Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
przez kysiekLEON » 24 czerwca 2013, 10:56
Witam Was wszystkich. Pomóżcie proszę. Mam Leonika 2005r. 19 TDi 110 km.
Od nie dawna bo od kilku dni, hmm może od 3-4 coś mi się dzieje z autkiem. Co jakiś czas pojawia się taki dźwięk jakby plastik ocierał o oponę a dokładniej jakby włożono w szprychy coś plastikowego. Dzieje się tak głównie przy powolnej jeździe przy skrętach w lewo...nie zależnie czy delikatny skręt czy nie mocniejszy ale częsciej przy delikatnym. Dźwięk dochodzi jakby z prawego koła. na pocżatku myslałem że może nadkole sie poluzowalo i ociera albo że oslona silnika może dotykać ale to niestety nie było to.
Nie za każdym razem się tak dzieje. Sytuacja się powtarza jak np redukuje z 3 biegu na 2 gdy silnik zaczyna miec opór.
Pomóżcie proszę. Mam miękkie nogi przed wizytą u mechanika.
A dodam że poł roku temu spotkalem się z dzikiem na drodzę i autko miało uszkodzony przód i prawe przednie koło.
Przepraszam jeśli był juz podobny post ale nie mam kiedy tego przejrzeć.
Czekam na info
-
kysiekLEON
- Stella

-
- Auto: Seat Leon
- Silnik: TDI pompa VP
przez Axee » 24 czerwca 2013, 13:14
kysiekLEON, na dzien dobry schyl sie z lampa pod auto i sprawdz czy nie sa urwane plastikowe laczniki drazka stabilizatora (pomiedzy drazkiem stab. a wahaczem), pozniej podnies lewarkiem kolo i zobacz czy nie ma luzow na lozyskach i w zawieszeniu. Zarowno lewa jak i prawa strona. Rownie dobrze mozna obstawic przeguby zewnetrzne itd...
Pozdrawiam Axee® LCT
Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
-

Axee
- Moderator LC Team

-
- Region: śląskie
- Auto: FR
- Silnik: BMN 2.0
przez black-dimon » 26 czerwca 2013, 21:15
Poszukaj dokładnie, może coś się dostało między tarczę a osłonę, może ona jest podgięta.
Tak jak pisze Axee bez lewarka się nie obędzie.
-
black-dimon
- Sport

-
- Auto: leon
- Silnik: APG 1.8
przez hornet15re1 » 26 czerwca 2013, 21:31
A moze osłona paska klinowego ociera o koła pasowe...zobacz czy nie ma sladów na osłonie od strony komory silnika
Jeżdżę na LPG...i jestem z tego dumny!!!
AUQ 1.8 20VT+DOWNPIPE+TIP+FMIC+WIRUS 1,2bar
-

hornet15re1
- Sport

-
- Auto: Leon 1.8 TS
- Silnik: AUQ 1.8
przez kysiekLEON » 1 lipca 2013, 19:24
Witam. Ponawiam post. Zrobiłem tak jak pisaliście. Lewarek i do góry. Nawet postawiłem go na cegłach i wrzuciłem bieg i nasłuchiwałem pod autem ale nic a teraz zauważyłem że dźwięk pojawia się tylko i wyłącznie jak jest włączona klimatyzacja (klimatronik). Jak ją wyłączę to nie ma nic. Cichutko aż chce się spać...a gdy tylko ją włączę to przy pierwszej redukcji z 4-3 lub z 3-2 od razu słychać TRRRYYYYYY i tak samo przy cofaniu jak np wjeżdżam na podjazd i pojawia się opór to znowu TRRYYYYY. Ratujcie panowie
Jeśli kontynuujesz poszukiwanie problemu, to pisz w tym samym temacie a nie zakładaj nowy
/Leon_TS_ARL
-
kysiekLEON
- Stella

-
- Auto: Seat Leon
- Silnik: TDI pompa VP
przez hornet15re1 » 1 lipca 2013, 22:39
Sprzegło alternatora sprawdz,jak jest zatarte to tak sie dzieje,ja miałem zatarte i jak na klimie ruszałem to skrzypiło strasznie jakby cos sie tarło o blache/plastik,zmieniłem i jest cisza

Jeżdżę na LPG...i jestem z tego dumny!!!
AUQ 1.8 20VT+DOWNPIPE+TIP+FMIC+WIRUS 1,2bar
-

hornet15re1
- Sport

-
- Auto: Leon 1.8 TS
- Silnik: AUQ 1.8
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne