Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ciekawe zmniejszenie spalania.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Ciekawe zmniejszenie spalania.

Postprzez sil » 22 września 2005, 15:04

Witam. Tym razem mam temat związany ze spalaniem w TDI.
Mam Leosia 1,9 TDI, 110KM, silnik ASV, rok 2001 50tyś.km. Ostatnimi czasy wybrałem się do jakiegoś „magika” w związku z opisywanym wcześniej brakiem mocy (Vmax 180km/h). Pojeździł ze mną podpięty laptopem i stwierdził bardzo, bardzo niewielkie wyprzedzenie zapłonu (ale ponoć w normie), złą pracę przepływki (ponoć jeszcze działa, ale nie pracuje tak jak powinna). Po wszystkim spytał jeszcze ile pali (powiedziałem 6-7l wg kompa – spokojna jazda). On na to, że za dużo, poczym:

- na zapalonym silniku poluzował śruby pompy paliwa,
- przesunął pompę (na luzach otworów śrub mocujących) lekko w prawo,
- przykręcił śruby.

Efekt:
Przy takiej samej jeździe spalanie spadło do 4,5-5l w mieście (wg kompa - po zatankowaniu prawie do przelania komputer obliczył dystans do następnego tankowania 1480km (wcześniej tylko 900km)). Zmniejszyło się odczucie strzału mocy przy ok. 1900obrotów (skok jest łagodniejszy) i zmniejszyła się Vmax do ok. 165km/h (facet twierdzi, że to wina coraz gorszej kondycji przepływomierza – trudno mi to stwierdzić bo ostatni Vmax 180km/h robiłem ponad miesiąc temu a to mój pierwszy TDI).

Czy są a jeśli tak to jakie dla silnika skutki takiego zmniejszenia spalania???
Czy to co mówi facet jest sensowne (jest prawdą)???
Gdzie warto i za ile można kupić przepławkę???
I jeszcze inne pytanie. Czy zsunięty wężyk z łączenia niedalego zaworu N75 może mieć wpływ na zapalanie silnika - z lewej strony zaworu (wcześniejszy mój temat: "TDI zapala i gaśnie")???

Proszę o opinie.
Pozdrawiam, Janusz.
sil

Reklama

Re: Ciekawe zmniejszenie spalania.

Postprzez dave » 22 września 2005, 16:25

a ja ci radze zmienic ta przeplywke bo jesli tego nie zrobisz to turbinka ci zrobi wielkiego kloca tak jak to mialo miejsce w moim aucie i nie dosc ze wydasz ze 3-4 setki na przeplywke to jeszcze kafla na suszare :!:
ot takie moje przemyslenie :wink:
a z tego co widze na wysranej przeplywce jezdzisz juz jakis czas :|
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Tonny S » 22 września 2005, 16:34

Nie no ku......... zmien magika bo ten chce ci chyba nowy silnik przysponsorowac - pierwszy raz slysze o takim myku :|
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez b0g0b0jny » 22 września 2005, 16:52

Jak ci jedzie 165,spadlo ci spalanie przy spokojnej jezdzie i nie czujesz momentu wlaczenia sie trubiny to moze przestala ona dzialac wogole???? :roll:
b0g0b0jny

Postprzez PatTDI » 22 września 2005, 18:45

Proponuje podjechac do kogos kto ma jakiekolwiek pojecie o ustawiania kata wtrysku w TDI VP. Przedewszystki spalanie na pozimie 6-7l jest jak najbardziej normalne i nie widze koniecznosc doszukiwania sie w tym czegos dziwnego. Kat wtrysku to bardzo wazna rzecz i nie mozna sabie z nia pogrywac. Ustawianie pompy na zapalonym silniku :shock: przeciez to niewykonalne, moze myslales o wlaczonym zaplonie.
Generalnie wiem ze masz daleko ale tak czy sieak zapraszam do siebie na diagnostyke.
CompSport
www.compsport.pl
www.compsport.fotolog.pl
Modyfikacje Sterowników Silnikowych
696030909
696030910
33 8213118
GG 3643857
Bielsko-Biała

AP jest jak Phillips "dobry" we wszystkim
PatTDI
COMPSport

Auto: Audi S

Postprzez Pośpiech » 22 września 2005, 19:18

sil, zasuwaj do CompSportu - dobrze Ci radzę. I tak wydasz mniej kasy na paliwko niż za to co Cię może spotkać jak będziesz dalej jeździł do jakiś dziwnych magików.
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez js83 » 22 września 2005, 19:43

U mnie w 1.9 110 ASV spalanie w miescie to 6.7 i to spokojnie jeżdze. I mi sie wydaje,ze duzo.Niestety moj recyrkulator spalin daje d... i to moze przez to,sam n wiem. Wymieniam go w poniedzialek.Tak czy siak to jak dam ostro gazu to komp pokazuje chwilowe spalanie nawet 25litrów, a tak 12 to normalka, max 29 litrów mi pokazał ale to CHWILOWE spalanie. I tez sie zastanawiam czy to normalne... bo autko glosnawo chodzi i odejscie ma niezle ,nie wiem czy jakiegos boxa nie podejrzewac-kupilem uzywke przeciez.

A propos, w wawie tez jest jakis ekspert od leonków co moze z laptopkiem pojezdzic i powiedziec co nieco?????
js83
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9 tdi 110

Postprzez Tonny S » 22 września 2005, 19:52

js83 napisał(a):A propos, w wawie tez jest jakis ekspert od leonków co moze z laptopkiem pojezdzic i powiedziec co nieco?PytajnikPytajnik

Jedz do www.diagtronik.pl w Jankach
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez sil » 26 września 2005, 10:04

Tonny S napisał(a):
js83 napisał(a):A propos, w wawie tez jest jakis ekspert od leonków co moze z laptopkiem pojezdzic i powiedziec co nieco?PytajnikPytajnik

Jedz do www.diagtronik.pl w Jankach

Jest ktoś kto się zna na leonkach w obrębie Wrocławia?
sil

Postprzez cupra 2 » 26 września 2005, 13:11

js83 napisał(a):U mnie w 1.9 110 ASV spalanie w miescie to 6.7 i to spokojnie jeżdze. I mi sie wydaje,ze duzo.

6,7 to dużo? - na trasie to zrozumiałe ale nie w mieście. Mi w mieście pali między 6,3-7 przy spokojnej jeździe do nawet 8,5 przy ostrej (też silnik ASV 110KM)

js83 napisał(a):Tak czy siak to jak dam ostro gazu to komp pokazuje chwilowe spalanie nawet 25litrów, a tak 12 to normalka, max 29 litrów mi pokazał ale to CHWILOWE spalanie.

Standartowo mój jak był ustawiony to też maksymalne chwilowe spalanie pokazywał na poziomie 25l, a po zmianie programu pokazywał nawet 45l.
Co do komp. to uważam że nie należy brać go dosłownie. Ostatnio pokazał mi srednie zużycie na poziomie 3,7 l/100km (po przejechaniu 130 km).
cupra 2
Sport
Sport

Auto: ALTEA TDI

Postprzez AdamTower » 26 września 2005, 13:32

cupra 2 napisał(a):
js83 napisał(a):U mnie w 1.9 110 ASV spalanie w miescie to 6.7 i to spokojnie jeżdze. I mi sie wydaje,ze duzo.

6,7 to dużo? - na trasie to zrozumiałe ale nie w mieście. Mi w mieście pali między 6,3-7 przy spokojnej jeździe do nawet 8,5 przy ostrej (też silnik ASV 110KM)

js83 napisał(a):Tak czy siak to jak dam ostro gazu to komp pokazuje chwilowe spalanie nawet 25litrów, a tak 12 to normalka, max 29 litrów mi pokazał ale to CHWILOWE spalanie.

Standartowo mój jak był ustawiony to też maksymalne chwilowe spalanie pokazywał na poziomie 25l, a po zmianie programu pokazywał nawet 45l.
Co do komp. to uważam że nie należy brać go dosłownie. Ostatnio pokazał mi srednie zużycie na poziomie 3,7 l/100km (po przejechaniu 130 km).

Dokładnie, ja po mieście po programie mam prawie 8,8 - 9 l/100
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Asgaard » 26 września 2005, 18:52

sil, we wrocku opolska 159, jetronik, robią przeglądy, diagnostykę i naprawę... generalnie znają się na rzeczy ale do tanich nie należą więc pytaj zanim każesz coś robić.
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez leoTDI » 27 września 2005, 12:22

cupra 2 napisał(a):

za dużo o 1 litr. Można spokojnie zejść do 5,6-5,7. Też mam ASV z wirusem, a styl jazdy dopasowałem sobie wg komputera (przedtem go nie posiadałem). W palnik też lubię dać, kiedy można i trzeba...co prawda później "palnik" muszę cierpliwie odrabiać :mrgreen:
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel