Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dmucha spod korka oleju...

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dmucha spod korka oleju...

Postprzez wiciu_gwx » 13 marca 2013, 09:06

Witam.
Jestem "świeżym" użytkownikiem tego forum jak i nowym właścicielem Leonka :-D .
Jest to Leon 1.9 TDI 130KM z 2004r. Mam autko od jakiegoś tygodnia. Mam pytanie odnośnie "dmuchania" spod korka oleju. Nie znam się na mechanice zbytnio stąd moje pytania. Szukałem informacji w necie i hmmm ile wątków tyle stwierdzeń (jedni że to źle, jedni że normalne więc już sam nie wiem). Otóż autko ma przejechane 191km. Powiem tak, po odkręceniu korka paliwa nie ma jakiegoś tornada :shock: tylko takie leciutkie dmuchanie, po przyłożeniu dłoni na dłoni są malutkie kropelki, ślady oleju. Po wyciągnięciu bagnetu czegoś takiego nie ma... Czy to normlane w tych silnikach? Czy mam się już bać :-( .... autko naprawde jest energiczne, nie ma problemów żadnych podczas jazdy. Dodam że do pracy dojeżdżam ok 35km w jedną stronę. Hmmm sam już nie wiem, wierze w to że rozwiejecie moje wątpliwości i uspokoicie mnie hehe no ale cóż... proszę o jakieś rady, informacje... aaaa i jeszcze jedno, muszę wymienić olej tylko że nie wiem dokładnie jakim olejem jest on zalany :? możecie doradzić jakiś olej który będzie najlepszy do tego silnika?
wiciu_gwx
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Odp: Dmucha spod korka oleju...

Postprzez PaVLo » 13 marca 2013, 11:01

Dmuchanie to normalka, przecież musi być jakieś odpowietrzenie układu. Jak założysz korek to powietrze będzie szło przez odmę. Jak nie wiesz jaki masz olej to kup Motul 505.01 5W40, na forum jest kilku sprzedawców.

Wysłane z GT-I9100 przez Tapatalk
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Re: Dmucha spod korka oleju...

Postprzez kajohuta » 13 marca 2013, 11:17

wiciu_gwx chciałeś chyba napisać po odkręceniu korka oleju a nie paliwa :-D
kajohuta
Sport
Sport

Auto: seat leon

Postprzez wiciu_gwx » 13 marca 2013, 12:42

kajohuta napisał(a):wiciu_gwx chciałeś chyba napisać po odkręceniu korka oleju a nie paliwa :-D

tak, tak.... hehe wdarł się "chochlik". Oczywiście że chodziło mi o korek od oleju :-) hmmm..troszkę mnie uspokoił kolega powyżej. Bo jak słuchałem niektórych "fachowców - mechaników" to się przeraziłem :-( a na forach to tak jak napisałem..ile ludzi tyle opinii :? Mam Leonka od ok tygodnia i już zacząłem się tym martwić :-( a nie chciałbym się od początku zniesmaczyć bo do tej pory moje wrażenia wizualne jak i odczuciowe podczas jazdy i wogóle związane z moim Leonkiem - hmmm mega pozytywne:) żeby nie powiedzieć że ciesze się jak dziecko hehe :-D a coś więcej możecie mi powiedzieć na ten temat? Czemu tak się dzieje? Bo przeświadczenie krąży takie że jak dmucha czy pojawia się troche oleju to silnik.....nie napisze tego nawet :-P
wiciu_gwx
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez PaVLo » 13 marca 2013, 20:16

Pod pokrywą bardzo szybko pracuje wałek z popychaczami i same pompki, wszystko to rozrzuca olej, poza tym, silniki diesla to silniki wysokoprężne, więc i ciśnienie jest spore i dmuchać będzie.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel