Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.6 16V BCB nie trzyma obrotow/ nie zapala

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.6 16V BCB nie trzyma obrotow/ nie zapala

Postprzez flisiu » 22 listopada 2012, 19:41

Witam,
Szukam tutaj pomocy bo sam juz nie wiem co mam zrobic. Niestety moj ukochany leon postanowil ze zrobi sobie wolne i nie chce jezdzic :)
Problem zaczal sie od tego ze na wolnych obrotach zaczelo drgac obrotami, dalo sie odczuc delikatne wibracje w aucie. Olalem temat i jezdzilem dalej. Problem wiekszy sie pojawil jak wsiadlem raz do auta i nie moglem w ogole odpalic. Na popych sie jakos udalo. Podlaczylem sie do kompa na swoim lapku i mi pokazuje blad z sondy (podgrzewanie), ale ten blad mam juz od dlugiego czasu i nic mi nie przeszkadzal bo mial normalnie moc i spalanie normalne. Auto jak troche postoi to odpali ale w ogole nie trzyma obrotow, musze go mocno gazowac zeby nie zgasl. Jak chwile pochodzi i zgasnie to potem znow problem z odpaleniem. Dodam ze robilem adaptacje przepustnicy (rozlaczany byl akumulator) i zaworu EGR jak wystapil ten problem bo kiedys mialem podobne objawy i pomoglo. teraz niestety nie i nie wiem gdzie dalej szukac. Z gory dziekuje za pomoc.
flisiu
Stella +
Stella +

Auto: seat leon I

Reklama

Re: 1.6 16V BCB nie trzyma obrotow/ nie zapala

Postprzez Szymko » 22 listopada 2012, 21:24

A może jednak komputer ma rację i to sonda?
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez marcin7x5 » 23 listopada 2012, 11:09

Sprawdź dobrze czujnik położenia wału G28. Brak sygnał z tego czujnika unieruchamia auto a często własnie objawia się jego usterka po tym jak się delikatnie zagrzeje silnik. Warto też przyjrzec sie przepustnicy - kiedy była czyszczona? Zobacz czy na zimnym silniku jest całkowicie zamknieta.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez flisiu » 23 listopada 2012, 16:43

Przepustnice czyscilem okolo rok temu ale ile km przejechalem od tego czasu to trudno mi powiedziec szacuje ze ok.20 tys. Jak moge sprawdzic ten czujnik G28 ?? da rade przez Vaga??
flisiu
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 26 listopada 2012, 09:51

Na vagu to możesz sobie popatrzec czy sterownik widzi odczyty z czujnika - ilośc obrotów silnika np podczas rozruchu. Najlepiej to sprawdzic oscyloskopem.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez K_O_z_a » 27 listopada 2012, 15:13

Ja mam tak z obrotami od jakiegoś roku, wymieniana sonda i egr, czyszczona przepustnica, żadnych błędów nie pokazuje,z początku potrafił zgasnąć ale po wymianie regulatora napiecia już nie gaśnie, natomiast kiedy sie silnik troche zagrzeje to obroty faluja i też niewiem jak sie z tym uporać.
K_O_z_a
Stella
Stella

Auto: Leon Spirit Cool
Silnik: BCB 1.6

Postprzez flisiu » 3 grudnia 2012, 20:27

niestety nie mam mnie teraz w polsce i auto zostawilem dziewczynie. Jakims cudem kumplowi udalo sie go zawiesc do mechanika i oczywiscie jego diagnoza: nie wiem moze sonda... tak jak pisalem komputer pokazuje blad z sondy ale jest to blad sporadyczny i mam go od 2 lat czyli od wtedy kiedy kupilem leona (podgrzewanie sondy). wiec raczej wykluczam problem z sonda. no bo chyba nawet calkowicie niedzialajaca sonda nie spowodowalaby unieruchomienie calkowite silnika. problem jest teraz taki ze leon w ogole nie odpala. rozrusznik normalnie kreci ale nie ma zaplonu. Czy czujnik polozenia walu spowodowalby to ze w ogole nie da sie odpalic auta?? dodam ze w VAGu nie pokazuje zadnego bledu z tego czujnika. na popych tez jest bieda odpalic dopiero na wstecznym sie udalo. czy zle przeprowadzona adaptacja przepustnicy i zaworu EGR mogla spowodowac takie rzeczy ?? wszytskie podpowiedzi mile widziane.
flisiu
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 4 grudnia 2012, 10:08

flisiu napisał(a):Czy czujnik polozenia walu spowodowalby to ze w ogole nie da sie odpalic auta??

zdecydowanie tak. Jeżeli nie ma sygnału z tego czujnika to ecu odczytuje to jako nie obracający sie wał korbowy a więc silnik stop.
flisiu napisał(a):dodam ze w VAGu nie pokazuje zadnego bledu z tego czujnika.

zdarza sie i tak.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez flisiu » 4 grudnia 2012, 19:18

Ile moze kosztowac taki czujnik i czy jestem w stanie sam go wymienic?? oscyloskopu nie mam i ciezko mi bedzie stwierdzic czy to jest problem z tym czujnikiem.
flisiu
Stella +
Stella +

Postprzez Marcadir » 4 grudnia 2012, 21:58

ok. 200 zł kosztuje zamiennik, oryginał pewnie drugie tyle.
Marcadir
Stella +
Stella +

Auto: Toledo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna