Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB+LPG] komputer i info o spalaniu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[PB+LPG] komputer i info o spalaniu

Postprzez dzamej » 29 marca 2013, 09:48

witajcie, wczoraj do swojego seata leona 1,8t 2005 założyłem LPG. na komputerze pokazuje mi chwilowe i średnie spalanie w granicach 7l/100km (podczas jazdy na benzynie i na gazie) ale (i tu pytanie)

skąd komputer pokładowy bierze info o spalaniu gdy jeżdżę na LPG? czy symuluje on wtrysk benzyny czy działa i "mierzy wtrysk" LPG do silnika?

czy jest możliwość podpięcia komputera pokładowego seryjnego, aby liczył ile kilometrów zostało do przejechania na LPG, na BP i w sumie ile zostało łącząc oba zbiorniki? ktoś już może coś takiego próbował zrobić? byłoby to bardzo użyteczne.. ale najbardziej mi zależy aby pokazywał faktyczne spalanie LPG i ile zostało do przejechania na butli

nie bijcie... wytłumaczcie...
Nie bijcie, nie krzyczcie, wytłumaczcie.

Seat Leon 1,8 turbo LPG
dzamej
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: komputer i info o spalaniu

Postprzez cyc999 » 30 marca 2013, 15:12

Standardowy fabryczny komputer nie pokaże Ci spalania LPG i PG. Urzadzenie przelicza czasy wtrysku benzyny, nie ważne czy jedziesz na PB czy LPG. Ja u siebie mam założony UKP (uniwersalny komputer pokładowy) http://www.telwis.pl/uniwersalny-komput ... p-119.html
i tu już ten komputer odróżnia na czym jedziesz i ile masz zasięgu oddzialnie dla PB i LPG.
Obrazek
cyc999
Signo
Signo

Auto: Leonard 1M BCB

Postprzez dzamej » 30 marca 2013, 19:40

czy jeśli jadę na LPG i liczy czas wtrysku benzyny i liczy średnie spalanie 7,5l/100km to dodając do tego 15% mogę uznać za spalanie LPG? (nie mówiąc już o tym, aby sprawdzić ile faktycznie na butli przejadę)
Nie bijcie, nie krzyczcie, wytłumaczcie.

Seat Leon 1,8 turbo LPG
dzamej
Sport
Sport

Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez cyc999 » 30 marca 2013, 19:49

Tak można tak założyc. Tylko te 15-20% jest wartość umowna i zależy od auta i instalacji. Po kilku tankowniach tą wartość można sobie wyliczyc i wtedy będzie dopiero to można wylićzyć w %.
Obrazek
cyc999
Signo
Signo

Auto: Leonard 1M BCB

Re: [PB+LPG] komputer i info o spalaniu

Postprzez Stunter » 7 kwietnia 2014, 20:12

Troszkę odkopię temat, mam LPG tyle że w 1.8 bez T, i zauważyłem coś takiego: Autostrada-Tempomat 140km/h, spalanie chwilowe na benzynie 10l po przełączeniu na gaz pokazuje 12, skąd takie wyniki ? Wygląda niby tak jakby pokazywało spalanie na LPG, a przecież to nie możliwe :)
Stunter
Signo
Signo

Silnik: benzyna 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna