Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Stuki przy zwalnianiu [1.6]

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Stuki przy zwalnianiu [1.6]

Postprzez Pride » 14 kwietnia 2013, 12:13

Dzień dobry!

Kilka dni temu dopiero przy szybszej jeździe zauważyłem problem z nowo zakupionym Leonem. Jak przy niższych prędkościach nic takiego nie zauważyłem, to przy prędkości ~100km/h się przeraziłem. Do rzeczy:
Do prędkości 50-60km/h nic się nie dzieje, powyżej tej prędkości po odpuszczeniu gazu słychać rytmiczne pukanie z przodu pojazdu, odczuwalne nawet na kierownicy (drgania). Dodanie gazu bądź nawet lekkie zahamowanie kończy problem - przestaje stukać i bić na kierownicy. Dodam, że nie ma różnicy, czy samochód jest na biegu/luzie/sprzęgle. Sprawdzenie czy to przeguby - nic nie puka na skręconych kołach.

Wizyta u mechanika [nr1] - stwierdził że to luz na mechanizmie różnicowym co wiadomo wiąże się z wymianą/naprawą całej skrzyni.
Wizyta u znajomego mechanika [nr2] - "no chyba go po.... jak to różnicówka" na samą wieść jakie są objawy. Stwierdził, że gdyby na prawdę był problem z mechanizmem różnicowym to stuki pojawiałby się także przy skręcaniu itd.
Kolejny z mechaników (pracuje u znajomego) [nr3] przejechał się autem i stwierdził, że także na pewno to nie różnicówka, jak już to coś z przodu w zawieszeniu, ewentualnie jakieś gumy.
Pojechaliśmy więc z mechanikiem [nr2] na stację kontroli obok. Hamulce OK, amortyzatory "w niesamowitym stanie jak na ten wiek samochodu". No i przód - jedyna nieprawidłowość stwierdzona na stacji to tulejka wahacza.

Teraz pytanie do Was - czy miał ktoś taki objaw jak opisany w pierwszym akapicie? Czy jest to możliwe, aby sama uszkodzona tulejka dawała aż taki objaw, że przy prędkości np 120km/h przy odpuszczeniu gazu stukało tak, że można dostać białej gorączki?

Mateusz
Pride
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: Stuki przy zwalnianiu [1.6]

Postprzez marcin7x5 » 15 kwietnia 2013, 13:28

Nie wiem czy cię tym pocieszę ale kolega miał podobne objawy tyle, że w skodzie octawii. Niestety u niego okazalo się, że jest to wina skrzyni. Nieszczęsne nity, o których radzę ci poczytać na mechaniźmie różnicowym. Całość zakończyła się niestety wymianą skrzyni. Jak masz skrzynię DUU lub DUW to masz duże ryzyko, że to własnie różnicówka juz siada.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez fredek » 16 kwietnia 2013, 19:08

Witam ja mam podobne objawy ( skrzynia ERT) tylko u mnie dochodzi jeszcze hurgotanie przy skręcie w lewo, wymieniłem już wszystko w zawieszce i dodatkowo sprawdziłem wszystko ze dwa razy, więc zostaje wymiana lub naprawa skrzyni ( mam nadzieję na tę drugą opcję) pozdrawiam :cry:
fredek
Stella +
Stella +

Auto: seat leon 1p
Silnik: BSE 1.6

Postprzez Pride » 23 kwietnia 2013, 19:33

Jutro umówiłem się na wizytę do warsztatu który się specjalizuje rzekomo w samochodach VAG zobaczymy, co oni mi powiedzą...

-- 23 kwietnia 2013, 19:33 --

Wyszło wręcz tragicznie... Wymiana skrzyni + sprzęgła :cry:
Pride
Stella +
Stella +

Postprzez Richter » 11 maja 2013, 17:27

A ja mam takie pytanie przy wyższych prędkościach podczas hamowania drży kierownica, ale gdy skręcę w lewo drżenie tak jakby ustawało, i mam wrażenie, że skręcając kierownicą w lewo jest luźniej niż w prawo. Dodatkowo czasem słychać stukania na nierównościach.
Richter
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez roosman » 13 maja 2013, 23:54

Zgieta felga , zwichrowane tarcze albo zmasakrowane opony. Dalej bym nie szukał.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez Richter » 31 maja 2013, 07:32

Jedź na stację diagnostyczną za 20 zł zrobią ci przegląd zawieszenia i wyjdzie co jest nie tak. Mam podobne objawy - do wymiany łożysko koła przedniego jutro jadę wymienić.
Richter
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez powe88 » 31 maja 2013, 13:44

JA miałem takie objawy to się nazywa niedokręcone koło . Sprawdź to w pierwszej kolejności.
powe88
Stella +
Stella +

Auto: Toledo II 1M 1.6 akl
Silnik: AKL 1.6

Postprzez Pride » 2 czerwca 2013, 18:48

U mnie niestety kierownica drży jak drżała, w zakresie prędkości ~90-130km/h. Felgi niby proste, wyważone, opony już zamieniałem przód z tyłem i... nic. Na SKP powiedział mi facet że w zawieszeniu wszystko w jak najlepszym porządku. Dodam, że kierownica nie drży przy hamowaniu.
Pride
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna