Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wyciek oleju do nadkola

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wyciek oleju do nadkola

Postprzez jason » 14 października 2012, 19:28

Witam.
Wczoraj zauważyłem, że prawe nadkole z przodu jest brudne od oleju (chyba - tak po zapachu stwierdzam). Trochę mniej ale jednak z tyłu też jest mokro. Zastanawiam się jaka może być tego przyczyna?? Za kołem nie widać nic, żeby gdzieś ciekło. Odkręciłem to nadkole i pod nim (tzn nad nim) też nic niepokojącego nie znalazłem. Jedynie przed kołem na zderzaku(?) na dole było trochę tego oleju (?) ale to stwierdziłem że z chlapiącego koła. Co to może być?? Jakieś sugestie? Na drodze nie zauważyłem aż takiej plamy oleju w którą mógłbym wjechać i żeby tyle tego było na nadkolu. Czy to mógłby być płyn z chłodnicy?
jason
Stella
Stella

Auto: LEON I 1.9 TDI 110KM
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Wyciek oleju do nadkola

Postprzez Nogaj » 14 października 2012, 20:13

Sprawdź rury od intercoolera bo tam pewnie cieknie i dla świętego spokoju osłonę przegubu.
TDI+ by Goodhope
Obrazek
Nogaj
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez PaVLo » 15 października 2012, 00:59

To będzie osłona przegubu, puściła obejma, którą można samemu poprawić lub wymienić wcześniej uzupełniając smar lub pękła ta osłona i tu bez własnej wiedzy lub warsztatu nie obędzie się.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez jason » 22 października 2012, 18:10

Pojechałem do mechanika. Gość wszedł do kanału, pooglądał i powiedział, że nie widać ani kropelki czegoś mokrego. Stwierdził, że musiałem w coś wjechać (czego ja nie wykluczam).
Teraz mało jeżdżę ale jeszcze chodzi mi po głowie ta rura od IC. Jak zrobię jakiś większy kawałek, żeby go lepiej zagrzać i żeby ciśnienie płynu wzrosło to zobaczymy czy znów coś nie pocieknie.
Póki co czekam.
Dzięki za sugestie.
jason
Stella
Stella

Auto: LEON I 1.9 TDI 110KM
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel