Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Stukanie tylko rano po postoju- przód

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Stukanie tylko rano po postoju- przód

Postprzez sebik_1984 » 28 marca 2013, 22:43

Witam! mam następujący problem ostatnio po nocy ruszam kierownicą i dochodzą dziwne stuki z przedniego zawieszenia, trudno zlokalizować może z okolic maglownicy- ciężko w zlokalizowaniu. Po wyjeździe z garażu jeszcze chwile stukanie po ruszaniu kierownicą w lewo i prawo dochodzi po ruszeniu i jeździe nic nie słychać, po zatrzymaniu i jak seat już jest rozgrzany ruszam i cisza dopiero rano o postoju nocnym znowu to samo a jak już pojadę ok 2 km to cisza na cały dzień. Byłem na stacji i luzów w zawieszeniu nie stwierdzili dolałem troszkę płynu do wspomagania i tyle ale rano dzisiaj znowu to samo . Nie mam już pomysłu , jeszcze ostatnio 2 dni temu po skręceniu ostrym kierownicy w lewo dobiegł mnie przez chwilę metaliczny dźwięk tak jak by tarł metal o metal lub spadło kawałek blachy i tarło po ziemi ale po wyjechaniu ustąpiło i jak na razie cisza. Może to sworzeń i na diagnostyce nie zauważyli.W czasie jazdy nie słyszę pukania kierownica pracuje bardzo dobrze nie mam luzów auto dobrze się prowadzi. Proszę o pomoc może ktoś miał podobny przypadek
sebik_1984
Stella
Stella

Auto: Seat Leon TOP Sport

Reklama

Re: Stukanie tylko rano po postoju- przód

Postprzez Konrad » 7 maja 2013, 09:27

Mam to samo. Byłem u kilku mechaników i nic nie mogli znaleźć. U ostatniego tak się zawziąłem że po 1,5h padła diagnoza sworznie. Po południu jadę je wymienić to dam znać. Można też zrobić prosty test. Jak auto stoi równo na kołach złapać mocno za felgę i rozkołysać bude. U mnie trzeszczy/puka. A ten metaliczny dźwięk to może ESP się załączyło?.
Konrad
Stella
Stella

Auto: Leon R36
Silnik: benzyna inny

Postprzez Ufo » 7 maja 2013, 11:17

a może przegub ma luz i puka ja podobny przypadek miałem w starym passacie b3
-Piłeś?? Nie jedź!!
-Nie jedziesz to możesz się napić!

Moja Furmanka-> viewtopic.php?f=32&t=38119 Obrazek
Ufo
TopSport
TopSport

Auto: Leon 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Konrad » 7 maja 2013, 15:04

W moim przypadku niestety nie były to sworzenie. 2h i 270zł psu w d**e. Jak trzeszczało tak trzeszczy.
Konrad
Stella
Stella

Postprzez seba2147 » 10 maja 2013, 16:03

Jeżeli chodzi o stukanie na zimnym silniku mam to samo, za to powòd trzeszczenia wyeliminowałem były to uszkodzone gòrne mocowania przednich amortyzatoròw. Obawiam się że powodem stukania na zimnym silniku może być poducha skrzyni albo silnika, zawieszenie mam ok żadnych luzòw :-(
seba2147
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: APP 1.8

Re: Odp: Stukanie tylko rano po postoju- przód

Postprzez sly180 » 10 maja 2013, 16:12

Ja bym obstawial wysprzeglik lub skrzynie. Popatrzcie na postoju na ciegna na skrzyni.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
sly180
Signo
Signo

Auto: Leon 1M

Postprzez seba2147 » 10 maja 2013, 17:24

sly180 napisał(a):Ja bym obstawial wysprzeglik lub skrzynie. Popatrzcie na postoju na ciegna na skrzyni.

A czy ma to znaczenie że stuka na luzie i z wciśniętym sprzęgłem ròwnież? Próbowałem już wszystkiego :-(
seba2147
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: APP 1.8

Postprzez roosman » 14 maja 2013, 14:26

Z przodu pod maską, stojąc przodem do auta po lewej stronie, jest taki mały czarny pojemniczek, tuż obok zbiorniczka na płyn do wspomagania (tak jest przynajmniej w VR6) i on tak delikatnie klekocze. To ma stukać. Zwróćcie uwagę czy to nie o to wam chodzi.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang

Postprzez Konrad » 14 maja 2013, 21:20

U mnie to definitywnie z kół. Złapiesz za felgę i zaczniesz szarpać jak buda się rozbija to dobrze słychać. Ręce opadają :/.
Konrad
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne