Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ABS nie działa, przerwany przewód

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

ABS nie działa, przerwany przewód

Postprzez igzbi » 21 stycznia 2014, 12:21

Witam.
Na komputerze pokazuje błąd przerwanego przewodu lewy przód, widać było w którym miejscu dokładnie więc zlutowałem dokładnie kabelek i wymieniałem odrazu czujnik ABS w tym kole, błąd nadal się pokazuje i ABS nie działa, nigdzie nie mogę dostać tego kabla, czy ktoś już się z tym spotkał?? jak temu zaradzić?

W dodatku niedawno zaczęło świecić się kontrolka od hamulca ręcznego mrugająca oraz piszcząca przy każdym odpaleniu silnika, mechanik mi powiedział że jeszcze jadł prawy tył czujnik ABS i to dlatego się to świeci, nie zrobił nie wymienił tylko oddał auto więc jeżeli sam nie zrobię nikt nie zrobi...

Jakieś rady?
igzbi
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: ABS nie działa, przerwany przewód

Postprzez Pako162 » 21 stycznia 2014, 13:03

Przy padniętym czujniku nie powinien świecić się wykrzyknik. Nie masz czasem za mało płynu hamulcowego?
Pako162
Sport
Sport

Auto: Cupra 4
Silnik: AUE 2.8

Postprzez wojtekk » 21 stycznia 2014, 13:04

Kup z jakiegos rozbitka taki kabel i przeloz, ja mialem tak w prawym przodzie 2 lata bez abesu bo kazdy mi mowil ze trzeba wiazke zmieniac cala itd. kupilem kawalek kabla, polaczylem pradowa kostka dobrze zaizolowalem i dziala elegancko juz rok czasu. Daj temat do dzialu kupie na forum, ktos sie zglosi, ja kupilem za posrednictwem naszego forum, pozdro.
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez darvin » 21 stycznia 2014, 16:11

Sprawdź czy nie masz zwalonej gumy z przegubu i czy smarem się nie uświniło na zębatkach abs. ps jak kupiłeś zmienik to polecam podmienić na oryginał
darvin
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: CAWB 2.0

Postprzez igzbi » 21 stycznia 2014, 17:28

wojtekk napisał(a):Kup z jakiegos rozbitka taki kabel i przeloz, ja mialem tak w prawym przodzie 2 lata bez abesu bo kazdy mi mowil ze trzeba wiazke zmieniac cala itd. kupilem kawalek kabla, polaczylem pradowa kostka dobrze zaizolowalem i dziala elegancko juz rok czasu. Daj temat do dzialu kupie na forum, ktos sie zglosi, ja kupilem za posrednictwem naszego forum, pozdro.

W którym miejscu łączyłeś kabel? bo u mnie jest przetarty ok 10 cm wyżej od czujnika ABS. Wystarczy odciąć z rozbitka jak najdłuższy się da i połączyć kostką czy jego się wpina gdzieś do jakiejś kostki?
Płynu hamulcowego jest max, pierwsze co jak się zapalił wykrzyknik to uzupełniłem lecz nic nie pomogło
igzbi
Stella
Stella

Postprzez wojtekk » 21 stycznia 2014, 18:09

Laczylem za nadkolem tam gdzie juz wchodzi przewod w komore silnika. Niema zadnych kostek. Zepnij na pradowa i zaizoluj bedzie chodzic, jesli wi owajca jest faktycznie ten kabel. Co do zamiennikow czujnikow nie sluchaj takiego gadania, ja mam czujnik zamiennik za 15 zl i chula az milo ;-) najczesciej wypowiadaja sie w tematach ludzie co wogole z tym doczynienia nie mieli. pozdro.
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez igzbi » 21 stycznia 2014, 18:20

Dzięki wojtekk, dałem ogłoszenie w dziale KUPIĘ może ktoś się odezwie, dam znać co i jak jak dostanę przewód ;]
igzbi
Stella
Stella

Postprzez markus312 » 3 lutego 2014, 18:16

Kolego jak świeci ABS i wykrzyknik oraz pojawiają się dźwiękowe sygnały ostrzegawcze to sprawdź przy baterii czy nie rozpięła się kostka i bezpieczniki, miałem tak kiedyś w Borze.
markus312
Sport
Sport

Auto: Leon 1M2
Silnik: ARL 1.9

Postprzez igzbi » 4 lutego 2014, 11:01

z migajacym wykrzyknikiem juz sobie poradzilem, lewy przod kabelek byl gdzies przerwany. Wymieniłem i już nie pika. Na komputerze już nie ma tam błędu jeszcze prawy tył i ABS powinien działać. Robię sam i na raty bo jak jezdzięłm po mechaniorach to żadnemu się nie chciało z tym bawić... :boks:
igzbi
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne