peter174 napisał(a):skoro wywala ci bład tego czujnika to po co kombinujesz .. wymien go i bedzie po sprawie ... IMO błąd odczytany z ECU jest bardziej wiarygodny niż typowanie wg przypadłosci u inych userów forum
Mijasz się z prawdą.
Też miałem problem z autem, z tym że nie był to leon ani diesel (choć takiego też posiadam ).
Otóż, auto się zalewało i źle odpalało i straciło "ciąg". Pojechałem do mądrej głowy, podpiął tester i wywaliło czujnik położenia wału. Kasował błąd z 5 razy i nic. No to będzie to. Oczywiście 4 dyszki nie moje. Ale ja nie jestem zbyt łatwowierny

pojechałem do znajomego z dobrego warsztatu i podłączył kompa. Czysto. Ale pokazało temperaturę na zaworze EGR coś pod 180 st. C. Mówi: za dużo pokazuje, masz zapchany układ wydechowy. I przed chwilą wyszedłem z garażu gdzie wymieniłem zapchane tłumiki i samochód ciągnie jak burza.
Posumowanie: gdyby był uszkodzony czujnik wału, to nie odpaliłbyś samochodu. Takie jest zdanie fachowca, nie moje, ale ja mu wierzę na 100%, dlatego wymieniłem zapchane wydechy.
Jaka jest usterka u ciebie? Nie wiem, może gdzieś (głupiej) masy brakuje? Jedź do dobrego warsztatu i jak masz możliwość to zostaw auto na dzień, dwa, niech sprawdzą.