Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ukłąd wydechowy 1.6 16v

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Ukłąd wydechowy 1.6 16v

Postprzez Olonor » 31 stycznia 2014, 18:58

Witam Serdecznie
Mam pytanko dotyczące układu wydechowego w tym silniku...
mieszkam sobie w uk tak że mam ciężki orzech do zgryzienia...
chciał bym poprawić wydech zrobić coś zeby oddziaływał lepiej na silnik...
żeby był może delikatnie głośniejszy a i żeby pozostał legalny :P
czy ta się da?
Olonor
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Reklama

Re: Ukłąd wydechowy 1.6 16v

Postprzez addam24 » 10 lutego 2014, 20:56

Oczywiscie ze sie da.Kup koncowy dedykowany wydech np marki supersprint czy remus.I wszystkie twoje zalozenia beda spelnione.Po wypaleniu bedzie troche glosniej niz seria.I pewnie Ci doda ze 3-4 KM. i kilka nm.A czy satysfakcjonuje Cie wydanie 250-300gbp (czytaj 1/3 wartosci przecietnego leona w dobrym stanie w u.k)dla takich rezulatatow.To juz jest inna sprawa..
addam24
Stella +
Stella +

Auto: Leon Fr

Postprzez KaliUK » 11 lutego 2014, 01:21

Witam, też mieszkam w UK, dokładniej w Szkocji. Ja mam Leona 1.4 16V lecz teorytycznie budowa ta sama co u mnie. (wydech pasował by odemnie do ciebie na przykład.) Też chciałem coś innego i były różne wydechy za 200 funtów. Miałem to kupić jakbym czegoś innego nie znalazł ale postanowiłem poszukać firm i popytać. Znalazłem gościa co robi wydechy na zamówienie 100 mil odemnie. Może i jest to kawałek ale warto było. Za 250 funtów mam prawie cały system, prawie, bo ominął manifold i katalizator. Manifold już kupiłem, jutro będzie instalowany, a katalizator zostaje aby wszystko było legalnie. Został usunięty "silencer", lecz to jest legalne.

Jestem bardzo zadowolony z wyglądu, odgłosu i dla tych co twierdzą że w "tak małym silniku" wydech nic nie da, stwierdzam że są w błędzie - czuć drobną różnice, przynajmniej przyspieszenie do setki sie polepszyło. :D

Oto filmik odgłosu i wyglądu:
http://www.youtube.com/watch?v=eFUJJXpYiNA

-- 11 lutego 2014, 00:21 --

addam24 napisał(a):Oczywiscie ze sie da.Kup koncowy dedykowany wydech np marki supersprint czy remus.I wszystkie twoje zalozenia beda spelnione.Po wypaleniu bedzie troche glosniej niz seria.I pewnie Ci doda ze 3-4 KM. i kilka nm.A czy satysfakcjonuje Cie wydanie 250-300gbp (czytaj 1/3 wartosci przecietnego leona w dobrym stanie w u.k)dla takich rezulatatow.To juz jest inna sprawa..

Jesteś w okropnym błędzie, ziomuś. Mi jak robili wydech to mogłem ustalić odgłos jak głośny tylko chce. Może brzmieć nawet lepiej niż jaka kolwiek Cupra R, silnik nie musi mieć koniecznie wiele tutaj doczynienia. Co do mocy czy nm, to zostawiam w spokoju. Ja nie patrze na statystyki samochodu a na jazde. Mój kumpel ma fiata stilo 1.4 z mocą 105 koni i nie jest nawet bliski przy przyspieszaniu co ja. Cyferki na papierze sie mało liczą. 250-300 funtów to 1/3 przeciętnego leona w dobrym stanie? Czyli 900 funtów za leona w dobrym stanie? Nie wiem naprawde skąd masz takie informacje, ale jesteś kolejny raz w głębokim błędzie. Ja szukałem leona przez kilka miesięcy zanim kupiłem swojego, a przed tym mój ojciec szukał swojego, więc wiem coś na ten temat i powiem Ci że za 900 funtów to możesz mieć leona w słabym stanie. Ja swojego kupiłem za 1850 funtów. Rok 2004, 1.4 silnik, 57k mil przebiegu, od pierwszego właściciela - to jest dobry stan samochodu, ale cena nie była najniższa jak za prawie 10 letni samochód. (W czerwcu ma urodzinki 10letnie)

Błagam wszystkich co sie następnym razem chcą wypowiadać - jak to robicie to naprawde jak już coś wiecie na ten temat a nie po spekulacjach czy "słyszałem od kolegi".

Pozdrawiam.
Obrazek
KaliUK
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: BCA 1.4

Postprzez addam24 » 11 lutego 2014, 16:43

Ty kupiles leona w BARDZO dobrym stanie.I to jeszcze praktycznie z konca produkcji.Ja wspominalem o dobrym.Nie musisz mi mowic jakie sa ceny leonow w u.k.Bo tez tu aktualnie jestem.I za 900gbp spokojnie mozna kupic rocznik 2001-2002 zauwaz ze te auta sa produkowane od 99r.Jak bys mial kupic rocznik 2006 z przebiegiem 30tys mil to by nie starczylo Ci i 1850gbp..A swoja droga nie slyszalem zeby w stilo wystepowal silnik 1.4 105 ps..za to 95 tak.Inna sprawa porownywanie jednostkowych aut.W ktorych nie wiadomo,ile w kazdym z fabryczniej mocy zostalo.Wedlug mnie jest bezsensowne.A tak w ogole to nie wiem do czego pijesz..Czy ja gdzies napisalem ze nie moze sobie zrobic customowego wydechu i ustalic glosnosci jaka chce?Kolega chcial troche glosniejszy i zgodny z przepisami.To mu polecilem kilka dobrych firm.Te tlumiki maja jeszcze jeden duzy plus.W porownianu do wielu customow maja wieksza trwalosc(wiem bo w przeciwienstwie do Ciebie montowalem je dzisiatki razy).A nawet wieksza od fabryczych wydechow w drozszych markach.Wiec jak kolejnym razem bedziesz sie wypowiadal na forum..To fajeczke odstaw na bok ziomus :D Bo sie tylko osmieszasz.
addam24
Stella +
Stella +

Auto: Leon Fr

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne