Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
dygus napisał(a):ale na rozgrzanym silniku czy zimnym ? i co ma odpalić po odłączeniu ?
dygus napisał(a):Kiedyś sprawdziłem czujnik na zimnym silniku
dygus napisał(a):na samym dole po prawej stronie jak stoisz przodem do auta?
dygus napisał(a):Podmieniłem 109 od ibizy i niestety dalej nie grzeją. Tylko jest -2 a one maja sie włączać od -5 tak?
dygus napisał(a):sprawdziłem
Sprawdziłem próbnikiem na świece w silniku nie daje prądu. A świece dogrzewające jakoś dziwnie chodzą. Odpalam auto minie 10s uruchamia sie pierwsza świeca a 2 pozostałe nic, minie 10s tamta jedna gaśnie a te 2 co nie grzały włączają sie, minie 10 s grzeją wszystkie 3. Czyli po dopiero po ok 30 s grzeja wszystie. Tak ma być??
login z kodem 12233 trzeba zrobić przed wejściem w adaptacje, wtedy więcej kanałów zobaczysz. Wyżej się walnąłem ma być kanał 12. Zaloguj kanał 012 bez odpalania silnika po nocy. Zobaczymy na ile sekund ECU wysterowuje grzanie.dygus napisał(a):Wchodziłem tak 01 engine adaptation 10 wpisywałem channel 13 i wyskakiwał error w pierwszym z 4 okienek. Jedynym channel jaki coś pokazywał to 02 tam w nim bylo cos takiego jak stored valve i tu wlasnie 32768
logując grupę 016 od zapłonu zobaczył byś jak przekazniki włączjące dogrzewacz działają.dygus napisał(a):Sprawdziłem próbnikiem na świece w silniku nie daje prądu. A świece dogrzewające jakoś dziwnie chodzą. Odpalam auto minie 10s uruchamia sie pierwsza świeca a 2 pozostałe nic, minie 10s tamta jedna gaśnie a te 2 co nie grzały włączają sie, minie 10 s grzeją wszystkie 3. Czyli po dopiero po ok 30 s grzeją wszystie. Tak ma być??
Ja obstawiam akumulator, grzanie podczas kręcenia i po odpaleniu to już inny etap. Aby potwierdzić to ostatnie zaloguj jeszcze raz 012 ale tym razem od przekręcenia stacyjki do zapalenia samochodu, patrz na kod w pierwszej kolumnie. Co oznacza każdy z nich znajdziesz tu http://www.leonclub.pl/forum/viewtopic. ... 50#p391244dygus napisał(a):Tylko dlaczego te świece nie grzeją? Prąd do przekaźnika w podszybiu dopiero trafia dopiero w trakcie kręcenia rozrusznikiem a powinien chyba podczas włączenia stacyjki
no nic spokojnie, zobaczymy co ASO na towojtekk napisał(a):Akumulator tutaj winny nie jest na bank.
przekaźnik jest przykręcony na jedną śrubkę i ta śrubka nie trzyma wtyczki. Wtyczka wskakuje na zatrzask do przekaźnika. Zresztą sam go widziałeśdygus napisał(a):Niby źle przekaźnik w podszybiu był założony ( niedokręcony i woda sie mogła dostawać bo źle uszczelka była założona)
nie prawda. Zresztą widać to wyżej w logu012dygus napisał(a): Zmienili czas grzania świec na seryjną wartość ja podobno wartością 32700 skróciłem czas.
zawyża lekko G2 do G62. Popatrz na loga wyżej. 0.9C w ECU a na blat idzie 5.0C. Do grzania jest brana temperatura z ECU. Jak padnie G2/G62 to z czujnika temperatury paliwa jest brana wartość do obliczania.dygus napisał(a):Czujnik płynu chłodzącego(ten w bloku silnika) niby oszukuje o 5st do góry.
nie spalona tylko przerwa w obwodzie.dygus napisał(a):Przekaźnik w podszybiu niby sprawny bo jak wypinali jedną świece to wywalał błąd że spalona świeca
co ma rozrusznik do długości grzania wstępnego.dygus napisał(a):"stawiam ze może być rozrusznik słaby"
sprawdził to? Bo ten system istniał np. w VW T4,VW GOLF III, silnik AAZ. Mają materiały szkoleniowe VW-AUDI SSP, i nigdzie słowa o tym aby ten system miał miejsce w golf MK4->Leon Mk1. Zresztą nawet tutaj o tym pisządygus napisał(a): A tu ciekawostka Pan mnie tez poinformował ze u mnie świece zaczynają grzać od momentu otworzenia drzwi(niby taki system).
noto tez coś nie tak jest.dygus napisał(a):kolega ma na pewno ARL? My tu mamy golfa 4 ARL i tak samo krótko swieci.
kobzyr napisał(a):zalezy ktory rocznik. ALH z golf, jetta, bettle z 2002-2003 ma. Mysle ze leon pewnie tez
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości