Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dzwieki przy redukowaniu biegu.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dzwieki przy redukowaniu biegu.

Postprzez roniek2n » 18 sierpnia 2012, 20:31

Witam.
Leon 1.9 TDI 110 silnik AHF rocznik 2000.
Mam nastepujacy problem. Gdy hamuje silnikiem, podczas redukcji z 4 biegu na 3, przy samym koncu puszczania pedalu sprzegla jest slyszalny krotki dzwiek. Cos jakby wycie trwajace ok sekundy. Zauwazylem to tylko podczas zrzucania biegu z 4 na 3. Czy ktos mial podobny problem?
Pozdrawiam
roniek2n
Stella
Stella

Auto: Leon

Reklama

Re: Dzwieki przy redukowaniu biegu.

Postprzez Hyvel » 18 sierpnia 2012, 23:23

Przyznam, że mam podobnie ale przy redukcji z 3-go biegu na 2-gi, dźwięk trwa ok 0,5 sek. Pojawia się nie zawsze, domyślam się tylko, że albo jest to wina koła dwumasowego albo łożysko któregoś przełożenia (2 bądź 3) obraca się w obudowie skrzyni biegów. Nie mam innego wytłumaczenia :-(
Efektownie nie znaczy efektywnie... Będąc mądrzejszym nie daj się sprowokować...
gg:1018323
Hyvel
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Leone
Silnik: ASV 1.9

Postprzez roniek2n » 19 sierpnia 2012, 00:15

Jak dlugo jezdzisz z tym dzwiekiem?
Hyvel napisał(a):Przyznam, że mam podobnie ale przy redukcji z 3-go biegu na 2-gi, dźwięk trwa ok 0,5 sek. Pojawia się nie zawsze, domyślam się tylko, że albo jest to wina koła dwumasowego albo łożysko któregoś przełożenia (2 bądź 3) obraca się w obudowie skrzyni biegów. Nie mam innego wytłumaczenia :-(

Jak dlugo jezdzisz z tym?
roniek2n
Stella
Stella

Postprzez spyyy200 » 19 sierpnia 2012, 06:49

Ja mam ten sam problem jak by krótki pisk myślę że ro jest moment gdy tarczą sprzęgła Sie styka ale już nity
spyyy200
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 TDI 110 AHF

Postprzez Hyvel » 19 sierpnia 2012, 10:10

roniek2n napisał(a):Jak dlugo jezdzisz z tym dzwiekiem?
Hyvel napisał(a):Przyznam, że mam podobnie ale przy redukcji z 3-go biegu na 2-gi, dźwięk trwa ok 0,5 sek. Pojawia się nie zawsze, domyślam się tylko, że albo jest to wina koła dwumasowego albo łożysko któregoś przełożenia (2 bądź 3) obraca się w obudowie skrzyni biegów. Nie mam innego wytłumaczenia :-(

Leona ASV mam od października ubiegłego roku ale pierwszy raz dźwięk pojawił się wiosną tego roku, po zrobieniu trasy ok 270 km z Wro do Gorzowa Wielkopolskiego. Gdzieś redukowałem tam przed rondem i nagle wrrruuu...

Wstyd się przyznać :x ale już dawno miałem zamiar albo wymienić albo dolać olej do skrzyni biegów - choć nie mam wycieków i jest zupełnie czysta. :-D

PS. Tak sobie też myślę, że czasami niedomaga synchronizator 2 biegu u mnie bo jak mocniej pocisnę z biegami na starcie to 2 zgrzytnie nieco. Może tu jest problem. :?:
Efektownie nie znaczy efektywnie... Będąc mądrzejszym nie daj się sprowokować...
gg:1018323
Hyvel
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Leone

Postprzez roniek2n » 19 sierpnia 2012, 10:36

Hyvel napisał(a):
roniek2n napisał(a):Jak dlugo jezdzisz z tym dzwiekiem?

Leona ASV mam od października ubiegłego roku ale pierwszy raz dźwięk pojawił się wiosną tego roku, po zrobieniu trasy ok 270 km z Wro do Gorzowa Wielkopolskiego. Gdzieś redukowałem tam przed rondem i nagle wrrruuu...

Wstyd się przyznać :x ale już dawno miałem zamiar albo wymienić albo dolać olej do skrzyni biegów - choć nie mam wycieków i jest zupełnie czysta. :-D

PS. Tak sobie też myślę, że czasami niedomaga synchronizator 2 biegu u mnie bo jak mocniej pocisnę z biegami na starcie to 2 zgrzytnie nieco. Może tu jest problem. :?:

U mnie czasami pojawia sie problem z wrzuceniem 1 lub drugiego biego, a czasami nawet wsteczny ciezko wchodzi, a jak wejdzie to tak jakby delikatnie zgrzytnie. W nastepnym tygodniu czeka mnie wizyta u mechanika wiec przy okazji wypytam sie o ten problem.
Jest jeszcze jeden dziwny dzwiek w moim leonie, ktory pojawia sie naprawde sporadycznie...moze raz na miesiac... stojac na parkingu przy zapalonym silniku slychac jakby cos buczalo. dzwiek przypomina ten, ktory wydobywa sie spod kol gdy sie najedzie ciagla linie. Moze kojarzysz albo ktokolwiek z orumowiczow co to moze zonaczac?
roniek2n
Stella
Stella

Postprzez KONRADO 83 » 20 sierpnia 2012, 22:17

Mam również ASV tylko że u mnie ten dźwięk pojawia się z 3 na 2 bieg podczas hamowania silnikiem. Przyznam że nie pojawia się on za każdym razem.
KONRADO83
KONRADO 83
Stella +
Stella +

Auto: BLACK LEON

Postprzez roniek2n » 25 sierpnia 2012, 20:23

Ostatnio rozmawialem z mechanikiem na ten temat, powiedzial ze to moze byc lozysko. Dzisiaj zauwazylem ze coraz czesciej sie pojawia buczenie gdy auto stoi na biegu jalowym, po wcisnieciu pedalu sprzegla buczenie po chwili ustaje. Widoczenie mechanik mial racje. A moze ktos jeszcze sie wypowie na ten temat?
Pozdrawiam
roniek2n
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel