stashekcn napisał(a):zlewają takie tematy
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
stashekcn napisał(a):zlewają takie tematy
zdemontuj podszybie i zobacz czy tam czegoś nie ma, albo jedź na stację diagnostyczną i niech szarpią ałtem (czyt. autem) aż iskry lecąstashekcn napisał(a): Chodzi o to że odgłos jest dość wysoko, jakby w podszybiu
neostar napisał(a):Po wymianie drążka nastała oczekiwana błoga ciszapozdrawiam
adamusmasterus napisał(a):Witam
Chciałbym również deczepić się do tematu. W moim ARL 2004 mam problem ze głuchym, pojedyńczym stukiem z okolic zawieszenia lub spod silnika w momencie gwałtownego dodania gazu. Gdy przyspieszam delikatnie raczej tego nie słychać . Najbardziej odczuwalne jest to na wyższych biegach,a i dodam ze taki sam dźwięk jest gdy również gaz odpuszczam. Pojawia sie tylko gdy gaz dodaje "od zera", a nie pojawia się gdy mam już lekko wciśnięty i wtedy gwałtownie dociskam pedał gazu. Żadne inne stuki i w innych sytuacjach się nie pojawiają. Dodam,że stało się to zaraz po zmianie tulei gumowo-metalowych z Cupry R wraz z drązkami i końcówkami drążków(wszystko lemfordera). Auto stało się dużo bardziej sztywne i komfort niestety dość znacznie sie pogorszył. Z mechanikiem robilismy oględziny oraz jazdę próbną. Wnioski takie ze zawieszenie jest ok, poduszki pod silnikiem raczej też więc co to może być? Łapa pod silnikiem czy przeguby wewnętrzne a może jeszcze coś innego?Słyszałem teorie ze to może być suma wszystkich luzów w układzie przeniesienia napędu i po zmianie na sztywniejsze tuleje dużo bardziej je czuć i słychać. Jeśli ktoś miał podobny problem lub domysla się co to może byc to czekam na sugestie.
PaVLo napisał(a):Ja od kilku miesięcy też "bujam" się ze stukami w tylnym zawieszeniu z prawej strony, są one tylko jak skręcam w prawo i potem prostuje kierunek jazdy. Czy też może być to łożysko w tylnym kole ?.
Na pewno to nie jest z przodu, ani przegub ani łożysko skrętne.
Maras2003 napisał(a):UWygląda tak jakby koło było dość luźno zawieszone na szpilkach, lub piasta byla dość luźno przykręcona. Czuć jakby coś latało przód-tył.
Maras2003 napisał(a):Liczę na dalesze sugestie
Maras2003 napisał(a):Czy LMI2732 (podane przez Ciebie, pasujące do mocnych silników benzynowych) będzie pasowało do mojego 1,9TDI ASV 2004r ?
Do mnie podobno pasuje LMI21113.
Czy to jest zamienne, czy można użyć jakich poliuretanów czy czegoś takiego?
markus312 napisał(a):Tuleja o nr LMI21113 (OE 1J0 407 181)jest standardowym silentblockiem wahacza dla Golfa IV/Audia A3/Seata Leona 1M/Skody Octavi. Tulejka którą wymieniłem powyżej jest jej wzmocnioną wersją o nr katalogowy LMI27132 (OE 8N0 407 181B). Wniosek z tego taki, że na 100% będzie u Ciebie pasować. U siebie też takie zamontowałem, na razie 3 tys. i cały czas cisza
borowa napisał(a):Tak, wszystko pasuje p&p, po samej budowie tulejek można sądzić, że będą mocniejsze, są po prostu "pełne w środku".
seb_jag ARL napisał(a):
rozumiem, że u siebie w ARL zamontowałeś te 27132 zamiast 21113 i jest ok, wszystko pasuje p&p? bo też czeka mnie wymiana tych tulejek, dlatego się dopytuję. rzeczywiście są wzmocnione, czy tylko chwyt marketingowy?
borowa napisał(a):po samej budowie tulejek można sądzić, że będą mocniejsze, są po prostu "pełne w środku".
lukas1985cuprar napisał(a):koszt wymienienia to 120 zł u mechanika u którego ja robiłem tulejki wymieniałem bo gdy jechałem na prostej drodze było wpadająj kołem w studzienke kanalizacyjną z tyłu dochodziły odgłosy jakby miało zaraz koło odpaść jeszcze sprawdz czy amortyzator jest dobrze przykręcony a i zastanów sie nad poliuretanami 110 zł za sztuke kolor zółty bo jest wzmocniona tzn mocniejsza od czerwonej a sam to bedziesz wymieniał
lukas1985cuprar napisał(a):z amortyzatorem chodzi mi o to ze na dolnym mocowaniu mogla wybic sie taka gumowa tulejka i amor nawet ja skrecony to i tak ma luz
Pako162 napisał(a):Przegub wewnętrzny do sprawdzenia. Inne pochylenie półosi po założeniu gwintu. Ale jak stuka to i zewnętrzny do sprawdzenia. Bardziej prawdopodobne.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości