Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.6 8v falowanie obrotow

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: 1.6 8v falowanie obrotow

Postprzez marcin7x5 » 22 listopada 2012, 15:13

Raczej nie. Jakby był popsuty to silnik albo by pracował na tzw ssaniu co bys odzuł od razu po kieszeni. Szukałbym jakiejś nieszczelności w dolocie. W silnikach tych często zdarza się, że jest dziurawa ta rura co idzie nia powietrze od filtra do przepustnicy. Dodatkowo sprawdz czy jest szczelne podłaczenie odmy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Reklama

Postprzez leon99r » 22 listopada 2012, 16:04

A co to ta odma i gdzie się dokładnie znajduje?
leon99r
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez lewy1305 » 22 listopada 2012, 19:54

jak rura tzn dolot to ja sprawdzam tak że psikam np plakiem i jak obr idą w górę to masz odpowiedzi czy to dziura w dolocie. jak zapchana odma to by ci olej mógł wyrzucić np bagnetem a w ujemnej temperaturze to już na pewno.( odma idzie wężem z pokrywy zaworów do ssącego albo do jakieś puszki z tyłu silnika pewnie nie wiem na 100% nie miałem do czynienia z tym silnikiem)EGR nie wiem jak sprawdzić jest to taki zawór sterowany prądem albo podciśnieniem otwiera/zamyka w moim starym aucie jak mi szarpał podczas jazdy to go zaślepiłem zwykłą blachą wyciętą szlifierką powierciłem dziury na wystające szpilki i pomogło w 100% Żadnym specem nie jestem seata mam od 2 miesięcy wcześniej jeździłem hondą i wszystko przy niej robiłem sam
lewy1305
Sport
Sport

Auto: seat Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez darkshape » 24 listopada 2012, 10:39

Też mam od niedawna takiego Leona. rocznik 99r i najechane 150tys. Problem pojawiał sie na cieplym silniku(od mniej wiecej 70-80st). Na zimnym bylo OK, wiec po kupnie bylem zadowolony przez 15 min, a potem lipa

Objawy:
- Szarpanie przy przechodzeniu w gore przez ok 2tyś obrotow
- Spadek mocy szczegolnie na niskich obrotach
- Trzesienie na biegu jałowym
- Gaśnięcie na biegu jałowym
- Utrudione odpalanie (nie palil od pierwszego)
- Wysokie spalanie koło 11-12l

1. Na początku znaleziony przepalony łącznik wydechu ktory powodowal przedmuch. Po wymianie niewielka poprawa i spalanie troche nizsze niz to 12l.

Mechanik wykrywa na komputerze blad przepustnicy i zaleca wymiane swiec. Wiec robimy:

2. Swiece wymienione na nowe NGK i nie daje to zadnego efektu.

3. Przepustnica wyjeta i przeczyszczona dokladnie (nie byla bardzo zabrudzona) wlozona spowrotem i przegazowana zeby sie zaadaptowala. Efekty bardzo niewielkie badz zadne.

W miedzyczasie wiele osob namawia mnie na wyciecie katalizatora, bo przypchany kat moze dawac takie objawy. Jade do tlumikarza zeby wyciac, na szczescie trafia sie profesjonalista, ktory zerka pod samochod i mowi ze napewno jest OK katalizator i zeby nie wycinac bo bede zalowal. Dodatkowo mowi mi ze jest katalizator jest niedrozny to objawy wystepuja caly czas a nie tylko na cieplym silniku. Nad tym sie zastanawialem wlasnie, ale tlumaczylem sobie to tym ze na zimnym pewnie jest mocniejszy bo jezdzi na ssaniu.

Kupuje kabel do badania VAG i podlaczam. Pokazuje mi blad sondy lambda (jedna sonda w moim modelu) - zwarcie do minusa. Zadowolony jade do mechanika i daje wydruk. On mowi mi ze sonda nie jest walnieta (wtedy ma zwarcie do masy), ale odlacza pod autem sonde i testuje ja miernikiem, podobno OK. Dodatkowo na profesonalnym zakladowym interfejsie nie pokazuje tego bledu, za to pokazuje inne ktorych u mnie nie bylo, ten moj kabel to jakas lipa chyba. Sonde wywala kiedy cos jest nie tak z mieszanka, poprostu gubi sie i daje blad. W moim przypadku po nagrzaniu silnika mieszanka byla chyba zabojczo bogata dlatego samochod nie mogl przepalic jej i sie dlawil. No ale nic, zostawiam u mechanika auto i on tym razem znajduje przyczyne. Po wyczyszczeniu przepustnicy ktore nic nie dalo jej blad przestal sie pojawiac i wtedy wskoczyl nowy: Blad czujnika obrotu wału. Czujnik wymieinony, koszt 178zl, razem z robocizną 250zł.

Teraz auto jeździ na ciepłym silniku świetnie a spalanie spadło do 9.5l po mieście, w trasie jeszcze nie patrzyłem. Wcześniej palił 12l nawet, no a po świecach i czyszczeniu przepustnicy i usunieciu przedmuchu troche mniej ale nadal w miescie spalal 10.7l. Takze nie dosc ze ten czujnik rozwiazal problem to jeszcze spalanie nizsze o ponad litr. Jeśli ktoś chce to moge dać namiary na mechanika, ktory juz dwa razy pomogl mi z samochodem kiedy inni mechanicy kombinowali ale nie dawali rady. Jeśli ktoś jest z Łodzi to polecam Henryka Brożka. Zakład na skrzyzowaniu paderewskiego/tuszynska. Naprawde solidny zaklad, szukaja usterki a nie robia wszystko po kolei. Uczciwi
darkshape
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez bad » 13 czerwca 2015, 16:59

Panowie może ktoś ma jakiś pomysł na tą przypadłość :
http://www.youtube.com/watch?v=doXXtzaaEyc
Problem występuje po rozgrzaniu silnika. Adaptacja przepustnicy niczego nie poprawiła. Obroty na biegu jałowym oraz przy redukcji biegów spadają do 500 i auto o mały włos nie gaśnie klepiąc zaworami. Obserwując auto na biegu jałowym jak na filmie, obroty falują 500-700 i tak na przemian, prowadząc czasem aż do zgaśnięcia silnika. Jedyne lekarstwo to włączenie klimatyzacji.
Problem ten występuje losowo - nie każda jazda autem ma takie cyrki z obrotami, więc nieszczelność wykluczam. Filtry nowe, lambda nowa, przewody świece nowe, błędów brak, wskazania czujnika temp. prawidłowe.
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Postprzez Bonus » 11 marca 2016, 22:25

Właśnie sam sobie zrobiłem falowanie ostatnio. Akurat odkręcałem przepustnicę czyściłem nie odpijając kabli możliwe, że zruszyłem wtyczkę lub kable. Nie działało sterowanie, teraz jak działa to jakby dużym zakresem i skokowo i dławi.

Tak czytam okazuje się, że problemy ludzie mieli właśnie z kablami przepustnicy, prawdopodobnie jak faluje i nie da sie przez komp przepustnicy zaadaptować to połączenie przepustnica ECU, albo elektryka w przepustnicy nie łączy.
Mechanicy ASO to ciemnota bo ludzie opisują sprawdzają błędów brak, samochód faluje, a oni nie orientują, że należy prześledzić połączenie kabli to znaczy coś u podstaw z ich wiedzą nie tak.
Lemur 1.6 AKL łatwiej wymienić co działa - karoseria niezardzewiała
Bonus
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AKL 1.6

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna