Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Brak nawiewu na nogi

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Brak nawiewu na nogi

Postprzez majan » 28 października 2012, 16:38

Witam,

Przeczytałem większość różnych forum ale nigdzie nie znalazłem przypadku, który występuje w moim Leosiu.

Model
Leon 1M
1,4 16V 75 Km
Benzyna + GAz
Klima manulana

Problem polega na braku nawiewu na nogi. Cała dmuchawa chodzi poprawnie jak i również klimatyzacja. W momencie przekręcenia pokrętła na pozycję nawiewu na "nogi" dmuchawa działa ale nie wieje na nogi, a jedynie na szybę i centralnie. Każda inna pozycja działa poprawnie i nie ma problemów.

Co może byc przyczyną braku nawiewu na nogi, czy ktoś miał już taki problem i jak ewentualnie go rozwiązać lub jakie są ewentualne koszty naprawy.

W razie jakichkolwiek pytań lub braku informacji proszę o info.
majan
Stella
Stella

Auto: Leon

Reklama

Re: Brak nawiewu na nogi

Postprzez Barton » 30 października 2012, 11:56

Problem występuje od dawna? Demontowałeś może tunel środkowy? Jeśli tak to moim zdaniem najbardziej prawdopodobnym powodem usterki jest "rozłączenie" kanałów powietrznych kierujących strumień na nogi. Miałem podobny problem, z tym że u mnie dmuchało ale bardzo słabo, ledwo wyczuwalnie. Podczas demontażu tunelu, nieumyślnie rozłączyłem kanał powietrzny znajdujący się zaraz za tunelem środkowym. Problem rozwiązałem poprzez nałożenie na siebie dwóch elementów kanału oraz uszczelki. Zdemontuj tunel środkowy i sprawdź czy u ciebie nie ma podobnego problemu :wink:
Barton
Sport
Sport

Silnik: ARL 1.9

Postprzez majan » 30 października 2012, 13:07

Od początku kiedy kupiłem Leona był z tym problem i nigdy nie było mi to potrzebne jakoś aż do momentu kiedy mam mokro w aucie i potrzebuje suszyć a nie działa mi nawiew.

Jak zabrać się do rozebrania tunelu i gdzie mogę tego szukać? Jakieś wskazówki lub zdjęcia?
majan
Stella
Stella

Postprzez jocker » 30 października 2012, 13:10

szukaj w temacie o podłokietniku
jocker
Sport
Sport

Auto: 4x4+

Postprzez Barton » 30 października 2012, 14:28

Nie ma w tym nic trudnego, zdejmujesz 4 małe zaślepki (po 2 na strone) pod nimi znajdują się śruby, które należy odkręcić. Do tego po wyjęciu tylnej popielniczki odkręcasz 2 śruby które się pod nią znajdują. Należy też zdjąć gałkę zmiany biegów oraz jeżeli masz podłokietnik. Dobrze jest też okleić po bokach rączkę hamulca ręcznego, żeby jej nie porysować zdejmując tunel. Po tych zabiegach, ostrożnie unosisz tunel do góry, jednocześnie ciągnąc go delikatnie w kierunku tylnej kanapy.

Jeżeli masz problem z mokrą wykładziną, to raczej sam nadmuch na nogi gów** da.. :-| Poczekaj na cieplejsze dni i zdemontuj całą wykładzine oraz wygłuszenie, które się pod nią znajduje. Inaczej nigdy tego porządnie nie wysuszysz. Instrukcja demontażu wykładziny jest w dziale download.
Barton
Sport
Sport

Postprzez klajniak91 » 19 lutego 2014, 14:52

Witam!
Odgrzeję kotleta ;P
Mam podobny problem niestety nie działa mi nawiew na nogi, zaznaczę że mam manuala do tego ustawiając pokrętło na nogi załącza mi się nawiew na szybę :P
Ktoś powyżej napisał aby szukać problemu w temacie o podłokietniku. Ocb? Co ma to wspólnego z nawiewami? :?:
klajniak91
Stella +
Stella +

Silnik: ASV 1.9

Postprzez tomeczek12319 » 25 października 2014, 16:11

Ja też odgrzeje kotleta :) a mianowicie mam taki problem : ogrzewanie na szybe i centralne dziala jak nalezy, lecz caly czas wieje mi zimne powietrze na nogi niezaleznie od zmiany ciepla nawiewu.. dodam iż mam zapsuty guzik zmiany wlotu powietrza z wew albo zew..oraz pokrętło od zmiany kierunkow nawiewu nie do konca chce sie przekrecic w lewo..co to moze byc?
tomeczek12319
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: TDI pompa VP

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne