Juz sie przywitalem , teraz czas na nurtujace mnie pytania:
W niedlugim czasie zamierzam kupic Leonika. Przesiadam sie z VW POLO 1,4 60 KM.
Nie zdecydowalem sie jeszcze na 1,6 czy 1,8T wiec mam co do "starych wyjadaczy" kilka pytan:
1) Spalanie - nie chodzi mi o ksiazkowe, bo to znam, ale o "prawdziwe" spalanie, jakie macie w swoich Leonach (1.6 i 1.8T [4x4 takze] - prosze dolaczcie info ile KM i czy z jakimis przerobkami) - dla mnie to dosc wazna sprawa, bo jak wiadomo benzynka droha, a w IRL, gdzie mam zamiar jezdzic tym autkiem przez kilka pierwszych miesiecy - to juz kosmos
2) Zawieszenie - niestety irlandzkie drogi nie sa "najlepszego sortu" - moze lepsze od PL, ale nic powalajacego... Czy sportowe zawieszenie w leonach faktycznie daje sie we znaki podczas jazdy? Chodzi mi o porownanie seryjnego z 1.6 do tych z 1.8T
3) Ew. problemy , z jakimi te auta sie boryjaja - na co warto byc przygotowanym, co sie czesto psuje, co zawsze trzeba miec przy sobie
4) Turbo - [totalnie sie na tym nie znam] - gdzies czytalem, ze samochodu z TURBO nie mozna 'gonic' od samego poczatku jazdy, a po zatrzymaniu sie - nie nalezy odrazu wylaczac silnika - bo cos sie tam psuje, czy cos ... A od kogos innego slyszalem, ze czy tak sie robi, czy nie - TURBINE sie co 100k km wymmienia
5) Na co trzeba zwracac uwage przy koupowaniu uzywanego Leona?
Mam na oku jednego takiego z Krakowa - wlasciciel jest forumowiczem, bo ma 'obwodke rejestracji' z LeonClub
6) Jakie sa roznice w jezdzie Leonem 4x4 i zwyklym (1,8T)? - czy spalanie jest DUZO wieksze?
7) Czy salonowy wydech do 1.8T jest przy dlugich trasach meczacy? (glosny) - raczej nie zalezy mi na "basie z rury" - tylko na przyjemnosci z jazdy
Mam nadzieje, ze niedlugo dolacze jakas fotke do swojego profilu
Dziekuje za wszystkie odp z gory i zycze milego dnia!
Koski