Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie mogę zamontować akumulatora

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie mogę zamontować akumulatora

Postprzez Troll » 21 stycznia 2013, 21:50

Witam Panowie mam lekki dylemat, otóż kupiłem Akumulator Bosch S5 0.092.S50.080 S50 08 278x175x190 77Ah, 780A, L-
i mam problem. Otóż jest on węższy od mojego oryginalnego tutaj nie ma problemu,ale jest także za szeroki. Ta blaszka,która od dołu się akumulator blokuje normalnie zakładam. Problem zaczyna się w momencie,gdy przychodzi do wsadzenia tej plastikowej osłony na akumulator,nie chce wejść gdyż od strony zderzaka akumulator delikatnie ja ogranicza. Panowie mieliście takie problemu? Akumulator kupowany pod konkretny model,silnik itd.

-- 21 sty 2013, o 22:50 --

Panowie,piszcie,czy u Was też są problemy z obudową po wsadzeniu Boscha,Warty bądź Centry? Jak się mają wymiary tych rzekomo pod model pasujących akumulatorów z tymi,które można nabyć w Aso?
Troll
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Nie mogę zamontować akumulatora

Postprzez kwazimodo » 21 stycznia 2013, 23:34

Ja mam identyczny i nie miałem problemów z montażem. Odsunąłeś go maksymalnie w tył komory? Wtedy blaszka mocujaca na dole powinna sie znaleźć praktycznie w takim samym miejscu jak przy starym akumulatorze. Po założeniu plastików mam jeszcze delikatny luz.
kwazimodo
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I TS
Silnik: ARL 1.9

Postprzez GangstaMarc » 21 stycznia 2013, 23:37

Troll, ten akumulator musi Ci pasować. Tak jak pisze kwazimodo... na maxa w tył, czuć jak "wpada" na swoje miejsce.
:zabawa:
GangstaMarc
Sport
Sport

Auto: TopSport ARL+

Postprzez Troll » 21 stycznia 2013, 23:57

Jutro zaatakuje ponownie. Wynika,że trzeba go wepchnąć na tylną ścianę obudowy. Blaszka bez problemu weszła w swoje miejsce,widocznie daje ona możliwość lekkiego regulowania położenia akumulatora. Dzięki za pomoc,jutro napiszę,czy się udało. Pozdrawiam
Troll
Sport
Sport

Postprzez GangstaMarc » 22 stycznia 2013, 00:01

Troll napisał(a):Blaszka bez problemu weszła w swoje miejsce,widocznie daje ona możliwość lekkiego regulowania położenia akumulatora.

Daje możliwość regulowania... poruszaj go też lewo-prawo (patrząc od przodu). Akumulator musi "wskoczyć" w swoje miejsce. Z tą skrzyneczką bezpieczników na aku nie miałeś problemów? Jak akumulator nie wskoczy to i z jej założeniem są problemy (akumulator jest jakby za wysoko). Na pewno Ci się uda :P
:zabawa:
GangstaMarc
Sport
Sport

Auto: TopSport ARL+

Postprzez Troll » 22 stycznia 2013, 09:44

Hahaha a w sklepie sprzedawca mówił P&P ^^ Dramat jak potrafią klienta omotać. Skrzynka wskoczyła bez problemów, z osłoną jest tak,że wystarczy kilka mm i też wejdzie.
Troll
Sport
Sport

Postprzez Axee » 24 stycznia 2013, 00:22

Troll napisał(a):Hahaha a w sklepie sprzedawca mówił P&P ^^ Dramat jak potrafią klienta omotać. Skrzynka wskoczyła bez problemów, z osłoną jest tak,że wystarczy kilka mm i też wejdzie.

Dalej mam wrazenie, ze aku zle siedzi. Stojac przodem do auta, sciagnij oslone akumulatora i bezpieczniki, oraz palak, odkrec oslone reflektora, odkrec srube i blaszke mocujaca, wyciagnij ja. Wsun akumulator tylna dolna czescia w szczeline, tak aby nie dalo sie go pochylic do przodu. Nastepnie przykrec od przodu blaszke mocujaca. Najczestszy blad jest taki, ze tylna dolna krawedz akumulatora lezy na krawedzi szczeliny, a nie pod nia. Zamontuj palak, bezpieczniki, oslone reflektora. Pokrywa akumulatora musi wejsc bez najmniejszych oporow. Czasami przyczyna zlego zamontowania moze byc rowniez zle ulozona szmata termiczna akumulatora, wyciecie na calej dlugosci szmaty powinno byc w tylnej dolnej czesci akumulatora.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Troll » 27 stycznia 2013, 09:53

Panowie udało się,za pierwszym razem "oparłem" akumulator o tą blaszkę w którą miał być wsunięty.
Troll
Sport
Sport

Postprzez shui » 27 października 2014, 12:00

odświeżam temat.
Brakuje mi tel blaszki dociskającej, zna ktoś dokładny symbol tego elementu, ewentualnie zamiennik od innego modelu?
Znalazłem conieco w necie:
symbol: 1J0803219
http://www.ecstuning.com/Search/battery/ES1906177/
czy to jest ten docisk? jaka śruba go powinna dociskać?

Obrazek
Obrazek
shui
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Axee » 29 października 2014, 20:20

shui, blaszka mocujaca 1J0803219 - 20pln lub 6X0959502A - 43pln, sruba kolnierzowa M8x30 N0197005 -4 pln w ASO.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez shui » 11 listopada 2014, 16:37

Axee, wielkie dzięki, uchwyt już zamówiłem ale w międzyczasie zamonotowali mi gratis w warsztacie, także mam zapasowy - mogę odsprzedać gdbyby komuś brakło.
shui
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez lysaglaca » 28 listopada 2014, 05:09

Czy obudowa aku z benzyny będzie pasować do TDi szukam kompletu bo mam podstawę samą??

Nabazgrane z pilota do lodówki
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Kotii » 28 listopada 2014, 08:20

lysaglaca napisał(a):Czy obudowa aku z benzyny będzie pasować do TDi szukam kompletu bo mam podstawę samą??

Nabazgrane z pilota do lodówki

Nie będzie pasować bo w dieslu jest o wiele większy aku. Spisz sobie nr podstawy i znajdź ją w etce tym sposobem dowiesz się jakie numery posiadają pozostałe części do obudowy.
Kotii
Stella +
Stella +

Auto: Leon TopSport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne