Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Mrugające kontrolki konsoli Leon 2

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Mrugające kontrolki konsoli Leon 2

Postprzez koryt » 22 listopada 2013, 20:12

Witam,
Od jakiegoś czasu mam problem z elektryką w moim Leonie 2 (2007), a mianowicie przy włączonym silniku zaczyna wariować konsola, mrugają kontrolki , wariuje zegar obrotów i zegar wody, konsola wydaje dziwne dźwięki po czym się uspokaja i świecą się dwie diody (TCS i czujnik ciśnienia opon), oto filmik który nagrałem : http://www.youtube.com/watch?v=Ojj81AOB ... e=youtu.be .
Dziś miałem jedną akcję :). Zapaliły się wszystkie kontrolki , ABS zaczął mrugać , rozrusznik kręcił ale auto nie odpaliło. Po kilku minutach włączając zapłon problem znikł i auto odpaliło.
Mam problem również (pewnie ta sama przyczyna) z kontrolką kierownicy (wspomagania) czasem mam tak że, po odpaleniu kontrolka (pomarańczowa) się zapala i po przejechaniu 100metrów gaśnie (mam pełne elektryczne wspomaganie) a za jakiś czas podczas jazdy zapala się co powoduje brak wspomagania.
koryt
Stella
Stella

Auto: seat leon 2
Silnik: BSE 1.6

Reklama

Re: Mrugające kontrolki konsoli Leon 2

Postprzez swierg » 22 listopada 2013, 20:34

koryt, mi to wygląda na problem z komunikacją (bramka CAN, wiązki, kostki, połączenia, styki itd.) lub problem z samymi zegarami. Auto-Scan z VCDS może bardzo wiele wyjaśnić. Na pewno takie zachowanie nie jest normalne, nie jest to też sygnalizacja żadnej usterki.
swierg
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Misiek » 23 listopada 2013, 18:31

albo akumulator słaby... Gdzieś kiedyś spotkałem się właśnie z tematem że z powodu aku, zegary świrowały.
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez msz » 25 listopada 2013, 10:25

kiedyś miałem coś podobnego w Focusie II, też nagrałem filmik :)
https://www.youtube.com/watch?v=qO_BN7Zy6oY

przyczyną był dogorywający akumulator, po wymianie na nowy problem rozwiązany. Najlepiej sprawdź VCDSem jaki to błąd, jak nie masz VCDSa to chociasz sprawdź napięcie akumulatora na zimno, po nocy najlepiej. Jeśli napięcie jesty poniżej 12V to znaczy, że akumulator robi BAJ BAJ :(

pozdrawiam
Obrazek
msz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon Cupra R
Silnik: CHGA 1.6

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna