Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Lampka otwartej klapy świeci słabym światłem

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Lampka otwartej klapy świeci słabym światłem

Postprzez neoscorpion » 27 grudnia 2011, 19:24

Witam sprawdzalem forum i nie znalazlem watku ktory bylby w stanie mi pomoc w moim problemie ze swoja nowa zabawka tj leonem. Mam od paru dni problem z wskaznikiem na desce rozdzielczej, otoz kiedy wsiadam do auta przekrecam kluczyk na zaplon wlaczaja sie kontrolki ktore powinny + kontrolka otwartej klapy tak jakby pod slabym napieciem bo jest taka "blada" po przekreceniu swiatel przyanajmniej w pozycje postojowa blada kontrolka z klapa gasnie i zapala sie wtedy prawidlowo kontrolka swiatel. Wiem ze problemem moze byc mikrostyk w zamku ale dzisiaj rozberalem to przy okazji nie lamiac zaczepow od plastiku ( przydal sie poradnik ) i zamek jest ok. Stad moje pytanie do Was Kolegow co moze byc przyczyna takiego zjawiska. Bezpieczniki tez sprawdzalem i wszystkie sa ok. z gory dziekuje za wszelkie sugestie
neoscorpion
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 TDI

Reklama

Re: Lampka otwartej klapy

Postprzez Omega » 27 grudnia 2011, 20:45

A sprawdzałeś pod odłączeni czujnika czy świeci ?
Może problemy z masa, zwykle dlatego takie cuda się robią.
Omega
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: 1M2
Silnik: ARL 1.9

Postprzez neoscorpion » 27 grudnia 2011, 21:07

Jakiego czujnika ? Ja z klapy odlaczalem caly zamek wtyczka wypieta i dalej to samo . pozniej z zamkiem , zamek zamkniety swieci "bladym" swiatlem, zamek otwarty swieci normalnie. A np wczoraj po dluzszej jezdzie tak ok 100km stojac pod domem wylaczyem swiatla i kontrolka nie swiecila bladym swiatlem. Jakies inne pomysly ?
neoscorpion
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 28 grudnia 2011, 08:27

Podaj napięcie bądz masę bezpośrednoi na żarówkę , to będziesz wiedział czy uszkodzenie jest we wskazniku licznika , czy w instalacji.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez neoscorpion » 28 grudnia 2011, 12:49

w takim razie wiaze sie to z wyjeciem licznika z deski tak ?
neoscorpion
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 28 grudnia 2011, 17:05

Ja bym raczej proponował odnależć pin w pobliżu licznika w najbliższym złączu bez wyjmowania.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez neostar » 28 grudnia 2011, 17:52

U mnie pod kontrolkę od klapy podłączony jest czujnik otwarcia maski, sprawdziłbym na twoim miejscu czy nie masz tak samo i ewentualnie możesz spróbować go oczyścić, bo te zwykłe krańcówki od klap lubią rdzewieć.
a Twój kot jak reaguje po zobaczeniu blasku Twojego auta?
neostar
Sport
Sport

Auto: Toledo II

Postprzez neoscorpion » 28 grudnia 2011, 21:28

Raczej kontrolka otwartej klapy u mnie jest tylko od klapy tylnej nie zauwazylem zeby przy otwartej klapie przedniej sweicila mi sie kontrolka otwartej klapy tylnej
neoscorpion
Stella
Stella

Postprzez kurakk » 1 stycznia 2012, 23:00

Miałem podobny problem w golfie IV,zaświeciła się tak na pół gwizdka lampka otwarcia bagażnika mimo że był zamknięty.Potem zaczeła gasnąć jak naciskałem na hamulec.Powodem było zwarcie na kostce w bagażniku,pod tapicerką po lewej stronie.Przyczyną zwarcia było rozłączenie się wężyka spryskiwacza pod podsufitką i złącze przewodów zostało zalane.Leon jest bardzo podobny konstrukcyjnie do golfa więc sprawdziłbym to. W golfie również jest gumowy przelot w którym idzie wiązka do tylnej klapy.Lubi pękać izolacja i łamią się również same przewody.Nie wiem jak to jest rozwiązane w Leonie ale może być podobnie.Pozdrawiam.
kurakk
Stella
Stella

Auto: Leon ASV
Silnik: ASV 1.9

Re: Lampka otwartej klapy świeci słabym światłem

Postprzez marcus415 » 2 stycznia 2012, 10:59

neostar napisał(a):możesz spróbować go oczyścić, bo te zwykłe krańcówki od klap lubią rdzewieć

Jesli mowa o ori mikrostyku, to tam nie ma co zardzewiec.
marcus415
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Zuk
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez akar » 19 maja 2012, 16:10

Wiem, że temat stary ale może komuś cię przyda. Potwierdzam to co napisał kurakk:

kurakk napisał(a):Miałem podobny problem w golfie IV,zaświeciła się tak na pół gwizdka lampka otwarcia bagażnika mimo że był zamknięty.Potem zaczeła gasnąć jak naciskałem na hamulec.Powodem było zwarcie na kostce w bagażniku,pod tapicerką po lewej stronie.Przyczyną zwarcia było rozłączenie się wężyka spryskiwacza pod podsufitką i złącze przewodów zostało zalane.Leon jest bardzo podobny konstrukcyjnie do golfa więc sprawdziłbym to. W golfie również jest gumowy przelot w którym idzie wiązka do tylnej klapy.Lubi pękać izolacja i łamią się również same przewody.Nie wiem jak to jest rozwiązane w Leonie ale może być podobnie.Pozdrawiam.

U mnie w leonie było tak samo , rozłączył się wężyk od spryskiwacza tylnej szyby i płyn zalał kostki łączeniowe przewodów z lewej strony pod tapicerką co spowodowało przerwę w obwodzie lampki sygnalizującej otwarcie tylnej klapy.
Pozdrawiam
akar
Stella
Stella

Auto: 1.9tdi

Postprzez michalmichal » 27 sierpnia 2012, 15:55

u mnie też zaczęło się jak pobawiłem się konkretnie spryskiwaczem tylnej szyby, wystraszyłem się bo to czerwona kontrolka, że niby coś poważnego :mrgreen: ale wystarczyło poczekać aż wyschnie porządnie i wszystko działa ok, teraz nie używam tylnego spryskiwacza :D . kiedyś jak będę miał czas to tam zaglądnę.
michalmichal
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez PiterEL » 1 listopada 2012, 17:48

A ja mam troche inaczej. Dzis zauwazylem ze swieci mi sie kontrolka od swiatel( ta zielona) takim slabym swiatlem. Swiatla zapalaja sie ok. Zauwazylem ze jest tak jak zamkne tylna klape. Jesli klapa jest otwarta to kontrolka nie swieci sie. Zrobilem test i otworzylem tylna klape i reka zamykalem zamek bez zamykania klapy. I w momencie wcisniecia zamka zaczynała sie zazyc ta kontrolka swiatel. jak zamek jakby otworzylem kontrolka gasnie. Nie wiem czy przy wyjetym kluczyku na zegarach zapalac sie tez ma kontrolka otwarcia klapy ? Bo u mnie sie nie swiecila... Wczoraj tez zauwazylem ze spryskiwacz tylnej szyby slabo pryska... Nie wiem czy to ma cos wspolnego...

Gdzie jest to polaczenie wezyka o ktorym pisal kolega Kurakk ?
Nie wiem od czego zaczac badanie...
Mam dokladany nie fabryczny alarm i nie wiem gdzie podlaczyl sie elektryk z krancowka od przedniej maski ? Prosze o pomoc bo nie chce aby cos sie stalo badz rozladowal sie akumlator przez noc...
Seat EXEO 2.0 TDI CR 170KM CAHA wersja FR - jest obecnie

Seat LEON 1M 1.9 TDI ASV+BOSCH 216+Turbo ASZ+Eibach Pro Kit+Tomason TN4
157 KM / 348 Nm Powered by BARTPOL/KINGSOFT - był ale sentyment pozostał :)
PiterEL
TopSport
TopSport

Auto: Exeo 2.0 TDI CR

Postprzez kriswoj2 » 1 listopada 2012, 18:21

Zobacz masy w tylnych lampach. Łatwy dostęp, więc polecam od tego zacząć. Ew przewody do klapy w przelotce.
kriswoj2
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez PiterEL » 1 listopada 2012, 18:46

Ale co z przewodami w przelotce ? Tam sa chyba dwie gumowe przelotki... A przewod jest w izolacji wiec nie zobacze czy jest nie zlamany/przerwany. Zaznacze ze swiatełko w bagażniku dziala poprawnie... Zrobilo sie tak mam wrazenie jak zrobilo sie wilgotno/deszcze. Ale tez martwi mnie ten slabiej lejacy na szybe spryskiwacz tylnej szyby czy czasem z silniczka nie leje sie i nie zalalo np stycznika od klapy. Bo silniczek byl naprawiany tzn w nim wlasnie spryskiwacz bo kiedys lalo sie w klape a nie na szybe...i jest to przerabiane na rurke od anteny...

Czy kontrolka od klapy swieci przy wyjetym kluczyku ze stacyjki na zegarach ?

Gdzie jest pod tapicerka ta zlaczka spryskiwacza ze zalalo koledze w postach wyzej kable i mial zwarcie ?

PiterEL
TopSport
TopSport

Postprzez olszu » 1 listopada 2012, 19:32

PiterEL napisał(a):Ale co z przewodami w przelotce ? Tam sa chyba dwie gumowe przelotki... A przewod jest w izolacji wiec nie zobacze czy jest nie zlamany/przerwany. Zaznacze ze swiatełko w bagażniku dziala poprawnie... Zrobilo sie tak mam wrazenie jak zrobilo sie wilgotno/deszcze. Ale tez martwi mnie ten slabiej lejacy na szybe spryskiwacz tylnej szyby czy czasem z silniczka nie leje sie i nie zalalo np stycznika od klapy. Bo silniczek byl naprawiany tzn w nim wlasnie spryskiwacz bo kiedys lalo sie w klape a nie na szybe...i jest to przerabiane na rurke od anteny...

Czy kontrolka od klapy swieci przy wyjetym kluczyku ze stacyjki na zegarach ?

Gdzie jest pod tapicerka ta zlaczka spryskiwacza ze zalalo koledze w postach wyzej kable i mial zwarcie ?

Kontrolka przy wyjetym kluczyku nie powinna świecić.
Złączka spryskiwacza jest w okolicach plastiku z lampką.
Jak popatrzysz w stronę lampki, to zobaczysz 2 śruby.
Odkręcasz je i reszta plastiku jest na zatrzaski.
Jak to zdemontujesz to zobaczysz wężyk od sprysku.
olszu
Sport
Sport

Auto: 120d

Postprzez PiterEL » 4 listopada 2012, 14:32

Rozumie ze w bagażniku po lewej stronie ?

A jak te kable posprawdzać ? Chyba ze styk w zamku cos sie zalał ze zwarcie ma albo coś bo moze spryskiwacz przepuscza z silniczka i leje na styk w klapie.

Najpierw zaczne chyba od tej zlaczki pod lampka... i masy lamp tylnych ale obstawiam ze masy sa ok.

-- 4 lis 2012, o 15:32 --

Problem rozwiazany. Rozlaczyl sie troche wezyk pod boczkiem w okolicy lampki bagaznika i tam sikalo na wszystkie strony i zalewalo przewody.... poprawiłem połaczenie i jest ok.

PiterEL
TopSport
TopSport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne