Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ABS, świeci kontrolka, brak abs

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

ABS, świeci kontrolka, brak abs

Postprzez Wicio » 7 lipca 2013, 11:05

Witam,

Wczoraj po dość ostrym hamowaniu pojawił się problem. Otóż, zaświeciła się kontrolka ABS i świeci do tej pory. Drugim problemem jest fakt, że czuć jak by hamulce delikatnie trzymały. AbS oczywiście nie działa.

Jaka może być przyczyna? Jestem w delegacji na drugim końcu polski.... i wybierając się do mechanika (którego w dodatku jeszcze nie namierzyłem) chciałbym wiedzieć to i tamto, bo w takich wypadkach lubią naciągnąć kogoś na kase widząc obce rejestracje.

Czy przyczyną mogą być w dość opłakanym stanie klocki i tarcze hamulcowe z tyłu? Czy przy popsutym czujniku są takie objawy? Czy to może co gorsze pompa abs? Dziwi mnie to lekkie "trzymanie hamulców" i najbardziej martwi bo w takim wypadku strach jechać 500 km do domu ;/

POOOOOMOCY
Wicio
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1,9TDI

Reklama

Re: ABS, świeci kontrolka, brak abs

Postprzez marcinpsk » 8 lipca 2013, 21:35

Podpinam sie pod temat. Mam leona 1.6 16v benzyna rok 2001. Problem wystepuje prawdopodobnie z ABS-em, tzn podczas mocnego hamowania na krawędzi poślizgu auta pedał hamulca zostaje zblokowany do momentu gdy samochod stanie w miejscu. Wymieniłem czujnik w prawym kole bo po gwałtownym hamowaniu na trawie zauważyłem że prawe koło było calkowicie zblokowane. W tej chwili jest na odwrót... co o tym myślicie??
marcinpsk
Stella
Stella

Auto: SEAT
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Nosio » 9 lipca 2013, 10:38

witam miałem kiedyś taki problem że autko jeździło normalne do momentu ingerencji systemu abs gdy system zadziałał to auto hamowało do momentu aż auto zostanie zatrzymane okazało się że przewody od pompy hamulcowej do pompy absu były zamienione także proponuje wam to sprawdzić
Nosio
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez marcinpsk » 9 lipca 2013, 11:40

Jak sprawdzić czy przewody sa zamienione?
marcinpsk
Stella
Stella

Postprzez noster » 9 lipca 2013, 11:43

Najprościej podpiąć pod vaga, pokaże w którym kole jest problem, lub z czym jest problem :P niema co szukać w ciemno, szkoda czasu :-) ew. jeśli się wam nudzi można poprzeczyszczać koronkę tą za tarczą hamulcową :-D
noster
Signo
Signo

Auto: leon
Silnik: AHF 1.9

Postprzez danielek90 » 11 lipca 2013, 21:07

Najprawdopodobniej padl ktorys z czujnikow,domowym sposobem mozna sprawdzic omomierzem sprawny czujnik ma ok 900ohm uszkodzony 0.
Diagnoza z zablokowanym kolem ciekawa,logiczne ze zablokowalo sie te kolo ktore mialo najmniejsza przyczepnosc.W przypadku uszkodzenia nawet jednego czujnika przestaje dzialac caly system oraz wszystkie inne opierajace sie na ww czujnikach.
Pompa abs przy predkosci ok 20km/h wykonuje test,slychac jej chwilowe dzialanie. Jezeli jest ja u was slychac to na 99% jest sprawna,obstawial bym czujnik abs,koronka czesciej zapycha sie zima ale kto wie ja tez warto sprawdzic.
danielek90
Signo
Signo

Auto: Seat

Postprzez marcinpsk » 12 lipca 2013, 07:11

No właśnie to jest bardzo dziwne bo, kiedy wypiąłem wtyczne od czujnika w prawym kole to zrobiłem test. zahamowałem mocno na trawie i było czuć że ABS chodzi na innych kołach a Ty piszesz że wtedy system nie powinien działać. Troche dziwny przypadek ale mam jechac w poniedziałek do mechanika może on coś wymyśli bo nie wiem czy słusznie wymieniłem ten czujnik, mogł być sprawny.
marcinpsk
Stella
Stella

Postprzez danielek90 » 14 lipca 2013, 14:07

Twierdzisz że 3 koła hamowały z ABS a 1 się zablokowało? Pedał hamulca również drgał tj wtedy kiedy załącza się ABS?
Zrób test jeszcze raz bo 100% ABS nie mógł zadziałać,albo lepiej jedź do mechanika niech ci sprawdzi który to czujnik i nie pisz takich głupot.
danielek90
Signo
Signo

Auto: Seat

Postprzez Ufo » 4 marca 2014, 14:33

Panowie mam problem z ABS
polski vag wyrzucił następujące błędy:
17664 zwarcie do plusa/przerwa
17978 moduł sterujący zablokowany
18261 magistrala CAN ABS nieprawidłowy sygnał jadąc wczoraj trasą S8 trzęsła mi kierownica jakby koła były niewyważone (są napewno) najwięcej czułem to z prawej strony czy to znaczy że skończył się czujnik ABS w prawym przednim kole?
dodam że ESP załączam i wyłączam normalnie kontrolka ABS nie świeci
-Piłeś?? Nie jedź!!
-Nie jedziesz to możesz się napić!

Moja Furmanka-> viewtopic.php?f=32&t=38119 Obrazek
Ufo
TopSport
TopSport

Auto: Leon 1M
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne