Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Elektryka wariuje po myciu auta

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Elektryka wariuje po myciu auta

Postprzez spider1985 » 4 listopada 2012, 22:59

Witam mam problem z moim autem. Po umyciu samochodu myjką elektryka zaczęła jakoś wariować. Objawia się to w momencie przekręcenia kluczyka na ułamek sekundy włącza się nawiew na pełnych obrotach po chwili wyłącza się i załącza ponownie w tym samych czasie cały czas pracują wycieraczki szyby przedniej, podświetlanie tablicy zaświeca się i gaśnie i cały zestaw wskaźników na liczniku zapala się i gaśnie co chwile. Sytuacja powtarza się już około miesiąca możne nawet więcej teraz samochód stoi w suchym garażu a pomimo tego czasem występuje ta usterka. Nawet po staniu auta przez około tydzień w ciepłe dni zdarzy się że wystąpi taka usterka, innym razem po staniu nawet w ulewie przekręcam kluczyk i włącza się normalnie. Ostatnio nasila się ta usterka i 1 na 10 uruchomień jest prawidłowych reszta to ta z wariującą elektryką. Problem ustępuje po zapaleniu auta po jakichś 20 sekundach. Denerwuje mnie to bardzo gdyż podczas tego kasuje się licznik przebiegu dziennego zegarek w liczniku. :cry: Dodam ze mam pełną elektrykę 4 szyby, lusterka elektryczne, czujnik deszczu i uszkodzony spryskiwacz tylnej klapy. Czy możne to być zalanie któregoś z czujników czy możne jakiś styk?? Bardzo proszę możne ktoś miał podobną usterkę :?: :?:
Seat Leon 1.9 TDI ASV, aku: Topla TOP 75AH 720A
spider1985
Stella
Stella

Auto: LEON 1M
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Problem z elektryką po myciu auta

Postprzez Tracer2 » 5 listopada 2012, 06:39

Co o za leon jest ? Ile lat ma akumulator ?
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Re: Problem z elektryką po myciu auta

Postprzez spider1985 » 5 listopada 2012, 08:18

Akumulator ma niecały miesiąc nowy dlatego nie posądzam go o niesprawność auto zapala bez problemu. Auto kupione w lipcu i przez 2 miesiące po myciu auta nie było problemu. Leon I 1.9 TDI ASV 2003 rok tak jak pisałem wyposażanie prawie pełne dodam ze to klimatronik z wyposażania brakuje tylko skóry i podgrzewanych foteli.
spider1985
Stella
Stella

Re: Elektryka wariuje po myciu auta

Postprzez marcin7x5 » 5 listopada 2012, 08:49

Sprawdź czy nie zalewa ci wodą tej puszki w podszybiu gdzie znajdują się wszystkie złaczki przewodów
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez spider1985 » 12 listopada 2012, 22:43

Sprawdź czy nie zalewa ci wodą tej puszki w podszybiu gdzie znajdują się wszystkie złączki przewodów

sprawdziłem w podszybiu nie zalewa nic było sucho teraz zauważyłem ze praktycznie co 2 uruchomienie nie gaśnie mi kontrolka TCS wystarczy wtedy cofnąć kluczyk i ponownie przekręcić i wtedy działa dobrze. Do tego objawy dziwnej reakcji pojawiają się pomimo tego ze auto teraz jest już suche od kilku tygodni. Wiec w związku z tym mam pytanie co to może być ?? Jakiś problem z przekaźnikami czy może z masa ?? Czy podłączenie pod komputer mogło by wyjaśnić to ?? Nie mam już pomysłów co może być auto jest suche już jakis dłuższy czas a problem występuje pomimo tego :( :cry:
spider1985
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 13 listopada 2012, 08:05

skoro piszesz, że
spider1985 napisał(a):wystarczy wtedy cofnąć kluczyk i ponownie przekręcić i wtedy działa dobrze.

to może warto przyjrzec się kostce stacyjki.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez spider1985 » 13 listopada 2012, 21:38

Tak ale tylko jak nie gaśnie kontrolka TCS w tym drugim przypadku jak migają kontrolki włączają się wycieraczki to nie pomaga cofnięcie kluczyka tylko odpalenie auta i po 20-30 sekundach się uspokaja.
spider1985
Stella
Stella

Postprzez Jurek21_pl » 16 listopada 2012, 08:51

marcin7x5 napisał(a):Sprawdź czy nie zalewa ci wodą tej puszki w podszybiu gdzie znajdują się wszystkie złaczki przewodów

W moim Leonie przyczyną tego typu dziwnych zachowań auta była własnie wspomniana wyżej "puszka".
Jurek21_pl
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez Grześ » 18 listopada 2012, 13:34

trzeba zdemontować podszybie i dolna cześć deski pod kierownica sprawdzić czy tamtędy nie przedostaje sie woda sprawdzić przekaźniki czy styki sa suche nie zaśniedziałe . szukaj takiego z oznaczeniem 192 ewentualnie 389 lub 377 to ten sam przekaźnik ale numery sa inne ze względu na wyposażenie auta
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne