Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Szarpanie silnika podczas przyspieszania - ASV 110 KM

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Poszarpywanie TDI ASV

Postprzez polciu1 » 5 kwietnia 2012, 20:47

oki, postaram się tego dowiedzieć chociaż nie wiem czy zdradzi tajemnicę :) ja rozwiązałem szarpanie to teraz zaczynam walkę ze sprzęgłem chyba...
Powered by KINGSOFT/BARTPOL 135,9 KM & 315,9 Nm
polciu1
Signo
Signo

Auto: Leon 1M TDI
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Postprzez osiouek » 5 kwietnia 2012, 23:45

Nie zauważyłem kopcenia. Dodam jeszcze, że na vagu nie pokazywał żadnych błędów, wtryskiwacze ok. Pełnych logów silnika nie robiłem.
osiouek
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 TDI ALH

Postprzez Yagi2 » 6 kwietnia 2012, 05:47

osiouek napisał(a): osiouek
Nastawnik w pompie wtryskowej pewnie Ci się przycina, była gdzieś tu na forum instrukcja czyszczenia, lub oddaj to do jakiegoś pompiarza, to Ci przeczyści. Powinno pomóc.
Yagi2
Sport
Sport

Auto: Leonik 110+

Postprzez Artiks » 15 maja 2012, 21:08

darek87dz napisał(a):statnio miałem kilka razy ten sam problem. w okolicach 1800 obr. szarpnie 2-3 razy. więc podpinam się do pytania...
Do czyszczenia EGR, najlepiej od razu z kolektorem. VAG tego nie pokaże, podciśnienia chodzą wg kompa wartości ok a egr świruje.
Artiks
Stella +
Stella +

Auto: SEAT ALTEA

Postprzez Visterio » 22 czerwca 2012, 09:55

Podepnę się pod temat.
Witam,
Panowie, mam problem z moją ASV. Pomóżcie, ale proszę o sensowne odpowiedzi wyciągnięte z waszych doświadczeń..
We wtorek jadę podpiąć pod komputer... ale próbuje rozeznać temat, być może ktoś z Was podobny przerabiał...
Problem tkwi w tym, że po przekroczeniu 2 tys obr na zimnym silniku samochód zaczyna szarpać, początkowo delikatnie, tak jakby nie dostawał wystarczającej dawki paliwa.. w tym momencie zmiana biegu powoduje dalsze płynne przyspieszanie... ale gdybym przytrzymał gaz 3 bieg do 2,5 -3 tys/obr coraz mocniej szarpie a nawet odcina zapłon i samochód gaśnie..... poza tym zauważyłem, że przy przekroczeniu 160 km/h auto przestaje przyspieszać i można deptać pedałem gazu bez reakcji....
Jestem po wymianie turbiny, zaworu sterującego N75, czujnika temperatury... moje przypuszczenia to pompa, która może już nie dawać rady nowej turbince... co Wy na to?
kolejny wydatek za pompę to rząd 500-1000zł więc...
Visterio
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 TDI

Postprzez Skrzydlaty » 22 czerwca 2012, 11:19

Miałem taki przypadek kolego 2 razy.

1 - była zmęczona pompa
2 - wtrysk sterujący się kończył

Jedź na diagnozę, bardziej obstawiam że pompa ma już dosyć... tz sekcja...
kom : 606 40 80 70GTB2260VK MUSZKAD FIRAD HF50/HF80/HF120
Skrzydlaty
Signo
Signo

Auto: Leon4 Cupra

Postprzez Visterio » 23 lipca 2012, 10:08

Witam! oddałem samochód do mojego mechanika - posprawdzał wszystko dokładnie i okazało się że pompa wtryskowa pada. Znalazłem serwis, który się zajmuje pompami nie wiem czy z Was ktoś miał do czynienia z nimi: BOSH SERVICE Śmietana, Kobiór ul. Kobiórska 77. Umówiłem się na środę. Koszt naprawy pompy to 750zł. Niestety konieczność, aby mój ASV wrócił do życia.
Visterio
Signo
Signo

Postprzez grzybek » 23 lipca 2012, 10:25

Visterio, nie lepiej wziasc uzywke? ktos nawet na forum sprzedawal za 300zl
był SEAT ALTEA FR - 2.0TDi BMN
jest: S211 320CDi
grzybek
Sympatyk LeonClub

Auto: ALTEA FR TDi
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Visterio » 30 lipca 2012, 11:17

grzybek, jeśli chodzi o tego typu części wolałbym mieć pewność że popracuje to dłużej niż 100tys/km - jak narazie nie zamierzam sprzedawać Leonka;)

-- 30 lip 2012, o 12:16 --

No i okazało się, że pompa jest ok, zrobili mi testy. Diagnoza: geometria turbiny + wymiana gruchy. Czy to możliwe że po 3m-cach od regeneracji takie rzeczy się dzieją? Mam ją na gwarancji oczywiście więc będę reklamował... Dostałem niezłej kur...cy! Niech tylko spróbuje coś kombinować z rozpatrzeniem reklamacji!....
Visterio
Signo
Signo

Postprzez kobzyr » 30 lipca 2012, 22:57

Mam ją na gwarancji oczywiście więc będę reklamował... Dostałem niezłej kur...cy! Niech tylko spróbuje coś kombinować z rozpatrzeniem reklamacji!....

Visterio idzie zrozumieć twoją złość ale....ze wszystkim po kolei, wyjażdzając od mechanika po takich naprawach trzeba auto zlogować. Jeśli sam nie dasz rady to trzeba dać zarobić tunnerowi.
kobzyr
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Visterio » 31 lipca 2012, 06:30

No ja wszystko rozumie, tyle że mechanik, któremu oddałem samochód i który zdiagnozował pompę jako przyczynę dziwnych dolegliwości - rzekomo wszystko sprawdzał, podpinał pod komputer i żadnych błędów nie widział. Pojechałem na serwis BOSH'A gdzie upierałem się, że wszystko jest ok turbina po regeneracji facet po przejechaniu 3 km otrzymał komunikat : regulacja ciśnienia doładowania, odchyłka regulacji dodatnia. Powiedział, że wtryski są ok, odpowiednia dawka paliwa, odpowiedni kąt... zastanawiam się czy nie popełniłem 1 błędu przy tej turbinie. Mechanik, który mi ją regenerował wyjął ja samodzielnie - zawiózł do serwisu, który się tym zajmuje - otrzymał zregenerowaną a moją starą oddał. Później ją sam zamontował i chyba nie robił już żadnych logów. Nie dopilnowałem tego:/ Może lepiej będzie jak zawiozę teraz samochód do serwisu gdzie regenerują te pompy i niech oni się tym zajmą?
Visterio
Signo
Signo

Postprzez ColdMan » 2 sierpnia 2012, 10:57

No to Ja też bym zadał kilka pytań bo u mnie mój ASV też nie idzie i od 1900 są dziwne szarpania do 2300 obrotów, no i wtedy jest wielki brak mocy...Sprawdzany był pod komputerem i nie wyrzuca żadnych błędów były sprawdzane parametry podczas jazdy i pokazało że przepływomierz zaniża wymieniłem przepływomierz i wiele się nie zmieniło...( czy po wymianie przepływomierza trzeba coś resetować bądź ustawiać na kompie ?)
Nie mam już pomysłów na te auto EGR czyszczony , wtryski są nowe , pompa paliwa też wymieniona , przepływomierz nowy , turbina ładuje
No i drugie pytanie czy gruszka na turbinie ma jakąś geometrie którą można zmieniać ?
Liczę na waszą pomoc
ColdMan
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9 TDI ASV

Postprzez tomason2580 » 2 sierpnia 2012, 11:21

Kolego gruszka nie ma niestety żadnej geometrii ale możesz regulować długość sztangi. Ale skoro mówisz że turbina ładuje i nie odłącza się poprzez przeładowanie bądź niedoładowanie to sztangę raczej masz dobrze ustawioną. Najlepiej kolego jak byś zrobił logi VAG-iem wtedy ludzie z forum na ich podstawie prawdopodobnie by ci pomogli. PZDR
tomason2580
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I 1.9TDI

Postprzez Visterio » 2 sierpnia 2012, 13:52

kto może takie logi wykonać ??
Visterio
Signo
Signo

Postprzez ColdMan » 2 sierpnia 2012, 23:00

Logi można wykonać poprzez normalne podłączenie auta pod kompa ? czy do tego hamownia jest potrzebna ? ( jestem zielony na ten temat ) mam mechanika co pracował w serwisie VW i ma teraz własny warsztat i ma zwykłego lapka z jakimś tam programem i zastanawiam się czy mogł bym z tym do niego jechać
ColdMan
Sport
Sport

Postprzez Piteer » 2 sierpnia 2012, 23:12

podjedź niech podepnie, hamownia do niczego Ci w tym momencie nie potrzebna
Piteer
Signo
Signo

Auto: Seat Leon I

Postprzez ColdMan » 2 sierpnia 2012, 23:36

Postaram się po weekendzie umówić się z nim skoro tak i zrobić logi , ogólnie sam mam kabel i jakiś dziwny program ale sciągnąłem to tylko do pouczenia się trochę na czym to polega
ColdMan
Sport
Sport

Postprzez Visterio » 6 sierpnia 2012, 19:42

Chyba oszaleje, nie dość, że jakieś problemy z szarpaniem... wczoraj wieczorem przy odpalaniu usłyszałem metaliczne uderzenie, dzisiaj rano to samo... po przekręceniu zapłonu, zgaśnięciu wszystkich kontrolek - kręcę i nagle uderzenie dość głośne. Uderzenie następuje w momencie jak samochód odpali. Jakieś sugestie? Myślałem, że może poducha pod silnikiem - ale podczas jazdy jest ok...... :( :boje:

-- 6 sie 2012, o 06:57 --

Dzisiaj rano auto już nie paliło, muszę go zaholować na warsztat i liczyć się ... własnie z czym się liczyć?

-- 6 sie 2012, o 20:42 --

No i akumulator do wymiany :/ dziwny metaliczny klank z rozrusznika:(
Visterio
Signo
Signo

Postprzez polciu1 » 1 października 2012, 11:39

Witam kolegów:)

Nie chcę zakładać nowego tematu więc tutaj zapytam. W moim Leonie padła przepływka, muszę nabyć nową. Jaką polecacie? No i gdzie najlepiej kupić bo wiem, że na allegro chodzą podróbki...

Dziękuję wszystkim za pomoc :3majsie:
polciu1
Signo
Signo

Postprzez ColdMan » 1 października 2012, 11:49

Ja kupiłem w intercarsie ale tam też podobno nie wszystkie są ok
a to numer przepływki
0 280 217 121
Mam gdzieś jeszcze oryginalną i jej numer ale w katalogu nie mogłem znaleść oryginalnego

Visterio,
Co do szarpania ja też miałem w okolicy 2000 tyś okazało się że coś z EGR jest nie tak odpiąłem i zaślepiłem ten cienki przewód wchodzący z góry i szarpanie znikło
ColdMan
Sport
Sport

Postprzez polciu1 » 2 października 2012, 19:18

Chłopaki próbowałem dzisiaj robić logi grup 003, 006 i 011. Nie miałem nikogo do pomocy i sam próbowałem zrobić. Jest to mój pierwszy raz może ktoś zerknąć?? Najbardziej chodzi mi o przepływkę bo co jakiś czas wywala mi jej błąd na VAG-u.

http://vaglog.rtnet.pl/polciu1_99509.html

http://vaglog.rtnet.pl/polciu1_99510.html

Wybaczcie jeśli coś źle zrobiłem :-)
polciu1
Signo
Signo

Re: Szarpanie silnika leon ASV 110 KM

Postprzez przemsi » 30 grudnia 2012, 17:19

mam podobny objaw , jak ktoś by powiedział co zlogować i jak to bym zlogował i może ktoś by się wypowiedział ? silnik ahf , jestem po wymianie filtrów, oleju, swiec , czyszczenia turbo i wymiany wężyka od turbo , i dalej nic
przemsi
Signo
Signo

Auto: Leon 1,9 TDI 110 KM

Re: Odp: Szarpanie silnika leon ASV 110 KM

Postprzez kendo » 30 grudnia 2012, 19:25

Ja mialem tak ze jak ruszalem lekko pod gorke to tak sie zachowywal jakby mial zaraz zgasnac i na obrotach cos kolo 2000 poszarpywal przez chwile wymienilem przeplywomierz i teraz jest dobrze zbiera sie ladnie i nie szarpie

Wysłane z mojego MB860
kendo
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez barteq289 » 4 stycznia 2013, 14:23

Mam podobne objawy jak tomix_17 przy przyspieszaniu na umiarkowanym gazie delikatnie szarpie w zakresie obrotów 1600-1900 niezależnie od biegu..Jak przyspieszam gwałtownie nie czuć szarpania. Im silnik cieplejszy tym mniej szarpie.
Wymienione wszystkie filtry, przepływomierz, turbina po piaskowaniu-ustawiona geometria :? ktoś ma pomysł co jest nie tak? Czyżby to znowu przepływomierz?
barteq289
Stella +
Stella +

Auto: Altea
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez przemsi » 4 stycznia 2013, 23:00

ja mam podobne objawy, szarpie jak zimny, z dołu brak mu mocy, kopci na czarno, spaliny są bardzo duszące, w granicach 1600-1900 czuć lekkie przełamanie pod pedałem gazu( czuć minimalne szarpnięcie), jak się rozgrzeje to jest lepiej, czyściłem turbo, nowe świece, nowe filtry.
Po jazdach testowych leonem i golfem na vag'u przepływomierz pokazywał dziwne wartości względem golfa i postanowiłem go wymienić, przepływkę kupiła moja kobieta firmy autlog za 90 zł na allegeo, wykonanie słabe , prawie chińskie, nie polecam osobiście nie kupiłbym, wymieniłem dzisiaj i pojeździłem trochę , podczas odpalania na zimnym silniku - obroty lekko falują , ale nie tak jak wcześniej na starym przepływomierzu.
Najlepsze jest to że nie wiem do końca czy zmniejszenie objawów to wina(lub zaleta) wyższej temperatury na zewnątrz, czy może nowy przepływomierz , a może jest on kiepskiej jakości i dla tego objawy częściowo ustały.
Zrobiłem parę kilometrów i wydaje mi się że miej kopci, na pewno na postoju jak siedziałem w środku z otwartymi drzwiami , spaliny były słabiej odczuwalne i nie zostawiły takiej czarnej plamy na chodniku , jak miało to miejsce wcześniej.

Jutro jeszcze się gdzieś przejadę. Może po rozgrzaniu założę stary przepływomierz żeby sprawdzić czy wcześniejsze objawy się nie nasilą.
Jak nie to będę rozbierał pewnie nastawnik pompy , bo jak na razie u mechaników zostawiłem 850 zł , a auto dalej kiepsko jeździ.
przemsi
Signo
Signo

Postprzez leszekpb » 4 stycznia 2013, 23:13

barteq289 napisał(a):Mam podobne objawy jak tomix_17 przy przyspieszaniu na umiarkowanym gazie delikatnie szarpie w zakresie obrotów 1600-1900 niezależnie od biegu..Jak przyspieszam gwałtownie nie czuć szarpania. Im silnik cieplejszy tym mniej szarpie.
Wymienione wszystkie filtry, przepływomierz, turbina po piaskowaniu-ustawiona geometria :? ktoś ma pomysł co jest nie tak? Czyżby to znowu przepływomierz?

EGR ?? Słaby ze mnie mechanik, ale jak czytam co piszesz to tak mi się nasuwa, tym bardziej, że przy mocnym bucie objawy ustają a o ile mi wiadomo wtedy EGR jest zamknięty...
leszekpb
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez Artiks » 5 stycznia 2013, 20:55

ColdMan napisał(a):Co do szarpania ja też miałem w okolicy 2000 tyś okazało się że coś z EGR jest nie tak odpiąłem i zaślepiłem ten cienki przewód wchodzący z góry i szarpanie znikło
Jak nie pomaga czyszczenie EGR, podmiana N18 , przewody podciśnienia ok to siedzi najprawdopodobniej pompa vacum.
Artiks
Stella +
Stella +

Auto: SEAT ALTEA

Postprzez Matin82 » 5 stycznia 2013, 22:27

polciu1 napisał(a):Chłopaki próbowałem dzisiaj robić logi grup 003, 006 i 011. Nie miałem nikogo do pomocy i sam próbowałem zrobić. Jest to mój pierwszy raz może ktoś zerknąć?? Najbardziej chodzi mi o przepływkę bo co jakiś czas wywala mi jej błąd na VAG-u.

http://vaglog.rtnet.pl/polciu1_99509.html

http://vaglog.rtnet.pl/polciu1_99510.html

Wybaczcie jeśli coś źle zrobiłem :-)

lepiej jest logować grupy oddzielnie, więcej pomiarów...
turbina dmucha ok, przepławka sporo zawyża wartości...nie masz jakiejś nieszczelności, nie jest rozwiercona ??
Matin82
Signo
Signo

Auto: Audi A3, Leon

Re: Szarpanie silnika podczas przyspieszania - ASV 110 KM

Postprzez przemsi » 30 stycznia 2013, 18:24

Ja mam AHF i u mnie problem rozwiązany, na biegu jałowym jak był zimny MAF aktual zawyżał wzgledem specified ok 200, podczas jazdy miał dziwną charakterystykę, po wymianie na badziew firmy autlog , wartość aktual troche się zmiejszyła, ale ciągle za wysokia wzgledem specified, po wymianie na orginał boscha za 240 zł wszytko ok, podmieniałem z golfa i również było ok, a mechanicy do pompiarza mnie wysyłali :D

polciu1 mój MAF miał podobne, zawyżone, wartości tak jak twój (tak mi się wydaje, że są zawyżone )
przemsi
Signo
Signo

Postprzez expo » 3 lutego 2013, 18:03

U mnie też poszarpuje przy ok. 2000 obrotów głównie na zimnym. Częściej przy przyspieszaniu słychać takie "chyyyp chyyyp" i właśnie poszarpywanie. Podejrzewam, że odgłos i poszarpywanie dochodzi z jednego elementu. Występuje częściej przy niskich temperaturach.

Co to może być? Ten odgłos może będzie wskazówką. Grucha na turbo?
expo
Stella
Stella

Auto: tdi asv

Postprzez gargus8 » 27 lutego 2013, 17:30

Szarpanie silnika leon ASV 110 KM witam mam duzy problem jak jade leonem tak od 2tys obrotow i przyspieszam gwałtownie tak do 120km/h to czuc jak by mialo cos sie rosypac trzesie autem dosc strasznie myslałem ze zawieszeniem cos nie tak mam;/ byłem na stacji diagnostycznej i okazał sie ze jest wszystko wporzadku nie ma zadnych luzow;/ czy to moze byc sprzeglo;/ dajcie jakoms rade z gory dziekuje:)
gargus8
Stella
Stella

Auto: sEAT lEON 1

Postprzez norbert149 » 28 lutego 2013, 15:57

poduszki pod silnikiem?! moze
norbert149
Signo
Signo

Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez gargus8 » 1 marca 2013, 16:48

norbert149 napisał(a):poduszki pod silnikiem?! moze

no własnie chyba nie i niewiem czy to moze byc sprzegł;/ ale sprzegło normalnie dziala;p
gargus8
Stella
Stella

Auto: sEAT lEON 1

SZarpanie na 2 biegu 1.9 110km

Postprzez mikix130 » 6 grudnia 2013, 19:26

Witam koledzy przeszukalem forum i nic nie znalazłem. Mam problem w moim Leonie 1.9 110km ostatnio po wyrzuceniu drugiego zaczyna szarpać całym samochodem. Co to może być ? Na jedynce trójce itd. Jest ok
mikix130
Stella +
Stella +

Auto: leon
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez 3wojtek3 » 10 lipca 2014, 21:11

Mam podobne objawy.
Zauważyłem jeszcze (bo mam wyjętą kanape wyprałęm sobie i schnie) ze grzeje się pompa paliwa w baku jeszcze jej nie wyciągałęm ale zaślepka ta duża w podkanapiu jest ciepła.
Czy to normalne?
Czytałem ze bywały problemy z pompkami w baku w tych modelach silnikowych. Może niedostatek paliwa to dobry trop... ?
Bo wydaje mi się ze dźwięk podczas szarpnięcia wydobywa się ajkby z pompy przy głowicy, położenie dźwięku by się zgadzało.
Sory za niefachowe słownictwo.

Pozdrawiam,
Wojtek
3wojtek3
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2
Silnik: BMM 2.0

Postprzez QQmonzter » 10 lipca 2014, 21:19

W asv nie ma pompy paliwa w baku. Jedyne co ci się tam mogło grzać to samo paliwo.
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez barteq289 » 13 listopada 2014, 08:56

po prawie roku problem nadal nie rozwiązany w moim przypadku. Wyminiełem przepływomierz, ale nic nie pomogło, wszystkie filtry wymienione.
dodam, że problem nie występuje w ciągu lata gdy temp. w nocy nie spada poniżej 15stopni, aha wymieniłem jeszcze czujnik temp. bo pokazywał błędy, ale szarpanie nie ustąpiło
barteq289
Stella +
Stella +

Auto: Altea
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez tomek1980 » 30 grudnia 2014, 23:21

Witam, mam podobnie, lecz u mnie szarpie w okolicach 1500obr/min, jak się ochłodziło, jest to zdecydowanie bardziej wyczuwalne.
Podpowie ktoś, coś.
Pozdrawiam.
tomek1980
Stella
Stella

Auto: ibiza FL

Postprzez pawelcz » 22 maja 2015, 18:40

to i ja się podepnę pod temat z podszarpywaniem. Auto szarpało jak u wiekszości kolegów, potem zaświeciła się kontrolka świec żarowych. Padł wtrysk sterujący. Kupiłem używke założyłem miesiac spokoju i znów szarpie trafiłem na bubel?
pawelcz
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: ALH 1.9

Postprzez 1011piotrek » 25 maja 2015, 11:01

Najlepiej od razu podpinać pod VAG(jeżeli posiadacie taką możliwość). Ja miałem podobnie pomiędzy 1,5-2,5tys obrotów szarpanie i spadek mocy + notlauf po przekroczeniu 3tys. VAGa nie miałem, więc na początek zabrałem się za zaślepienie EGR - można to zrobić samemu koszt =0zł :) Na całe szczęście u mnie pomogło, co więcej na niskich obrotach Leon o wiele ładniej się wkręca. To co działo się w EGR... - nagaru na kilka mm :( Dlatego też po tym zabiegu zabrałem się jeszcze za wyczyszczenie kolektora ssącego, wywaliłem katalizator (praktycznie cały zapchany), rozruszałem sztangę na turbo (w gorącej stronie turbo od rury wydechowej wstrzykiwałem trochę nafty - teraz chodzi w całym zakresie) - wszystko kosztowało mnie jedynie kilka godzin pracy plus kilka zł za naftę. Pod kompa nie podłączałem, ale różnice pod butem czuć i to bardzo! :) No i za kata jeszcze przytuliłem pieniążki :) Poprzedni właściciel musiał chyba stosować PSJ... :P Jak mieliście zapchany EGR, to polecam wykonać wszystkie powyższe czynności, bo ten syf musiał przecież gdzieś dalej się osadzać.
1011piotrek
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez Goodwin » 29 maja 2015, 08:58

W moim ASV szarpało na zimnym silniku przy około 2000tys winą były blokujące się łopatki zmiennej geometrii.
Goodwin
Stella
Stella

Auto: Leon 1M

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel