Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

zaparowane szyby

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: zaparowane szyby

Postprzez krystkar1 » 5 lutego 2012, 15:29

Witam,
mati.gda : pod otworkami w plastikowym podszybiu a nad osłoną filtra p.pyłkowego powinna być rynienka odprowadzająca wodę na krawędź tej właśnie osłony, w moim aucie poprzedni właściciel chyba nie wiedział o niej i ją przepchał na środek auta. Woda lała mi się przez filtr za schowkiem pod nogi pasażera ale niestety pod dywanik, też suszyłem całe auto. Są dwie takie rynienki, na lewą i prawą stronę auta.
krystkar1
Stella
Stella

Auto: Leon 00r

Reklama

Postprzez kryha25 » 6 lutego 2012, 20:11

Nawiązujac do tej klapki od obiegu wewnetrznego. Dziś rozebrałem filtr i u mnie też klapka jest przymknięta bez wzgledu na to czy obieg jest zamkniety czy nie. Wyjałem ją, bo i tak nie działa. Czy jak używa sie klimy to ta kapka automatycznie się zamyka czy tylko jak świeci sie znaczek obiegu wewnetrznego?
kryha25
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9 TDI 110KM
Silnik: ASV 1.9

Postprzez k4rol » 8 lutego 2012, 15:40

Sory że tu ale nie chce kolejnego tematu zakładać. Co zrobić zebyw Leonie I nie parowała tak tylna szyba? Ogólnie jak włacze ogrzewanie 1 pasek pary mi zostaje jak by tam nie grzało.
k4rol
Stella
Stella

Auto: Leon I

Postprzez orlen » 8 lutego 2012, 15:48

k4rol napisał(a):Co zrobić zebyw Leonie I nie parowała tak tylna szyba?

wychłodzić auto po zgaszeniu silnika.
dziś lepszy niż wczoraj, jutro lepszy niż dziś Obrazek
orlen
Sport
Sport

Auto: Szkodnik
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez transit_master » 8 lutego 2012, 16:14

k4rol napisał(a): pasek pary mi zostaje
1 ścieżka jest przerwana. Zlokalizuj w którym miejscu i bez problemu to naprawisz. Zestawy naprawcze w sklepach motoryzacyjnych.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez marinio665 » 8 lutego 2012, 22:20

też sobie sprawiłem taką saszetkę :) i faktycznie, używam jej zaledwie kilka dni, a wydaje mi się, że auto mniej paruje
marinio665
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo II

Postprzez pawel2611 » 9 lutego 2012, 00:32

Ja mam dwa sposoby na zaparowane szyby
-Pianka do golenia(dobrze wypolerować)
-Środek Auto-Landu za 10zł w markecie...

Pozatym zero wilgoci w aucie- na zimę dobrze mieć gumowe dywaniki
pawel2611
Stella +
Stella +

Auto: Zamiar zakupu

Postprzez Peter007 » 9 lutego 2012, 09:17

pawel2611 napisał(a):-Pianka do golenia(dobrze wypolerować)

A to ciekawa opcja. Nie słyszałem ale chętnie wypróbuję :)
Jeśli Ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz rację - wydaje Ci się...
Peter007
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Marcinxxx » 9 lutego 2012, 10:44

Zamiast pianki do golenia leszy szampon do włosów :mrgreen:
Ale generalnie to nie jest sposób bo wtedy tworzy sie warstwa wody na szybie co z tego ze widac dobrze przez nią jak w nocy zamarzna szyby :D
Marcinxxx
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Sport

Postprzez niedzwiedz11 » 13 lutego 2012, 10:39

dzisiaj też powalczyłem z klapką od obiegu i okazało się po rozebraniu że była noc stop zamknięta i nie reagowała mimo ze silniczek pracuje...więc ją narazie usunąłem, teraz cały czas mam obieg zewnętrzny. sluszna była tez uwaga jednego z forumowiczow ze ta uszczelka pod plastikiem od filtra powietrza jest w bardzo zlym stanie wiec ja zastapilem silikonem bo woda bez problemu sie dostawala do srodka układu... dziś auto suszę w ciepłym garazu i w tygodniu zobaczę czy bedzie poprawa w sprawie parowania. sprawdzcie jak to wyglada u was
pozdro

-- 13 lut 2012, o 10:39 --

a jeszcze jedno -od obiegu wewnętrznego jest jedna klapa ta pod filtrem czy dalej też jeszcze jakaś jest?
chodzi mi o to ze jak miałem cały czas obieg wewnętrzny, teraz zdemontowałem tą klapkę to mam już obieg zewnętrzny czy jeszcze coś głębiej bliżej wentylatora muszę zmienić czy to juz wszystko?
niedzwiedz11
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1,9TDI

Postprzez kornat » 13 lutego 2012, 11:33

Zaraz pod filtrem pp jest jedna klapka taka mniejsza a druga niżej większa. Nimi steruje jeden silniczek, a tak to wygląda http://www.youtube.com/watch?v=oOe4Ry-39jk
kornat
FR
FR

Auto: 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez niedzwiedz11 » 13 lutego 2012, 12:27

czyli jeśli ta pierwsza mała klapka jest skierowana do dołu a druga poziomo to jest obieg zewnętrzny, a jeśli obie pionowo to wewnętrzny? bo cosik nie moge sobie tego wytlumaczyc :?:
niedzwiedz11
Sport
Sport

Postprzez kornat » 13 lutego 2012, 12:45

Przy obiegu zamkniętym ta klapka pod filtrem kabinowym powinna być zamknięta (czyli patrzą pod filtrem to w poziomie) a ta większa która widać po ściągnięciu wentylatora to powinna być ustawiona w górnej pozycji. Przy otwartym obiegu odwrotnie.
kornat
FR
FR

Postprzez niedzwiedz11 » 13 lutego 2012, 13:02

czyli po usunieciu tej pierwszej malej klapki, druga jest poziomo i widac wentylator obieg jest zewnętrzny zgadza sie?
niedzwiedz11
Sport
Sport

Postprzez kornat » 13 lutego 2012, 13:05

Jeżeli patrzysz od filtra to będzie widać wentylator. Jeżeli nie będzie widać wentylatora o strony filtra to jest obieg zamknięty i ta klapa jest w tej pozycji
Obrazek
kornat
FR
FR

Postprzez darq12 » 15 lutego 2012, 00:20

Mam pytanko znalazł ktoś z was sprawną używkę tego mechanizmu od klapy obiegu??????? ja osobiście szukałem na różnych szrotach z 8 sztuk miałem ale wszystkie były nie sprawne. A i jaka cena jest używki???? W ASO za nową wołali sobie przeszło 500 pln :boje: :boje: :boje: szok za takie gów..o. :?
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI

Postprzez kornat » 15 lutego 2012, 00:51

darq12, a co za problem skleić koło z trzpieniem? Za klej dwuskładnikowy zapłacisz ok. 15zł i chwilka roboty i jest sprawny silniczek.
kornat
FR
FR

Postprzez niedzwiedz11 » 15 lutego 2012, 07:17

mi paruje jeszcze tylna szyba, czy tylna klapa ma jakies odpływy wody tak jak np. przednie drzwi te otworki pod spodem?
niedzwiedz11
Sport
Sport

Postprzez Szymko » 15 lutego 2012, 13:29

Mi się wydaje, że tylna szyba zawsze będzie parować jak się wsiądzie do zimnego samochodu albo nie przewietrzy się go przed zamknięciem. Ta szyba jest pod dość sporym skosem i para unosząc się do góry osadzi się na tej szybie.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez transit_master » 16 lutego 2012, 07:17

niedzwiedz11 napisał(a):czy tylna klapa ma jakies odpływy wody
klapa sama w sobie nie ma. Skoro paruje to zobacz czy nie masz przecieków plynu od spryskiwacza do bagażnika.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez michal3m » 9 sierpnia 2012, 16:25

Witam rozebrałem schowek bo wciekała mi woda do auta po stronie pasażera po plastiku za schowkiem (tym czarnym końcowym progu łączący słupek A), teraz tak mam pytanie czy tam gdzie kable wchodzą do drzwi nie brakuje mi jakiejś uszczelki z otworem czy tak ma być? drugie pytanie zauważyłem zaciek pod śrubą która nie wiem w sumie co trzyma znajduje sie to nad tym otworem z którego wychodzą kable do kabiny z drzwi, raczej to nie jest od zawiasu bo jest to nieco nizej moze ktoś wie co to takiego? zalączam 2 zdjecia na pierwszym odnośnie mojego 1wszego pytania a drugim drugie pytanie.

http://www.fotoszok.pl/show.php/1167768 ... 1.jpg.html
http://www.fotoszok.pl/show.php/1167769 ... 2.jpg.html

-- 9 sie 2012, o 17:25 --

Dzisiaj zajrzałem i filtr kabinowy suchy natomiast coś innego mnie zaniepokoiło, taka gąbka nktóra powinna być a ścianie grodziowej czy jak to tam sie nazywa leży luźno w tej rynience na podszybiu którędy powinna woda spływać, moje pytanie jaką spełnia role ta gąbka ? czy jest potrzebna i jak jest mocowana? mogę ją przykleić? teraz jest cholernie mokra, załączam fotke(zdjecie zapożyczone z inernetu ponieważ nie potrafie zdemontowac podszybia a ta gąbka nieopodal filtra jest odczepiona dalej wyglada jakby siedziala na miejscu)
http://www.fotoszok.pl/show.php/1169116 ... e.jpg.html
michal3m
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez darq12 » 10 sierpnia 2012, 18:46

To jest mata wygluszajaca. Trzyma sie na tych blaszkach wsuwanych tych co napis jet na niej "ta gabka" na zdjeciu. Ta mata moze byc mokra bo podszybie nie jest super szczelne.
darq12
Sport
Sport

Postprzez michal3m » 12 sierpnia 2012, 01:22

no nie jest szczelne bo podszybie to kratka którą woda wcieka do rynienki, ps powiedźcie mi czy tek okrągły otwór na zdjęciu które umiesciłem przez który wchodzą kable powinien tak wyglądać czy brakuje jakiejś uszczelki?
michal3m
Sport
Sport

Postprzez Tracer2 » 12 sierpnia 2012, 06:39

Tam nie ma uszczelki.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez michal3m » 12 sierpnia 2012, 12:11

oki dzięki jeszcze jedno pytanie czy ujscie wody z runienki pod podszybiem jest tylko od strony pasażera czy od kierowcy tez? ,, druga sprawa ponoc ma być jakiś plastik ponizej niego? jak sie do niego dobrać skąd go zoabcze?
michal3m
Sport
Sport

Postprzez darq12 » 12 sierpnia 2012, 13:23

Od kierowcy kolego tez jest ujscie na wode. Najlepiej jak sciagniesz podszybie i sam temat obadasz. Nic trudnego odkrecasz wycieraczki i wyciagasz podszybie mozesz podwarzac czyms bo po calej dlugosci szyby jest wcisk. Zaznacz sobie wycieraczki na szybie np kawalkiem tasmy w jakim byly polozeniu bo sa na frezach i latwo przestawic. Ja mialem duzo lisci od kierowcy przy spuscie.
darq12
Sport
Sport

Postprzez michal3m » 13 sierpnia 2012, 14:11

oki dzieki :)
michal3m
Sport
Sport

Postprzez mati.gda » 4 grudnia 2012, 09:32

chciałbym odświeżyć temat.

uporałem się z cieknącymi drzwiami, rozebrałem auto, wyciągnąłem i wysuszyłem dywaniki, wodę z bagażnika tez usunąłem, w leonie sucho, a dalej paruje. szczególnie gdy włączę nadmuch, wiec sprawdziłem filtr i jego komorę - w komorze sucho, a klapka zamykająca/otwierająca obieg wewnętrzny działa. na podszybiu znajduje się gąbka, która u mnie jest ciągle wilgotna, bo jest ona odklejona i spoczywa w większości luzem, przez co pewnie w momencie włączenia dmuchawy cała wilgoć trafia do wnętrza i paruje mi głównie przednia szyba. pytanie moje czy mogę ją z podszybia usunąć (jaka jest jej funkcja tam prócz wygłuszenia?) czy jest sens uszczelnienia podszybia i jego rozbiórki?
mati.gda
Stella
Stella

Auto: seat leon 1m

Postprzez blachy » 4 grudnia 2012, 09:36

Kolego po dużym deszczu / śniegu i dodatniej temp. ściągnij od środka boczne słupki (wystarczy odpowiednio pociągnąć) i sprawdź czy tamtędy Ci przypadkiem nie leci woda przez nieszczelną szybę. Nie tylko jak miałem taki problem.
blachy
Signo
Signo

Auto: Leon 1M TS

Postprzez chlorek » 4 grudnia 2012, 10:16

mi nigdzie nie leci woda i też paruję przez parę minut rano, może to taki urok leonów, szczególnie że nie można klimy włączyć przy niskich temperaturach :twisted:
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez bvw08 » 4 grudnia 2012, 10:55

właśnie to jest największy - że nie można klimy uruchomić gdy jest zimno da się to jakoś ominąć ?
prawie 400Nm robi swoje :))
bvw08
Sport
Sport

Auto: ARL+

Postprzez mati.gda » 4 grudnia 2012, 13:46

no, rano paruje jak cholera. sciagne słupki, ale co z tą gąbką z podszybia? usuwać, czy rozbierac podszybie i uszczelniać? swoją drogą czytałem ze podszybie jest nieszczelne tak czy siak, wiec chyba latwiej wyciagnac gąbke zeby nie zbierała wody
mati.gda
Stella
Stella

Auto: seat leon 1m

Postprzez blachy » 4 grudnia 2012, 14:19

Nieszczelna szyba, nieszczelna podstawka filtra pp, źle założona gumowa osłona na filtrze pp. Tak może Ci się nalać woda i zamoczyć wygłuszenie za deską bo zakładam że o tej gąbce mówisz. Jest jeszcze opcja o której też pisał mi jeden z forumowiczów, że po zdjęciu nadkola można wymacać ręką na wysokości filtra pp taką gumową zaślepkę jakieś otworu montażowego i ta zaślepka potrafi sobie wypaś a gąbka zbierać wodę.

Odnośnie samego parowania, to mi Panowie nic nie paruje. Dopiero jak żona z dzieckiem zasiądą na tyle to tylne szyby parują. Z przodu nic. Jak rozwiązanie połowiczne można zakupić pochłaniacze wilgoci i rzucać je na podszybie.
blachy
Signo
Signo

Auto: Leon 1M TS

Postprzez piotrek1991 TDi » 4 grudnia 2012, 17:51

bvw08 - - klimę da się włączyć nawet w mróz- przez uszkodzony czujnik w zderzaku który na zegarku w licznikach pokazuje temp na plusie, ja tak miałem i klima włączała się nawet przy -5. Może wystarczy w kabel od czujnika szeregowo wpiąć jakis np potencjometr czy coś (do elektroników) aby na czas osuszenia szyb mieć "większą" temp w czujniku i uruchomić dzięki temu klimę.
Jednak jest to zabezpieczenie producenta więc istnieje ryzyko uszkodzenia klimy, ogólnie bałbym się uruchamiania jej w mróz
piotrek1991 TDi
Stella +
Stella +

Auto: Lemon

Postprzez shosiu » 27 grudnia 2012, 00:02

Witam,
Jakiś miesiąc temu oddałem auto do ASO bo szumiała delikatnie klimatyzacja. Stwierdzono że układ jeszcze szczelny, ale mniejsza o to. Po odebraniu zauważyłem, że włączając klimę słyszę pięć jednolitych stuków (wcześniej było takie jedno przyjemne kliknięcie). Zignorowałem to, bo myślałem że jest OK. W międzyczasie szyby zaczęły mocno parować. Dzisiaj włączając klimę poczułem mokry, stęchły zapach. Wyjąłem filtr kabinowy i zauważyłem że pod nim klapka jest poziomo. Postanowiłem coś sprawdzić i włączając klimę - po wspomnianym pięciu stukach - klapka była w tym samym miejscu. Potem włączyłem obieg zamknięty - znów pięć stuków - i klapka znowu w tej samej pozycji, czyli poziomo. Tak jakby jakieś zębatki przeskakiwały i nie poruszały ową klapką. Czy jest możliwość że robiąc przegląd klimy mechanicy w ASO coś spaprali? Jeśli tak, zgłoszę to jako reklamację bo poprzednio tak nie było. Z góry dzięki za pomoc.
shosiu
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M2

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne