Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Klocek nie dociska całą powierzchnią do tarczy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Klocek nie dociska całą powierzchnią do tarczy

Postprzez leszekpb » 18 grudnia 2013, 12:05

Cześć Wszystkim !
Piszę z następującym problemem: ostatnio w ASV zmieniłem tylne hamulce (tarcze + klocki), komplet ATE. Powodem było pulsowanie hamulca i lekkie kołysanie autem podczas hamowania. Jako, ze wczesniej miałem problem z linką ręcznego (prawe koło), który do końca nie chciał odskakiwać, uznałem, ze uszkodziło to tarcze - była skorodowana.
Zmieniłem cały komplet, po przejechaniu ok 200 km widac wyraźnie, ze na jednej z tarcz klocek nie dociska całą powierzchnia - ok 1cm od wewnętrznej strony tarczy cały czas utrzymuje sie ta oryginalna "powłoka", która jest na nowych tarczach.
Pytanie jest następujące: czy można przypuszczac, ze jest tam cos zepsute (zacisk? ) czy po prosto zbyt mało przejechalem ? Zaznaczam, ze w drugim kole juz dawno starła sie cała powłoka i widać ładnie całą powierzchnię tarczy. W dodatku, mam wrażenie, że lekkie kołysanie autem podczas hamowania zaczyna powracać.
Opcja błednego montażu raczej odpada - ogarnięty mechanik, sprawdzony na poważniejszych usterkach niż te.

Co myślicie ?
dzieki z góry !
leszekpb
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Klocek nie dociska całą powierzchnią do tarczy

Postprzez bodzio232 » 19 grudnia 2013, 08:08

a może zaciski do regeneracji? skoro linka ręcznego nie odbijała a teraz nie dociska
bodzio232
Sport
Sport

Auto: LEON 1M Haldex
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez leszekpb » 19 grudnia 2013, 09:35

dzieki, dokladnie tak samo myslalem, ze jesli linka przez dluzszy czas blokowała zacisk to moze sie zatarł / zardzewiał / zaśniedział itp.
Dzisiaj bede sprawdzał ten temat z mechanikiem, mam nadzieje, ze ogarnie sprawe i nie bedzie dodatkowych kosztów.
dzieki !
leszekpb
Stella +
Stella +

Postprzez agrala » 20 grudnia 2013, 13:05

Wyglada na roblem z zaciskiem ale gdyby sie zatarl to widzial by to juz przy ich wkrecaniu tloczkow.
Od ktorej stony zle bieze?
Wydaje mi sie ze chyba od zewnetrznej strony auta wiec jezeli tak jest to raczej bedzie to wina luzow na jarzmie. Malo prawdopodobne zeby zacisk sie skrzywil.
Sprawdz luzy prowadnic w jarzmie i czy czasem nie sa krzywe prowadnice. Moze krzywe jest jarzmo lub cos pod nie podeslzo i krzywo przykrecone do belki.
agrala
Signo
Signo

Auto: Ibiza

Postprzez black-dimon » 20 grudnia 2013, 21:25

Sprawdź czy prowadnice pracują poprawnie, miałem kiedyś przypadek, że uszkodzona była gumka i przyrdzewiało w środku.
black-dimon
Sport
Sport

Auto: leon
Silnik: APG 1.8

Postprzez leszekpb » 20 grudnia 2013, 21:47

Dzieki Wszystkim za podpowiedzi.
Oglądalismy to z mechanikiem na spokojnie raz jeszcze, okazuje sie, ze tłoczek nie pracuje tak jak trzeba, w najbliższych dniach zacisk bedzie wymieniony. Mam nadzieje, ze to całkowicie rozwiąze problem, bo ostatnio mojego Leona męczą jakieś złośliwe usterki...a mnie sie kończy cierpliwość.
Jak sie skończy, kupie sobie poloneza.
leszekpb
Stella +
Stella +

Postprzez agrala » 21 grudnia 2013, 00:06

Tloczek może chodzic ciężko ale raczej nie to będzie przyczyna. Jezli tłoczek chodzi ciężko to wtedy trzyma hamulec i szybciej zuzywaja się klocki na tym kole. Na boki raczej tłoczek luzow mieć nie będzie bo wtedy by cieklo z zacisku. Sprawdz to co napisałem wczesniej żeby się nie okazało ze po wymianie znow będzie to samo.
agrala
Signo
Signo

Auto: Ibiza

Postprzez leszekpb » 21 grudnia 2013, 13:35

Ok, dzieki, na pewno zwróce na to uwage.
leszekpb
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne