Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB+LPG] 1.8T - zagazowanie - doradźcie jakie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [PB+LPG] 1.8T - zagazowanie - doradźcie

Postprzez marcin7x5 » 2 stycznia 2013, 11:10

Nie znam sie zabardzo na lpg ale z tego co czytałem po róznych forach to polecane instalacje to brc lub landi renzo.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Reklama

Postprzez adams » 18 sierpnia 2013, 22:02

Witam może kotlet a może nie , właściwie co za różnica :P Panowie i Panie (o ile czytają wątek), może ktoś mi powiedzieć/napisać jak wygląda temat zagazowania 1.8 APP ?
Jeżeli ma ktoś chęć napisać, że jak mnie nie stać na 98ke która pewnie w PL ma jakies 95 oktanów max to żebym kupił sobie 1.4, albo diesla itp to niech sobie daruje. Zdania podzielone, w moim dotychczasowym autku (1,6 bez TE) gaz się sprawuje wyśmienicie, przelatałem dopiero 10kkm ale gdybym słuchał opinii kumpli że "nawet dobre zapalniczki są na benzynę" to bym jeździł do pracy autobusem jak oni, albo chodził z buta jak oni bo wychodzi taniej.
APP ma obie sondy wąskopasmowe, co podobno ciężko wystroić, ale jeśli ktoś NAPRAWDĘ ma o tym pojęcie to sobie poradzi. Dlatego pytanie kieruje do kogoś kto taki silniczek posiada. Da się ? I jakie wrażenia z dynamiki i spalania. Dzięki za ROZSĄDNE odpowiedzi :) POZDRO !
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez hornet15re1 » 18 sierpnia 2013, 22:54

Ja mam inny silnik ale napisze to co moge powiedziec na ten temat,na pewno warto zagazować tylko nie wolno oszczędzać na instalacji,wtryski musisz dac np hany reduktor ac01 do 250KM firmy AC Stag i komputer...a tu sprawdza sie tani stag4(łatwo stroic auto samemu). Czyli in-stalka wyniesie jakies 3, 3,5tys i musi to ogarnąć dobry gazownik.A co do jazdy różnica mocy na gazie znikoma(hamownia pokazała u mnie 3 konie mniej na LPG) a spalanie to 25% wiecej niz to co pokazuje komputer benzyny,czyli jak pokaże 8 to spalisz 10gazu,a mi auto średnio pali gdzies koło 11L LPG...i przejechałem 150tys na gazie i silnik nie nosi śladów zużycia jakiegokolwiek...a mam moc od zawsze podniesiona na około 200KM :mrgreen: Podstawa to dobra instalacja. A na waskopasmowych sondach ciężko sie stroi auto na podniesienie mocy...ale dla LPG to nie ma chyba większego znaczenia
Jeżdżę na LPG...i jestem z tego dumny!!!
AUQ 1.8 20VT+DOWNPIPE+TIP+FMIC+WIRUS 1,2bar
hornet15re1
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8 TS
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez seb_jag ARL » 19 sierpnia 2013, 13:26

Odnośnie gazu - nie można się tego bać, i kwestia oszczędności to jedno, a kwestia przyjemności, którą się chce czerpać z jazdy to drugie. Mamy auta, które i tak mogą się już psuć, 1M będzie miał mniej więcej od 8 do 14 lat, zatem takiego auta nie kupuje bogacz, który nie musi liczyć się z kasą. W Pandzie albo SDI będziesz jedynie przemieszczał się z A do B, a nie czerpał radość z jazdy. Jeśli instalacja gazowa jest założona w dobrym zakładzie (nie u Pana Henia w garażu), jest odpowiednia w tym przypadku do silnika turbodoładowanego i jeśli jest odpowiednio serwisowana i dbamy (czytaj częściej wymieniamy) o elementy układu zapłonowego z autem nic nie powinno się stać. Oczywiście coś się może zepsuć ale:
1. i tak mogło się zepsuć, obojętne czy był gaz czy nie
2. zepsuło się bo nieumiejętnie coś używałeś
a więc nie można twierdzić, że gaz to zło, i za całe zło na świecie odpowiada. Przypominam, że nawet producenci wypuszczają auta z fabryczną instalacją gazową, i na te auta dają normalną gwarancję, dokładnie taką samą jak na takie samo auto na benzynę.
182 KM & 396 Nm powered by Bartpol/Kingsoft
seb_jag ARL
Sport
Sport

Auto: 1M FRRRRRRR
Silnik: ARL 1.9

Postprzez adams » 19 sierpnia 2013, 17:44

Panowie, ja nie chciałem Was tutaj skłócić moim skromnym pytaniem :oops: 4 strony prześledziłem wcześniej temat od deski do deski i widziałem, że dyskusja wrzała oooostroo, ale pytanie było o wąskopasmowe sondy czy idzie na takim silniku jak mój (przypomnę APP) dobrze zestroić gaz. Noi właściwie tylko kolega mi odpowiedział tutaj ło ;)
hornet15re1 napisał(a):A na waskopasmowych sondach ciężko sie stroi auto na podniesienie mocy...ale dla LPG to nie ma chyba większego znaczenia

Nadal zachęcam, jeśli ktoś ma u siebie APP z "podtlenkiem" to niech się wypowie. DZIEKI :)
adams
Sport
Sport

Postprzez hornet15re1 » 19 sierpnia 2013, 18:36

Kolego weź zadaj swoje pytanie na tym forum i dziale http://lpg-forum.pl/jaka-instalacje-zamontowac.html tam nikt Cie nie wyśmieje że chcesz montować gaz,tam sa ludzie co naprawdę znaja sie na rzeczy i wszyscy Ci pomogą i zasila dobra rada,bo tutaj większość ludzi zamiast Ci doradzić to Cie będą namawiać do kupna diesla :D
hornet15re1
Sport
Sport

Postprzez mcaris » 30 sierpnia 2013, 19:21

Witam panwie zagazowałem swojego leonsito 1.8t AUQ.
Mam taka instalke stag 4 eco czy on da rade jak na razie 0 problemów ale czy to jest odpowiedni sterownik.
I jeszcze jedno ile wasze turbowce palą w trasie mój zrobił 320km i wsio oczywiście 4osoby i pełny kufer

-- 30 sie 2013, o 20:21 --

dodam że do butli wchodzi ok 37l
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---Full fis B5 FL--- środrek A3 polift-- Leon rozbity :(

Jest---SKODA OCTAVIA II 2.0 BKD było 140 --- jest 174ps,Licznik kolor premium,LANE ASSIST ,SIGN ASSIST.
mcaris
Sport
Sport

Auto: skoda 2008
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez hornet15re1 » 30 sierpnia 2013, 22:20

Centralka jest ok ja sam mam taka,najważniejsze jaki masz reduktor i wtryski,to Ci dobrze pali,mi pali na mega oszczędnej jeździe w trasie 10lpg a normalnie to 11LPG
hornet15re1
Sport
Sport

Postprzez mcaris » 30 sierpnia 2013, 23:10

Reduktor to kme silver a wtryski valtec czerwone 3ohm ( wiem szału nie robią)
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---Full fis B5 FL--- środrek A3 polift-- Leon rozbity :(

Jest---SKODA OCTAVIA II 2.0 BKD było 140 --- jest 174ps,Licznik kolor premium,LANE ASSIST ,SIGN ASSIST.
mcaris
Sport
Sport

Postprzez hornet15re1 » 31 sierpnia 2013, 14:47

ten reduktor to a słaby,powinnien byc kme gold i to jeszcze przerobiony,ale tu zawsze auto mozna ustawic by ratowało sie benzyna jak gaz nie wydaje(a przy pełnym bucie nie przełącza cie na benzynę niekiedy? ),a z tymi wtryskami to uciekaj jak najwcześniej jak nie chcesz zniszczyć silnika,one szybko sie rozkalibrowuja i podaja nierówne dawki gazu i łatwo silnik wykończyć ,po 20tys przebiegu daj je na złom i zamontuj wtryski firmy hana(tylko te kosztuja 400 a nie 100zł jak valteki)
hornet15re1
Sport
Sport

Postprzez mcaris » 31 sierpnia 2013, 15:33

Jak na razie wsio jest ok czasami pokręce go do ponad 5,5tys obrotów na gazie i nie przełącza sie na benzyne. Na razie musze pojeździć na tych wtryskach i kupie hanki. A które hany brać pod ten silnik ? Jest to seria bez żadnego wirusa.
Chyba mam przy małe dysze przy autokalibracji pokazało mi ze dysze są zbyt małe . Jaka powinna być średnic dysz bo mój "magik" od gazu chyba sam nie wie i zgaduje .
Leon 1.8T. RAKETA

mcaris
Sport
Sport

Postprzez grzesik » 31 sierpnia 2013, 19:47

Kolego jak widze w Twoim poscie pewne słowa klucze:
valtek czerwony
autokalibracja
za małe dysze i gaziarz sam nie wie co zrobic
to mam wrażenie że niedlugo dołączysz to tych co mówia ze gaz to zło i założysz temat "Gaz zniszczył mi silnik" :-|

Te valteki jak najszybciej wywal, do twojego auta odpowiednie są HANA2000 zielona sam takie mam i obrabiaja bez kłopotu.
A gazownika zmien albo jesli musisz jeździć do tego swojego "magika" to przycisnij go niech poprawi robote i wymieni wtryski na odpowiednie. To nie te czasy gdzie jak wtryski nie wyrabiały to rozwiercało sie dysze, a auto paliło jak smok. :-P
grzesik
Stella +
Stella +

Postprzez hornet15re1 » 1 września 2013, 16:12

A jeszcze powiedz ze robi Ci tylko auto kalibracje i wypuszcza do domu bez strojenia podczas jazdy???!!!!! :|
hornet15re1
Sport
Sport

Postprzez mcaris » 1 września 2013, 18:02

No dokładnie tak autokalibracja jakieś poprzesuwanie i gotowe.
Zamówiłem już stag4+ ( mam do sprzedania stag 4eco :) ) wtryski bedą "hana zielone" reduktor musi zostać na razie ten kme.
A czy wtryski "ac w01 stag bfc" nadawały by sie do tego silnika?
Leon 1.8T. RAKETA

mcaris
Sport
Sport

Postprzez hornet15re1 » 1 września 2013, 21:52

To masz po hu...u gazownika jak tak Ci ustawia,u mnie po auto kalibracji mapy sa rozjechane w kosmos(ale auto jeździ) bo a.k. ustawia tylko dawki na obrotach jałowych a resztę mapy trzeba zebrać i ostawić podczas jazdy Stag eco wystarczy sam taki mam z wgranym oprogramowaniem od + i prawie to samo co plus. A te wtryski ac to nic o nich nie słyszałem.Polecam kupno kabla przeczytanie instrukcji i ustawianie samemu...ja tak robie i wszystko jest na tip-top :D
hornet15re1
Sport
Sport

Postprzez mcaris » 3 września 2013, 18:12

Chętnie zmienił bym firmware w eco na plusa ma ktoś namiar na soft??

-- 3 wrz 2013, o 19:12 --

I jeszcze jedno pytanko jaki typ sondy powinien być wybrany bo u mnie jest coś takiego:
http://zapodaj.net/926eb752175bb.jpg.html wydaje mi sie że ten gość to chyba polonezy przerabiał na gaz z turbo nie ma pojęcia.
Dzisiaj zamówiłem hana 2001 (zielone) i stag4 plus używka
Leon 1.8T. RAKETA

mcaris
Sport
Sport

Postprzez hornet15re1 » 3 września 2013, 19:46

Sonde pewnie masz nie podłączona(nie chce im sie bawic) i to nic złego sie nie dzieje. Najlepiej wybierz ze "niepodłaczona"

Aha...i typ silnika powinien byc nie standard tylko Turbo :x

Ale masz kosmiczne czasy wtrysków gazu!!! powinne pyc wieksze od czasów benzyny na jałowym o góra 20% a Ty masz ponad 2X wieksze!!!!!

Ale trafiłes na gazownika....no nie ma co!!! :shock:
hornet15re1
Sport
Sport

Postprzez mcaris » 6 września 2013, 19:02

Witam hana zielona zamontowana kurcze nie wiedziałem że auto może być tak żwawe :).
Zrobiłem tylko autokalibracje: http://zapodaj.net/82c7526db9c93.jpg.html
Jeśli wężyk będzie o kilka mm krótszy to coś bedzie sie działo tragicznego?, ogólnie długość wężyków jest jakieś 11cm
I zauważyłem że powyżej 5tys obrotów jest jakby spadek mocy ,szarpnięcie
Leon 1.8T. RAKETA

mcaris
Sport
Sport

Postprzez hornet15re1 » 6 września 2013, 21:13

Wężyki ok .Teraz musisz dostroić instalke podczas jazdy...zebrać mapę na benzynie i potem na gazie i obie dostroić do siebie. poczytaj na tym forum jak to zrobić http://lpg-forum.pl/stag.html .
hornet15re1
Sport
Sport

Postprzez ciagus » 18 września 2013, 14:46

mcaris napisał(a):Witam hana zielona zamontowana kurcze nie wiedziałem że auto może być tak żwawe :).
Zrobiłem tylko autokalibracje: http://zapodaj.net/82c7526db9c93.jpg.html
Jeśli wężyk będzie o kilka mm krótszy to coś bedzie sie działo tragicznego?, ogólnie długość wężyków jest jakieś 11cm
I zauważyłem że powyżej 5tys obrotów jest jakby spadek mocy ,szarpnięcie

Na Twoim miejscu zmniejszyłbym trochę ciśnienie robocze aby "odciążyć" wtryskiwacze (ustaw tak na około 1.1bara).Potem zrób autokalibrację i zbierz mapki i ustaw mnożnik.Dodatkowo jak masz możliwość podejrzenia korekt za pomocą vaga to byłoby to bardzo pomocne.U mnie też montażyści nie popisali się przy montażu ale z pomocą lpg-forum ogarnąłem instalację.
"Nie myli się tylko ten, kto nie robi nic" Obrazek
ciagus
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez mcaris » 25 września 2013, 15:54

Witam myślę że instalka powoli zaczyna przypominać taką z prawdziwego zdarzenia stag eco zamieniony na plusa valdki pfffff na hany zielone jeszcze reduktor do zrobienia . na szczeście na forum o lpg jest gość z Wawy który ogarnął mi ustawienia itd.
MOżna powiedzieć że auto jeździ wiadomo że lpg rządzi sie swoimi prawami ale można z tym żyć .
Leon 1.8T. RAKETA

mcaris
Sport
Sport

Postprzez klaku01 » 30 września 2013, 06:39

Ja jestem ustawiony na montaż instalacji w audi tt żony, gość zaproponował do 1.8 t sterownik STAG300+ a jak nie uciągnie to TECH wtryski HANA 2000 zielone reduktor ACR 01 czerwony wielozawór extra 8mm no i 2-3 dni montaż mówił że zestrojenie mapy gazu z mapą benzyny potrwa troche żeby to dopracować chyba gość sensownie mówi co o tym myślicie?
klaku01
Signo
Signo

Auto: leon ARL
Silnik: ARL 1.9

Postprzez mcaris » 30 września 2013, 13:17

To że mówi to jedno a co i jak zrobi to drugie :-D . No ja musiałem troche pojeździć z gazownikiem na pb a potem do lpg żeby to miało jakiś sens.
Leon 1.8T. RAKETA

mcaris
Sport
Sport

Postprzez hornet15re1 » 30 września 2013, 17:10

klaku01 napisał(a):Ja jestem ustawiony na montaż instalacji w audi tt żony, gość zaproponował do 1.8 t sterownik STAG300+ a jak nie uciągnie to TECH wtryski HANA 2000 zielone reduktor ACR 01 czerwony wielozawór extra 8mm no i 2-3 dni montaż mówił że zestrojenie mapy gazu z mapą benzyny potrwa troche żeby to dopracować chyba gość sensownie mówi co o tym myślicie?

Gosc dobrze Ci powiedział,tylko ten sterownik stag300 to drogi i nie potrzeby bajer jest.Zwykły tani STAG4+ wystaczy do tego silnika.
hornet15re1
Sport
Sport

Postprzez adams » 16 grudnia 2013, 14:31

Koledzy / Koleżanki (jeśli też posiadają wlew gazu w zderzaku). Założyłem sobie pięknie odchylaną tablicę jak u Was do góry wszystko ładnie pięknie, tylko że przed chwilą zadzwonił gazownik i stwierdził że nie można zainstalować wlewu w zderzaku bo przeszkadza belka. Trzeba by albo wiercić dziurę w belce albo umieścić wlew nad belka ale wtedy może być problem podłączenia pistoletu od LPG. Powiedzcie mi jak to wygląda pod zderzakiem ? Wycinaliście otwór w belce ? Ściągaliście zderzak ? Widzę że wszyscy macie mniej więcej tak samo wysoko zamontowany ten wlew, czyli może rzeczywiście belka przeszkadza żeby to zrobić niżej ? Skoro nic nie wspominaliście to pewnie nie macie problemu na stacji że komuś pistolet nie chciał się zmieścić ? Moja tablica jest chyba na takiej samej wysokości jak w żółtym LEO Kolegi nass
adams
Sport
Sport

Postprzez Pako162 » 16 grudnia 2013, 18:48

A nie lepiej takowy wlew zamontowac pod wlewem paliwa? Pod klapką elegancko, wkręcana końcówka ( ja tak mam) nie brudzi sie, zaslepki nie zgubisz nigdy no i nie widac że jeździsz na LPG 8),same plusy. Oczywiście nie mam nic do LPG bo sam namiętnie używam :P...
Pako162
Sport
Sport

Auto: Cupra 4
Silnik: AUE 2.8

Postprzez adams » 16 grudnia 2013, 19:13

Wiesz co no moze i lepiej, ale ja bede potrzebowal zakladac adapter do niemieckich i holenderskich "pistoletow" jakos nie widze tego podlaczania w klapce, druga rzecz podoba mi sie patent z odchylana tablicą noi szybciej na polskich stacjach niz bawic sie we wkrecanie koncowki. Trzecia rzecz, ze w LEO niezabardzo to jest gdzie upchnąć w tym plastiku we wlewie PB (wiem że się da ale w tym aucie to mi to troche przypomina takie upchanie na siłę). Dziwne ze gościu mówił że jak nic nie wymyśli to jeszcze się skontaktuje , a nie dzwonił więc moze coś wykombinowali. Tylko sie troche dziwie ze skoro koledzy mają tak zamontowane nikt nie wspominal ze trzeba bylo wycinac ( a raczej psuć ) belke :!: :boje: no to chyba nei powinno byc jakiegos wiekszego problem u z zamontowaniem tego w zderzak nie ?
adams
Sport
Sport

Postprzez Pako162 » 16 grudnia 2013, 23:10

Powiem szczerze, że nie mialem okazji zdejmowac zderzaka dlatego nie wiem jak to tam wyglada. Jesli fachowcy sa profesjonalistami to pewnie sobbie jakos poradza :-D jakies kolanko zastosują czy cos dla ominiecia belki... Pochwal się jak wyszło jak odbierzesz auto.
Pako162
Sport
Sport

Auto: Cupra 4
Silnik: AUE 2.8

Postprzez dario818 » 16 grudnia 2013, 23:39

swojego 1.8t LPG zakupilem niedawno instalacja reduktor jakis(nie pamietam nazwy) do 140HP listwa to czerwone valteki gaz 3 letni zrobione 80tys km po zakupie zmienilem od razu na rurke fi 8 reduktor gold i listwe AC W01 BFC spalanie niestety spore na ta chwile swoje robia te krótkie biegi silnik jest w dobrej kondycji mimo zlej instalki dobranej przez zaklad który to montowal
1.8t AUQ
dario818
Stella +
Stella +

Auto: LEON 2000R

Postprzez NABUJ » 15 marca 2014, 22:49

Panowie gaz w 1,8 turbo, to nie zbrodnia, to oszczędność. Sam kupiłem leona 1,8t doprowadziłem go do ładu, a potem założyłem instalację lpg STAGA X-BOX z marginesem na parowniku do ok. 230 KM i zrobiłem na tym gazie prawie 3000 km. I nic mu się nie dzieje, raz tylko zwiększałem mu dawkę gazu na wolnych obrotach, bo falował, jak mu dać po garach to troszkę pobierze oleju , ale te silniki tak mają nawet bez gazu.
NABUJ
Stella +
Stella +

Region: lubelskie
Auto: SEAT LEON ST
Silnik: diesel inny

Leon Turbo - Instalacja gazowa

Postprzez MaciekTOS » 2 marca 2017, 17:00

Witam , Panowie noszę się z zamiarem zakupu Leona 1 , silnik 180 KM .Przejrzałem forum ale jakoś nie widzę działu na ten temat wątków w tym temacie też jak na lekarstwo - czy po prostu nie umiem szukać ? Otóż ma ktoś doświadczenia z gazem w takim Aucie , czy wyznajecie zasadę że sportowe auto bez gazu ?
Czy warto zawracać sobie głowę kupować Leona z myślą zamontowanie instalacji LPG ?
MaciekTOS
Stella
Stella

Auto: Omega
Silnik: CJXA 2.0

Re: Leon Turbo - Instalacja gazowa

Postprzez bzykofm » 2 marca 2017, 17:09

1.8 jak najbardziej toleruje gaz. Kwestia to założenie go z głową i bez zgredzenia na częściach.

Przejrzyj najpierw to:

https://www.youtube.com/watch?v=9m9Aw_Mo1N8

A potem to:

https://www.youtube.com/watch?v=tOspRp2bFzE

od około 11.45
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez adams » 2 marca 2017, 22:07

Nie zabardzo w tym dziale szukales co nalezy, wiecej jest w dziale silniki benzynowe, ale zanim to ktos skasuje postudiuj sobie to forum :
Https://www.lpg-forum.pl
Tam masz bardzo duzo informacji wraz z polecanymi i (co wazniejsze chyba nawet) niepolecanymi warsztatami z calej Polski.
Jezeli nie chcesz miec komentarzy typu "gaz nadaje sie do kuchenek a nie do samochodow" to mozesz sobie zazyczyc np taki komplet:
Sterownik STAG QBOX
Reduktor KME Gold
Wtryskiwacze Hanna2000
Przewody ferro (te niemiedziane ;) )
Butla nie istotna byle zalozona w dobrym kierunku
Wielozawor i obudowy filtrow to tez nie jest super istotne.
Oczywiscie to tylko przyklad. Byc moze lepiej teraz zamiasr hanek zalozyc barracudy jakies. Nie zaluj na instalacji a zobaczysz ze 1.8t potrafi sie na lpg fajnie odpychac. Albo zaloz ostatnia generacje ale przy dobrych podzespolach montaz wyniesie Cie duuuuuzo drozej. To forum ktore Ci podalem jest naprawde dobre. Tylko trzeba duuuuzo czasu poswiecic. Albo zaloz to co Ci podalem i powinienes byc zadowolony.

A tak dla jasnosci... Tak warto szukac leona 1,8t i montowac w nim dobry gaz :) polecam :)
adams
Sport
Sport

Postprzez bad » 2 marca 2017, 22:19

Namieszałeś. Jest Faro i Hana.
Hany obecne to słaby wybór.
1.8T to bardzo dobry wybór jeśli chodzi o lpg.
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Postprzez adams » 2 marca 2017, 22:33

Byc moze namieszalem bo zawsze zapominam jak sie to dokladnie pisze. Tak wiesz tylko pogladowo napisalem ale oczywiscie masz racje i dzieki za korekte. No wlasnie co do jakosci Hany to nie wiem jak teraz ale z lat 2014 jestem zadowolony wiec zasugerowalem. Na lpgforum faktycznie mi kiedys wpadlo w oko ze CHYBA baracudy sie fajniej spisuja. Ale to wlasnie trzeba temat na biezaco sledzic i troche poczytac, albo pojsc na latwizne i zdac sie na okolicznego gazownika co zalozy parownik tomasetto i valteki, zrobi autokalibracje i dzieki temu ze da sie zalozyc instalacje za 2199zl i w tej cenie choinka zapachowa wunderbaum o zapachu jasminowym potem sa stwierdzenia, ze nastepnym razem TDI :D ;)
adams
Sport
Sport

Postprzez MaciekTOS » 2 marca 2017, 23:28

Dzięki za info :-D O instalacji gazowej samej w sobie jestem przekonany , tylko właśnie nie byłem przekonany jak Leon T znosi gaz .Wszystko jest kwestią tak jak mówicie zmontowania dobrych podzespołów oczywiście myślę też raczej o wyższej pułki podzespołach .Puki co jutro jadę do przymiarki Leona :-)
MaciekTOS
Stella
Stella

Auto: Omega
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Bushid0 » 3 marca 2017, 10:45

U siebie mam lpgtech i jeździ bez problemu na gazie nie ma różnicy pomiędzy benzyną:)
Bushid0
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez bad » 3 marca 2017, 10:48

U mnie to samo. Sterownik Lpgtech wtryski Barracudy i reduktor KME Tur.
bad
Sport
Sport

Postprzez flex » 9 marca 2017, 23:05

MaciekTOS napisał(a):Witam , Panowie noszę się z zamiarem zakupu Leona 1 , silnik 180 KM .Przejrzałem forum ale jakoś nie widzę działu na ten temat wątków w tym temacie też jak na lekarstwo - czy po prostu nie umiem szukać ? Otóż ma ktoś doświadczenia z gazem w takim Aucie , czy wyznajecie zasadę że sportowe auto bez gazu ?
Czy warto zawracać sobie głowę kupować Leona z myślą zamontowanie instalacji LPG ?

Oczywiście że warto. Chyba że masz samochód firmowy to wtedy koszty paliwa nie interesują Ciebie. Poda warunkiem oczywiście że firma nie jest Twoja :).

Podstawa przy montażu gazu to wydajne i szybkie wtryskiwacze gazowe lpg. A także mocny reduktor lpg.
Sterownik gazowy tak na prawdę jest mniej ważny. W tej chwili jest bardzo duży wybór polskich sterowników lpg i każdy z nich będzie bardzo dobrym wyborem.

Jak ktoś wcześniej napisał przypilnuj żeby nie była tak że będzie butla gazowa do jazdy na wstecznym. W sumie to drobnostka ale jak juz robisz montaż to warto tego przypilnować.

Najważniejsza sprawa przy montażu lpg to doświadczony gazownik który potrafi zamontować instalację i wie co to znaczy poprawna dobra regulacja instalacji lpg w samochodzie. Taki serwis lpg nie pracuje niestety za 2000-2200zł.
flex
Stella
Stella

Postprzez DanJ93 » 10 marca 2017, 07:04

flex napisał(a):
MaciekTOS napisał(a):przypilnuj żeby nie była tak że będzie butla gazowa do jazdy na wstecznym..

Co masz na myśli, bo pierwszy raz taką opinię słyszę.
Natomiast wiele razy słyszałem, żeby parownik montować wzdłużnie.
adams napisał(a):Albo zaloz ostatnia generacje ale przy dobrych podzespolach montaz wyniesie Cie duuuuuzo drozej.)

Tutaj również radziłbym uważać, bo są producenci których potem nikt nie chce serwisować i w których zacierają się pompy LPG, a koszt nowej to nawet 1500zł !
I te ostatnie generacje to raczej bardziej do silników z BEZPOŚREDNIM wtryskiem benzyny
Polska, Podkarpacie, Lubaczów
DanJ93
Signo
Signo

Auto: Leon I
Silnik: APG 1.8

Postprzez lewy1305 » 12 marca 2017, 19:43

witam mam do was pytanie odnośnie LPG w leonie 1.8 t . Mój leon to 1.8t APP 180km ,auto mam 4 lata od razu jak go kupiłem założyłem instalację LPG w polecanym zakładzie . Instalacja którą posiadam to stag4,reduktor KME gold ,wtryski hana2000 . Po ostatnim doinwestowaniu auta czyli nowe swiece,cewki,przepływka ,sonda,rozrząd, i kilku jeszcze rzeczy auto zaczęło wyraźnie lepiej przyspieszać niż dotychczas , ale na PB , na LPG zaczęły pętlic wtryski a gazownic nie może tego ustawić jak należy. Pojechałem do mechanika który zajmuję się podnoszeniem mocy w autach BRK Tuning w Inowrocławiu i stwierdził że mam zrobiony program na około 210km ,ale byłoby trzeba potwierdzić to na hamowni .Dodał jeszcze że nie dziwi go że gazownik nie daje rady tego mi ustawić .Prosze o porade co mogę teraz zrobić żeby zaczęło to normalnie jeździć na LPG ?Nie chciał bym rezygnować z mocy i wracać do seryjnego programu . Gazownik na chwile podłożył mi inny sterownik który po prostu będzie przerzucał na pb kiedy trzeba, ale to i tak czuć szarpanie w momęcie przełączeń.
lewy1305
Sport
Sport

Auto: seat Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez bzykofm » 12 marca 2017, 19:54

lewy1305 napisał(a):Dodał jeszcze że nie dziwi go że gazownik nie daje rady tego mi ustawić .Prosze o porade co mogę teraz zrobić żeby zaczęło to normalnie jeździć na LPG ?Nie chciał bym rezygnować z mocy i wracać do seryjnego programu .

Musisz znaleźć gościa, który specjalizuje się w gazowaniu i tuningu. Poleciłbym ci http://gregor10.pl/ ,ale do Jasła masz trochę daleko :-(
Możliwe, że jeśli chcesz zachować moc, to pewne podzespoły LPG będą do wymiany :-(
Zerknij puki co na to:
https://www.youtube.com/watch?v=tOspRp2bFzE
od około 11.45.

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez lewy1305 » 12 marca 2017, 21:42

z chęcią wymienię co trzeba jeśli zacznie auto mi normalnie jeździć .Gazownik do którego jeżdżę po nieudanej próbie regulacji zaproponował tylko podmiane sterownika który będzie przełączał na PB kiedy podtlenek nie domaga,choć sam stwierdził że jest to słaba opcja . Ciekaw jestem co mógł bym wymienić żeby było ok i dlaczego mój gazownik tego nie zaproponował .
lewy1305
Sport
Sport

Auto: seat Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez bzykofm » 12 marca 2017, 21:47

Skontaktuj się z gregorem10 i przedstaw sytuację. Może się okaże, że jednak się do niego wybierzesz :D

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez Fawor » 13 marca 2017, 08:02

stag4 to jest qbox tak? Jesli tak to można ściągnać od pewnego momentu gazu i włączyć dotrysk benzyny. Mam tak na Qboxie u siebie. Aczkolwiek fajniej byłoby jeszcze założyć większe wtryski. Jak chcesz to mogę Ci to podstroic, wal na PW
Fawor
Sport
Sport

Auto: EjK9 i CupeR
Silnik: BAM 1.8

Postprzez ZimnyJanusz » 29 marca 2017, 20:36

Witajcie forumowicze! Być może odgrzeje kotleta, ale każdy się jara swoim samochodem i chce dla niego jak najlepiej. Otóż czas na gaz do mojego leona. Mechanik (duzo czytałem i kilka osób które znam go chwali, Pan tylko od Lovato) polecił mi taki zestaw:

Lpg Lovato smart turbo
Reduktor 220kW 300KM
Wtryski lovato kp

Silnik oczywiście 1.8t 180km

Chciałbym usłyszeć jakieś wasze opinie na ten temat bo kompletnie nie znam sie na gazie ;)
ZimnyJanusz
Stella
Stella

Silnik: CGGB 1.4

Postprzez bad » 29 marca 2017, 21:37

Żadne lovato. Daj polski zestaw żeby łatwo i wszędzie to potem serwisować.
np. :

Sterownik: Tech 224
Wtryskiwacze: Barracuda 130 albo Yeti
Reduktor: KME GOLD GT
bad
Sport
Sport

Wybór instalacji LPG do Seat Leon I

Postprzez GrzechuWarte » 2 sierpnia 2017, 18:43

Cześć, jako że jestem młodym kierowcą i borykam się z dużymi kosztami utrzymania samochodu, próbuje je jakoś zmniejszyć i chcę założyć instalacje LPG do mojego Seata Leona I 1.6 16v o oznaczeniu silnika AZD.

Co warto wiedzieć o eksploatacji LPG? Jak ją traktować? Jestem totalnie zielony.

Przez 6 miesięcy zrobiłem 13 tyś km, a spalanie na poziomie 9-10L pb jest dla mnie męczące finansowo.

Stąd moje pytanie, jaka instalacja najbardziej by podeszła, co trzeba o tym wszystkim wiedzieć. Dodam że chciałbym przeznaczyć 2500zł razem z montażem na jak najlepszych podzespołach.
Czy jest możliwość instalacji wlewu gazu koło wlewu paliwa?
Czy samochód odpali mi na LPG czy musze mieć troche paliwa do rozgrzania silnika?
Czy jest możliwość ustawienia wskaźnika paliwa na desce rozdzielczej tak aby po przełączeniu na gaz pokazywał ilość gazu, gdzieś widziałem takie cudo na youtubie, ale nie moge juz znaleźć linku do tego.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
GrzechuWarte
Stella +
Stella +

Silnik: benzyna 1.6 16V

Re: Wybór instalacji LPG do Seat Leon I

Postprzez marcin7x5 » 2 sierpnia 2017, 18:48

Chyba go nie oszczędzasz skoro ci tyle pali albo poruszasz się ciągle w korkach. Dużo osób montuje brc, landi renzo lub polskiego staga. Co do montażu to musisz takie rzeczy ustalić z monterem tej instalacji. Odpalać zawsze będziesz na Pb i dopiero po osiągnięciu min 30* przełączy ci się na lpg.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Silnik: AUS 1.6

Re: Wybór instalacji LPG do Seat Leon I

Postprzez GrzechuWarte » 2 sierpnia 2017, 18:50

marcin7x5 napisał(a):Chyba go nie oszczędzasz skoro ci tyle pali albo poruszasz się ciągle w korkach. Dużo osób montuje brc, landi renzo lub polskiego staga. Co do montażu to musisz takie rzeczy ustalić z monterem tej instalacji. Odpalać zawsze będziesz na Pb i dopiero po osiągnięciu min 30* przełączy ci się na lpg.

Co masz na myśli nie oszczędzasz? Jeżdżę w miare normalnie, nie przekraczam 3 tyś. obr. Robie trase trase 65km dziennie + czasem po miejscu.
GrzechuWarte
Stella +
Stella +

Silnik: benzyna 1.6 16V

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna