leon_2003 napisał(a):Spotkałem się jednak, że w TDI zamontowane są takie filterki. Ostatnio w mocno podkręconej Ibizie BPX widziałem pod maską tubę K&N.
Jeśli fabryczny układ nie jest w stanie podać wiekszej ilości powietrza wtedy jest montowany.
leon_2003 napisał(a):Wiem, szlag trafi zapewne szybciej przepływkę
Dokładnie tak jest zwłaszcza jak przesadzisz z oliwka do natłuszczania tego filtra.
leon_2003 napisał(a):ale co tak naprawdę może dać zamontowanie sportowego wkładu lub stożka z tubą?
Tobie nic nie da poza tym, ze bardziej bedzie słychac klekotanie - wzrost, spadek mocy w granicach błędu pomiaru.
leon_2003 napisał(a):Czy ktoś na forum ma u siebie coś takiego
Miałem wkładkę i nie polecam - nic nie dawało, głośniej klekotał i przepływka poleciała po ok 15 tys.
W wolnossących stożek daje wiecej zimnego powietrza - lepsze napełnianie komory spalania i wiecej mocy.
W turbo - brak zimnego powietrza (w turbo funkcję tą pełni IC) bo i tak jest ogrzane przez turbine

jedynym zastosowaniem jest możliwość dostarczenia do turbo większej ilości powietrza no ale jak jest mała dmuchawa to i tak ma go w nadmiarze a seryjny system dolotu jest wystarczająco wydolny, w t. benzynie daje dodatkowo fajny dzwięk, w dieslu jak kto lubi.