Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwne odgłosy pod maską przy włączonej klimie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwne odgłosy pod maską przy włączonej klimie

Postprzez skrzat06 » 19 czerwca 2012, 10:07

Witam! Zauważyłem dziś, że na biegu jałowym przy włączonej klimatyzacji obroty co jakiś czas spadają na krótką chwilę, zaglądnąłem pod maskę i sytuacja wygląda tak:
Silnik pracuje normalnie, nagle słychać krótki gwizd silnik szarpnie, obroty spadną, coś zaczyna szumieć i za chwile przestaje i wraca do normalnej pracy. Ta sytuacja powtarza się cyklicznie, po wyłączeniu klimy wszystko ustaje.
I tu mam pytanie czy to normalna praca klimy czy coś jest nie tak?
Nagrałem krótki film, ale niestety jakością nie zachwyca :?
http://www.youtube.com/watch?v=tDsCiFfrdIk

-- 19 czerwca 2012, 11:07 --

Dodatkowo zauważyłem, że coś jakby przytrzymuje silnik w momencie tego gwizdnięcia, czyżby sprężarka się zacierała? Podpowiedzcie coś :)
skrzat06
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.6 16V

Reklama

Re: Dziwne odgłosy pod maską przy włączonej klimie

Postprzez marcin7x5 » 19 czerwca 2012, 11:20

Skoro objawy występują tylko przy włączonej klimie więc raczej to właśnie będzie przyczyną dźwięków.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez stm75 » 19 czerwca 2012, 14:11

Ja mam podobny problem tylko u mnie zacierał się wiatrak klimy. Powiem tylko jedno - nie inwestuj w tańsze zamienniki bo Cie później będzie ....uj strzelał. Zreszta było już nie będę dublował tylko oddaj jak najszybciej kompresor klimy do naprawy.
stm75
Sport
Sport

Auto: Cupra R
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez skrzat06 » 20 czerwca 2012, 23:01

Wiem, że nikt z fusów nie wróży, ale jak Panowie obstawiacie, sama wymiana czynnika może tu coś pomóc, czy to raczej grubsza sprawa?
skrzat06
Stella +
Stella +

Postprzez stm75 » 21 czerwca 2012, 17:47

Wymiana czynnika nic Ci nie da. Tylko regeneracja kompresora od klimy. Prawdopodobnie zacierają Ci się łożyska a one nie mają styczności z czynnikiem. Nie wymieniaj teraz czynnika bo generujesz nie potrzebne koszty.
stm75
Sport
Sport

Auto: Cupra R
Silnik: CHGA 1.6

Odp: Dziwne odgłosy pod maską przy włączonej klimie

Postprzez dato » 22 czerwca 2012, 00:38

Jest fajna firma w Łodzi co to szybko i skutecznie i z gwarancją ogarnia. Przypomnij się pw to jak będę przy kompie to ci wrzucę namiary.
dato
Sport
Sport

Auto: Leon FR + S2

Postprzez skrzat06 » 9 lipca 2012, 22:00

Wiem już co się dzieje, to że obroty falują spowodowane jest tym, że sprężarka klimy na zmianę się włącza i wyłącza. Patrząc na wyświetlaczu climatronika napięcie na sprzęgle sprężarki wynosi ok. 13,7V tylko gdzie ono jest mierzone? Jak je zmierzyć bezpośrednio przy sprężarce?

EDIT: Znalazłem temat http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=42&t=32170 jutro spróbuję poprawić kostki za panelem climatronic'a i zdam relacje czy pomogło.

-- 6 lipca 2012, 09:27 --

Niestety, poprawiłem i psiknąłem kontaktem w kostki za panelem i przy sprężarce, ale to nie pomogło. Klima po włączeniu startuje normalnie, ale jak chwile pochodzi to potem działa 20s i wyłącza się na 7s i tak w kółko, z tym że czasem pochodzi dłużej a czasem krócej. Wiem na 100%, że rozłącza się wtedy sprzęgło na kompresorze ale czy wiatrak się wyłącza to nie wiem.
Na panelu climatronic pod kodem 1c pokazuje .0 a pod 52c pokazuje 14 przy włączonym zapłonie ale nie odpalonym silniku.

-- 9 lipca 2012, 23:00 --

Może się komuś przyda.
Powodem okazał się nie działający duży wentylator na chłodnicy (zawiesiły się szczotki) po reanimacji wentylatora problem zniknął. (Myślałem że duży jest od silnika a mały ma sam działać przy włączonej klimie)
Pozdrawiam, szkoda tylko że trochę mały ruch w temacie był.
skrzat06
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne