Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon od spodu - wystające elementy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon od spodu - wystające elementy

Postprzez drogomysl » 9 grudnia 2013, 18:41

Witam,

może mam dla co niektórych banalne pytanie, nie mniej nie jestem przekonany co to za elementy - być może to tylko elementy ochraniające ale wolę się upewnić. Otóż zaczęło się od bryłki zamarzniętego śniegu na drodze - co tam pomyślałem, zmieści się pod spodem. Niestety szybko przekonałem się, że się myliłem, usłyszałem niegroźne "gruch" i tylko tyle pamiętam z tego groźnego zdarzenia (nic więcej się nie działo, silnik chodził jak chodzi itd.). Na parkingu, dojeżdżając prostopadle do krawężnika (tak aby oparły się koła) poczułem, że czymś haczę o ten betonowy próg (dość wysoki - wcześniej tam nie parkowałem). Zacząłem się przyglądać temu co widać pod spodem.

1) Zderzak - widać wcięcie - niby tworzywo biegnie cały czas równo i poziomo, ale jest tutaj taka mała wnęka (foto 1). Czy to jest efekt jakiejś przygody z przeszkodą czy ten typ tak ma (żeby było ciekawiej to akurat tam trafiła ta bryła śniegu)?

2) Teraz przejdźmy do elementu jaki zahaczył o krawężnik - jest to element zaraz przy samych kołach (przednich - nie wiem czy jest przy tylnych). Wygląda jak jakaś obudowa ale czy na pewno tak jest? Czy to jest element który "może" czasami o coś zahaczyć i nie powoduje to żadnych komplikacji? Nie jest to coś istotnego jak część miski olejowej albo cokolwiek innego co ma kluczowe znaczenie? Foto 2 oraz 3 (tą część widać też od strony koła).

Dodam iż zdziwiłem się, że w taki sposób da się w cokolwiek zahaczyć. Spodziewałem się raczej, że dojeżdżając kołami do przeszkody (o ile zmieści się pod zderzakiem) nie ma szans na żadne zetknięcie się podwozia z przeszkodą, a tu niespodzianka.

Foto 1: Obrazek

Foto 2: Obrazek

Foto 3: Obrazek

Dzięki za odpowiedzi!
drogomysl
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: Leon od spodu - wystające elementy

Postprzez RafcioGTC » 9 grudnia 2013, 18:48

Banał http://petrov.pl/pl/p/A3-8LLeonToledo%2 ... PRAWA/3556
O ile o to chodzi bo na zdjęciach za dużo nie widac bardziej sie domyślam że o to Ci chodzi. Te osłony to wiszą jak takie kondony w większosci aut. Widac to na drodze jak sie spojrzy na auto z przeciwka i prawie że szorują tym po asfalcie. Amatorka ;P Żeby urwac miske na seryjnym zawieszeniu trzeba trafic albo spory głaz albo miec talent ;D
Obrazek
RafcioGTC
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez drogomysl » 10 grudnia 2013, 19:06

Nie każdy musiał to wiedzieć, do teraz ;-) Część zdaje się być pusta w środku więc pasuje to do Twojej teorii. Dzięki ;-)
drogomysl
Stella
Stella

Postprzez RafcioGTC » 10 grudnia 2013, 21:07

Zapomniałem też o pytaniu co do zderzaka. Te dziwne wycięcie takie to chyba każdy ma bo ja też mam takie coś ;P
Obrazek
RafcioGTC
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez drogomysl » 14 grudnia 2013, 10:12

Widocznie jakaś myśl inżynierska, aby powietrze lepiej przepływało czy coś. Thx ;-)
drogomysl
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne