grzybek czyli jak mój sachs jest sztywny to nie znaczy ze jest ok , ze jest w środku rozwalony ? te luki nie sa takie masywne ,a wiadomo ze jak koło mniejsze to auto bardziej ciągnie
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
http://www.youtube.com/watch?v=B3_Iyl6K ... e=youtu.be -jak slyszysz takie cus, szczególnie gdy auto ciągnie np. 5 i 6 bieg, jeśli tak to dwumas raczej do zmiany. Więcej poczytaj tutaj viewtopic.php?f=43&t=31511albo jedziesz ?:) Tak od czasu do czasu ?
wisnier napisał(a):Panowie ostatnio gdy odpalam auto po nocnym postoju wydaje ono dziwne dźwięki. Jakby metalowe grzechoczenie. To samo gdy wciskam i puszczam sprzęgło. Jak się auto pogrzeje 10 minut lub przejadę kilka km to hałas znika. Na filmiku w tle słychać te "szuranie". Czy to padający dwumas?
http://youtu.be/Zbrwt5OBsTI
marcino89 napisał(a):U mnie jest tak że na jałowym podczas gaszenie słychać delikatny bardzo "terkot", natomiast po wcisnieciu sprzegla juz tego nie ma. Dobrze ze poczytalem to bede gasił i odpalał na wciśniętym sprzegleSprzęgło samo w sobie nie ślizga się często, jeżeli juz to na wyższych biegach 4-5, ale z programem raczej poczekam i zrobie po sprzegle.
jędrek napisał(a):i co jak wciskałeś sprzęgło nastawała cisza?
SerAcer napisał(a):Podepne się pod temat
Czeka mnie wymiana sprzęgła, planuje wsadzić jednomas. I teraz pytanie, czy zamach z vr6 o nr 021105 273H podejdzie z kompletnym sprzęgłem sachsa o nr 3000 332 001 czyli z g60?
Cichy napisał(a):Czy po wymianie tego sprzęgła jest konieczna korekta programu?
florek napisał(a):damianos89, skrzynia cały czas dostaję po dupie, jak się rozsypie na aucie może narobić szkód.
SerAcer napisał(a):florek napisał(a):damianos89, skrzynia cały czas dostaję po dupie, jak się rozsypie na aucie może narobić szkód.
Napewno? ;> ja przekonany byłem że dwumas jest po to aby chronić skrzynie, i zużywa się właśnie dlatego. Jak padnie całkiem to po prostu ciężko będzie ruszyć.
Polecacie jakiś specjalny olej do skrzyni po przejściu na jednomas LUK'a/Sachs'a?
Marcinxxx napisał(a):Witam Mam pewien problem i niewiem czy to już dwumas pada czy cos innego. Mianowicie występuje u mnie drżenie słyszalne w okolicach pedałów lub konsoli srodkowej za radiem, w czasie jak chce powoli ruszyc do przodu ( w tył w sumie to nie występuje) i mam za mało gazu lub jak wolno puszczam sprzęgło. Czasami ale rzadko na 2-3 biegu w okolich 3k obr gdy mocno przyśpieszam. To dwumas? Jak gasze silnik ze sprzegłem czy bez auto sie zachowuje tak samo. Przyspieszanie na 5 biegu przy 50km/h skutkuje tylko tym ze silnik sie meczy nic nie trzesie.
seb_jag ARL napisał(a):
ja mam coś podobnego, taki dziwny świdrujący dźwięk, który pojawia się zazwyczaj przy 1 i 2 biegu, jak silnik jest bardziej obciążony przez niską prędkość obrotową, wolno puszczone sprzęgło itp. czasem nie pojawi się przez 10 minut, a czasem kilka razy po sobie. sprawdzałem wydech (czy coś nie wpada w rezonans), poduszki pod silnikiem (wyglądają ok) i sam nie wiem, raczej nie jest to sprzęgło/dwumas. jakieś podejrzenia? ostatnio usłyszałem, że może napinacz od paska klinowego - to możliwe???
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości