Mam pytanie odnośnie kontrolki stanu paliwa.
Czy zatankuje do pełna czy bak jest prawie pusty wskazówka stoi zawsze na środku czyli tak jakby bak był do połowy wypełniony. Zapomniałem dodać że przy zgaszonym silniku spada do zera
Jak ktoś wie to prosiłbym o pomoc
Mam ten sam problem, auto stało miesiąc czasu i pływak się zawiesił prawdopodobnie, cały czas stoi na 1/4 zbiornika, mimo, że zatankowałem 25l nawet nie drgnął. Jakieś pomysły co robić?
Niechcąc zakładać nowego tematu podepnę się pod ten chociaż mój problem jest nieco inny.
Mianowicie wskaźnik źle pokazuje stan paliwa w zbiorniku. Po zalaniu do pełna wskazówka idzie na max i opada bardzo powoli. Na liczniku 500km (po mieście)od zatankowania a wskazówka pokazuje ponad 1/2 zbiornika. Wytargałem pompę z pływakiem, nie był zawieszony, brudny ani nic takiego nie zauważyłem niepokojącego. Zamontowałem pompę i dalej ten sam problem. Jakieś porady, sugestie gdzie tkwi problem?
Gdzieś na forum vw golfa chłopaki podawali wartości oporu mierzonego na przewodach od pompy w zależności od położenia pływaka. Ogólnie polecam ten temat bo był to dosyć obszerny wątek.
Jak podłączysz samochód pod kompa, to w VAG/VCDS masz opcję przetestowania zegarów, można sprawdzić czy to czasem zegar nie szwankuje. Innej meotody osobiście nie znam
Witam wszystkich, mam dziwny problem w Leonie. Wskaźnik poziomu paliwa działa odwrotnie, tzn. gdy bak jest pusty, on pokazuje, że jest pełny i na odwrót. Paliwo zatankowane na full, wskaźnik pokazuje 0, pali się kontrolka rezerwy i piszczy przy odpalaniu. Podczas jazdy wskazówka również porusza się od 0 do 1. Czy ktoś miał już taki problem?
Czy prawidłowo działa Ci prędkościomierz? W czasie jazdy strzałka nie wariuje? U mnie na miesiąc przed tym, jak padł czujnik prędkościomierza w skrzyni objawy były podobne (w czasie jazdy wskaźnik paliwa od 0 do 1). Po wymianie wszystko wróciło do normy.
Tak. Wszystkie zegary działają prawidłowo. Tak samo po wyjęciu pompy ruszałem pływakiem i wskaźnik działał w całym zakresie tyle że na odwrót... Zamiana kabelków od pływaka też nie działa.
Dla potomnych: jak wyżej opisałem, w moim leonie wskazówka paliwa pokazywała odwrotny stan do rzeczywistego. Winna była pompa paliwa, którą ktoś kiedyś wymienił na tę z IBIZY 6L a jak wiadomo w tym modelu wskaźnik paliwa w zegarach jest odwrotnie niż w leonach. Po wymianie pompy na zgodną z Leonem wszystko działa jak natura chciała