Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.6 16V BCB czujnik cisnienia

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.6 16V BCB czujnik cisnienia

Postprzez heniek » 23 listopada 2012, 13:16

Panowie, dzisiaj w moim samochodzie pojawil sie problem z zapaleniem sie kontrolki EPC oraz silnika. Silnik zaczal glosniej pracowac, obroty faluja, autem troche szarpie. Odczytalem kod bledu ktory sie pojawil, wyszlo ze jest to blad:

P0160 - obwód czujnika MAP/BARO nieprawidlowy zakres wartosci sygnlau lub .... [PCMSCAN]. Skasowalem blad ale po przejechaniu kilometra znowu wyskoczyl.

Zadzwonilem do swojego mechanika ale niestety jest na wczasach, powiedzial mi tylko tyle zebym wyjal i przeczyscil czujnik cisnienia bo moze poprostu tylko sie zabrudzil.

Mozecie mi powiedziec w ktorym miejscu go znajde i czy wykrecenie jest jakas skomplikowana rzecza?

Szukalem w internecie informacji jaki to moze byc czujnik, chyba to bedzie ten o nr 036906051.

Dodatkowe informacje o bledzie: http://www.obd-codes.com/p0106

Dziekuje i bede bardzo wdzieczny za pomoc, silniczek 1.6 16V BCB 105km.
heniek
Stella +
Stella +

Auto: 1M KME Nevo
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: 1.6 16V BCB czujnik cisnienia

Postprzez marcin7x5 » 24 listopada 2012, 11:04

Czujnik masz wkręcony w kolektor ssący tuz obok zbiorniczka wyrównawczego. Przeuwaj wzrokiem po węzyku podcisnienia jaki dochodzi do regulatora cisnienia paliwa. Jak bedziesz mył to uważ aby tam niczym w środku nie skrobac. ja tak kiedys zrobiłem i musiałem kupic drugi czujnik. Tak naprawdę są to 2 czujniki w jednym. Czujnik wkręcony jest na 2 torksy. Bład związany z tym czujnikiem nie zawsze jest z nim związany. Ogólnie dzieje się cos z podcisnieniem w dolocie i może to byc np spowodowane nieszczelnością lub niedomykającym sie EGR.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez heniek » 27 listopada 2012, 16:39

Winowajca okazalo sie serwo hamulca.

W warsztacie zamontowali nowy czujnik ale bez zmian. Serwo przepuszcza w kolektor dolotowy i dlatego wariuja te obroty, wystarczy dwa razy nacisnac hamulec i juz zaczyna sie choinka.

Czy do leona 1.6 16V BCB wystepowal tylko jeden rodzaj serwa - numer SEAT 1J1 614 106 H ?

Niestety na moim jest zmazana naklejka i nie moge odczytac numeru.
heniek
Stella +
Stella +

Postprzez grabarz18 » 28 listopada 2012, 21:18

heniek, to już 3 temat, w którym pytasz o to serwo... nie za dużo? Jest temat od pytania o numery części...
viewtopic.php?f=14&t=1880&p=443308
Był czarnuch i nie ma czarnucha.
Był żółtek i nie ma żółtka.

Szukasz ubezpieczenia?
Unikaj PTU złodzieja!
grabarz18
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon 1.9 TDi ARL
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez heniek » 8 grudnia 2012, 17:01

Napisze jak sie sprawa zakonczyła bo może ktoś będzie miał podobny problem. Pojechalem w koncu do serwisu sztupecki w Łodzi bo co mechanik to inna diagnoza :/. Winowajcą nie było serwo a odma która się stopiła i puszczała lewe powietrze! Auto naprawil nasz forumowy kolega MenIB, teraz jezdzi jak powinno :-)
heniek
Stella +
Stella +

Postprzez pietrek86 » 22 maja 2014, 17:42

W takim razie i ja u siebie muszę sprawdzić tą odmę :) Nie orientuję się gdzie można ją ewentualnie zakupić i jaki jest jej koszt ??
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna