Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Check -EGR-Falowanie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Check -EGR-Falowanie

Postprzez AK1986 » 31 lipca 2013, 20:30

Witam,
Mam problem z Leosiem 1M 2003 105 km

Kupiony rok temu wszystko było w porządku do wczoraj kiedy to włączył się check engine- sprawdziłem vag-iem i wyskoczył błąd EGR

Zresetowałem błąd i tutaj zaczęły się problemy a mianowicie: zaczęły falować obroty 600-1200 jak samochód stoi w miejscu - przy jeździe nie ma żadnego problemu zbiera się tak samo.
Czy ktoś może wie jaka jest przyczyna?
Szukałem na forum ale może słabo- nie wiem czy był poruszany ten temat jeżeli gdzieś już ktoś o tym pisał usunę post. Proszę o informacje.
AK1986
Stella
Stella

Auto: Seat Leon1M
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Check -EGR-Falowanie

Postprzez leo2002 » 31 lipca 2013, 20:40

właśnie sam przez to przechodziłem i jak narazie wygląda że jest ok... czyszczenie + adaptacja powinna pomóc ale radzę robić to u jakiegoś dobrego elektryka bo u mnie zaczeły wyskakiwać błędy związane z ciśnieniem, a okazało się że po czyszczeniu niedokładnie wyczyścili przepustnice i się przycieła. pozdro
leo2002
Stella +
Stella +

Auto: leon
Silnik: BCB 1.6

Re: Check -EGR-Falowanie

Postprzez marcin7x5 » 1 sierpnia 2013, 09:08

Często przyczyna falowania w tym silniku jest nieszczelnośc np na korku wlewu oleju lub na tej przejsciówce pomiędzy korkiem a pokrywa zaworów. Ważne też aby ten cienki węzyk co odchodzi spod korka oleju był tez szczelny.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna