamowaniu

Postprzez imperator » 10 maja 2012, 19:34

Cześć! Przedwczoraj przy awaryjnym hamowaniu przy niskiej prędkości parkingowej zgasł mi silnik na biegu. Nie zdążyłem wysprzęglić. Efektem tego był zanik wszystkich biegów, oprócz czwórki. Po otwarciu maski zauważyłem pękniętą część łączącą linkę z wybierakiem odpowiedzialną za ruch na boki drążka zmiany biegów. Wymieniłem ją, wyregulowałem zakres obu. Niestety po tej sytuacji nie mam dalej 3 biegu i wstecznego. Po odpięciu obu linek, próbowałem ręcznie wrzucić każdy bieg. Wchodzą gładko, bez zgrzytów i innych efektów dźwiękowych. Przy 3 biegu brakuje zakresu, a przy próbie wrzucenia wstecznego wybierak nie schodzi wystarczająco nisko, światło wstecznego też się nie zapala. Dodam, że przejechałem się delikatnie i "oprócz" braku tych 2 biegów wszystko działa normalnie. Macie jakieś pomysły ?? Może ktoś spotkał się z podobną sytuacją ?? Czy ty może być awaria samego wybieraka?? Synchronizator?? Wodziki?? Dzięki za pomoc !!!
imperator
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I

Reklama

Re: brak 3 biegu oraz wstecznego po awaryjnym hamowaniu

Postprzez marcin7x5 » 11 maja 2012, 08:00

Skoro i ręcznie nie możesz wrzucić tych 2 biegów to pewnie trzeba będzie zajrzeć do wewnatrz skrzyni i przyjrzec sie wybierakowi.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne