Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie działają el. szyby, lusterka po rozładowaniu AKU

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie działają el. szyby, lusterka po rozładowaniu AKU

Postprzez LeonWOT » 2 stycznia 2013, 22:20

Witam,
Przegrzebałem chyba całe forum, trochę znalazłem ale nie moge dojść za bardzo o co biega..
A mianowicie Leonik postał parę dni pod chmurką i rozładował mi się akumulator. Odpaliłem go przez kable z innego samochodu.
Seacik na szczęście odpalił ale mam problem, prawdopodobnie z tym nieszczęsnym modułem komfortu. Nie działają mi el.szyby, el.lusterka, podświetlenie bocznego panelu, a do tego nie chce mi się przełączać na gaz... Nie wspominająć już o rozkodowaniu radia..
Autko to Seat Leon 1M 1.8 20v 2002r.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc :wink:

-- 2 stycznia 2013, 23:19 --

Edit
Nikt nie jest w stanie mi pomóc??
Dodam jeszcze, że na początku (tzn. po odpaleniu) sterowanie szybami działało przez chwilę
LeonWOT
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1M1
Silnik: APG 1.8

Reklama

Re: Odp: Nie działają el. szyby, lusterka po rozładowaniu AK

Postprzez jędrek » 2 stycznia 2013, 22:39

Musisz podłączyć Vaga i będziesz wiedział jakie są błędy

Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: CJXA 2.0

Re: Nie działają el. szyby, lusterka po rozładowaniu AKU

Postprzez LeonWOT » 3 stycznia 2013, 15:48

jędrek napisał(a):Musisz podłączyć Vaga i będziesz wiedział jakie są błędy

Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk

Niestety nie posiadam VAG-a poza tym jestem kompletnie zielony w tym temacie.
Samochód posiadam zaledwie 4 m-ce, nie zdążyłem się tym zainteresować poza tym nie mam laptoka żeby sie nim podłączyć..
Pozostaje mi tylko gdzieś jechać. Zna ktoś dobry, tani i zaufany warsztat w Warszawie albo w okolicach Otwocka??

-- 3 stycznia 2013, 16:48 --

Pojawiły się nowe usterki a mianowicie: oprócz nie działającego bocznego panelu (tj. el. szyby, el.lusterka, podświetlenie-centralny od środka działa) nie działa również podświetlenie główne (przy lusterku wstecznym) i podświetlenie pod kierowcą i pasażerem tam gdzie lusterka wewnętrzne (nie wiem jak to się fachowo nazywa przeciwsłoneczniki?? :oops: :-P
Niestety pojawiła się też woda na podłodze od strony kierowcy :evil: Czy to może być powodem usterki?? :?: ??
Mam nadzieje, że ktoś postawi jakąś rozsądną diagnozę ewentualnie poleci tani i zaufany warsztat gdzie mógłbym to usunąć.
LeonWOT
Signo
Signo

Postprzez pietrek86 » 3 stycznia 2013, 15:52

Jeżeli woda pojawiła się od strony kierowcy to duże prawdopodobieństwo że woda poleciała po gniazdach bezpieczników co spowodowało przepalenie któregoś lub kilku
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez LeonWOT » 3 stycznia 2013, 16:03

pietrek86 napisał(a):Jeżeli woda pojawiła się od strony kierowcy to duże prawdopodobieństwo że woda poleciała po gniazdach bezpieczników co spowodowało przepalenie któregoś lub kilku

Patrzyłem na skrzynkę bezpieczników i teoretycznie wszystko jest w porządku? Są gdzieś jeszcze jakieś bezpieczniki orócz tej skrzynki przy lewym przednim słupku?? :?:
Help Pls :beksa:
LeonWOT
Signo
Signo

Postprzez Peter007 » 3 stycznia 2013, 16:18

Po deszczu nie masz wody na progach? Jeśli tak to przelewa się z drzwi (wada fabryczna). Bezpieczniki są jeszcze w skrzyneczce pod maską
Jeśli Ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz rację - wydaje Ci się...
Peter007
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez LeonWOT » 3 stycznia 2013, 16:35

Peter007 napisał(a):Po deszczu nie masz wody na progach? Jeśli tak to przelewa się z drzwi (wada fabryczna). Bezpieczniki są jeszcze w skrzyneczce pod maską

Czyli rozumiem, że muszę rozebrać drzwi od środka i je jakoś uszczelnić tak??
Bardzo to trudne i czasochłonne?? Nie jestem jakimś fachowcem, mechanikiem czy elektrykiem i dla mnie to raczej "czarna magia" :-( W którym mniej więcej miejscu są bezpieczniki pod maską?? silnik 1.8 20V
LeonWOT
Signo
Signo

Postprzez pietrek86 » 3 stycznia 2013, 17:54

Ja nie rozbierałem drzwi wszystkie tak zrobiłem i już z pół roku jest spokój odkręcasz kilka dolnych śrub aby odciągnąć blachy od wygłuszenia np. śrubokrętem ładujesz go między blachę a drzwi i silikonem objerzdzasz śrubokręt wyciągasz i skręcasz problem z wodą załatwiony nie ma potrzeby uszczelniania wszystkiego ponieważ tak naprawdę rozszczelnieniu ulega tylko dół tych uszczelek wystarczy objechać dół i po bokach około 5cm w górę tak napisałem wcześniej.
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez LeonWOT » 3 stycznia 2013, 18:34

pietrek86 napisał(a):Ja nie rozbierałem drzwi wszystkie tak zrobiłem i już z pół roku jest spokój odkręcasz kilka dolnych śrub aby odciągnąć blachy od wygłuszenia np. śrubokrętem ładujesz go między blachę a drzwi i silikonem objerzdzasz śrubokręt wyciągasz i skręcasz problem z wodą załatwiony nie ma potrzeby uszczelniania wszystkiego ponieważ tak naprawdę rozszczelnieniu ulega tylko dół tych uszczelek wystarczy objechać dół i po bokach około 5cm w górę tak napisałem wcześniej.

Ok dzięki za rade.. Ale .. Mianowicie z tego co czytałem to woda się dostaje górą tzn. gdzieś tam po szybie chyba albo górną uszczelką i jak zakleisz środek na samym dole to będzie się zbierała tam woda.. Gdzieś czytałem że komuś nawet w środku chlupała woda przy otwieraniu drzwi
LeonWOT
Signo
Signo

Postprzez Peter007 » 3 stycznia 2013, 19:27

Tam są odpływy i wszystko spłynie jak należy. Niektórzy też nacinali uszczelkę. Jest też sposób z rozciągnięciem folii (zalecane przez producenta). Jeśli zdecydujesz sie na silikon to tylko dekarski. Wszystko jest dokładnie opisane na forum, więc szukaj
Jeśli Ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz rację - wydaje Ci się...
Peter007
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez LeonWOT » 3 stycznia 2013, 21:13

ok Dzięki wszystkim za rade.. Temat do zamknięcia bo był już opisywany...
LeonWOT
Signo
Signo

Postprzez pietrek86 » 3 stycznia 2013, 21:31

LeonWOT napisał(a):
pietrek86 napisał(a):Ja nie rozbierałem drzwi wszystkie tak zrobiłem i już z pół roku jest spokój odkręcasz kilka dolnych śrub aby odciągnąć blachy od wygłuszenia np. śrubokrętem ładujesz go między blachę a drzwi i silikonem objerzdzasz śrubokręt wyciągasz i skręcasz problem z wodą załatwiony nie ma potrzeby uszczelniania wszystkiego ponieważ tak naprawdę rozszczelnieniu ulega tylko dół tych uszczelek wystarczy objechać dół i po bokach około 5cm w górę tak napisałem wcześniej.

Ok dzięki za rade.. Ale .. Mianowicie z tego co czytałem to woda się dostaje górą tzn. gdzieś tam po szybie chyba albo górną uszczelką i jak zakleisz środek na samym dole to będzie się zbierała tam woda.. Gdzieś czytałem że komuś nawet w środku chlupała woda przy otwieraniu drzwi

Hehehe ale blacha to nie odpływ drzwi :) uszczelką woda fakt wpada ale ta uszczelka do okoła blachy uszczelnia i woda nie wpada do środka
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez LeonWOT » 5 stycznia 2013, 11:32

Mam jeszcze pytanie odnośnie przeciekania wody przez drzwi.. Czy po drugiej stronie tej czarnej (metalowej? aluminiowej?)
blachy, są jakieś kostki, styki. przewody które mogłyby spowodować zwarcie a w konsekwencji jak w moim przypadku nie działanie lusterek, szyb, podświetlenia bocznej konsoli i głównego oświetlenia.?? Przeczytałem temat o cieknących drzwiach i nic na ten temat nie znalazłem..
LeonWOT
Signo
Signo

Postprzez danielek90 » 5 stycznia 2013, 12:37

Spr najpierw bezpiecznik.
danielek90
Signo
Signo

Auto: Seat