Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Metaliczny dzwiek podczas wciskania sprzegla

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Metaliczny dzwiek podczas wciskania sprzegla

Postprzez woj625 » 8 kwietnia 2013, 20:59

Witam
samochod: Seat Leon 1.8T AUQ

Zakladam nowy temat poniewaz na forum nie znalazlem takiego samego przypadku sa podobne ale inne objawy, otoz pojawil sie ostatnio umnie dziwny dzwiek podczas wciskania sprzegla i popuszczania taki dziwny metaliczny dzwiek jakby lekkie zgrzytanie, ale tylko gdy jest wbity bieg, na luzie jak wciskam i popuszczam sprzeglo nie ma tego dzwieku, wystepuje rowniez przy mocnym dodaniu gazu podczas jazdy, tak jak by byl jakis luz i metal o metal uderzal. Dodam ,ze jak jade, czy po rownej drodze czy po dziurawej tego wogule nie slychac, slychac jedynie jak wjade w konkretna dziure, nie ma luzow w skrzyni biegi wchodza lekko bez zadnych problem , bylem juz u 2 mechanikow i obydwaj twierdza ,ze wszystko jest wporzadku, dodam jeszcze ,ze dziwnie to zabrzmi ale po umyciu dokladnym samochodu, ten dzwiek metaliczny ustapil po przejechaniu jakis 40km znowu sie pojawil.

Pozdrawiam i licze na kazda pomoc.
woj625
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M 1.8T

Reklama

Re: Metaliczny dzwiek podczas wciskania sprzegla

Postprzez hornet15re1 » 9 kwietnia 2013, 15:51

tylni łącznik skrzyni biegów spawdzałes? ten co łączy od dołu sanki ze skrzynia,u mnie on stukał,trzeba go zdjąć i rozkręcić i zobaczyć czy nie wyrobiły sie gumy i metal nie tłucze o metal.
Jeżdżę na LPG...i jestem z tego dumny!!!
AUQ 1.8 20VT+DOWNPIPE+TIP+FMIC+WIRUS 1,2bar
hornet15re1
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8 TS
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez woj625 » 9 kwietnia 2013, 17:33

Bylem dzis u mechanika i stwierdził ,że to konczacy sie dwumas(ale ile w tym prawdy to nie wiem bo sam nie byl pewny) , do wymiany lewy drążek kierowniczy, i tuleja wachacza tez lewy. Ogarne czesci i zobaczymy czy dzwiek ustapi jak nie to sprawdze ten tylny lacznik skrzyni.
woj625
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M 1.8T

Postprzez williams01 » 1 października 2013, 11:05

woj625 napisał(a):Witam
samochod: Seat Leon 1.8T AUQ

Zakladam nowy temat poniewaz na forum nie znalazlem takiego samego przypadku sa podobne ale inne objawy, otoz pojawil sie ostatnio umnie dziwny dzwiek podczas wciskania sprzegla i popuszczania taki dziwny metaliczny dzwiek jakby lekkie zgrzytanie, ale tylko gdy jest wbity bieg, na luzie jak wciskam i popuszczam sprzeglo nie ma tego dzwieku, wystepuje rowniez przy mocnym dodaniu gazu podczas jazdy, tak jak by byl jakis luz i metal o metal uderzal. Dodam ,ze jak jade, czy po rownej drodze czy po dziurawej tego wogule nie slychac, slychac jedynie jak wjade w konkretna dziure, nie ma luzow w skrzyni biegi wchodza lekko bez zadnych problem , bylem juz u 2 mechanikow i obydwaj twierdza ,ze wszystko jest wporzadku, dodam jeszcze ,ze dziwnie to zabrzmi ale po umyciu dokladnym samochodu, ten dzwiek metaliczny ustapil po przejechaniu jakis 40km znowu sie pojawil.

Pozdrawiam i licze na kazda pomoc.

Ja mam podobne objawy tylko że nie słychać metalicznych dźwięków tylko stuki zwłaszcza kiedy rozprzęgam silnik od skrzyni w czasie jazdy, w takcie odpalania i gaszenia wydaje mi się że tez czasem słychać jakieś odgłosy. Szarpań i drgań w trakcie jazdy jeszcze nie mam.

To pewnie koło dwu masowe jak stwierdził mechanik u woj625

Jeśli by to był dwumas to już interesować się nowym czy czekać na bardziej drastyczne objawy??

Swoją drogą kiedyś może odkręcę rozrusznik i sprawdzę jaki ma luz powinien być w granicach 5-7mm??
williams01
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AUQ 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna