Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
jędrek napisał(a):A nierówna praca przez chwilę to chyba wada ASV też tak mam i to od 4 lat
Mietek1502 napisał(a):Może ten kąt wtrysku trzeba trochę poprawić z tych 44-45
Mietek1502 napisał(a):albo może to wina filtra paliwa?
macieksocho napisał(a):przestają leciec bańki powietrza, i wtedy też zaczyna normalnie rano odpalać, co może być przyczyną takiego zachowania?
mistrzoo napisał(a):Witam,
Przenoszę tutaj swój problem z osobno założonego tematu, jako że poniekąd tyczy się on problemów z zapalaniem. Oto post z oryginału:Chciałem Was prosić o poradę i swoje rozwiązania, spostrzeżenia w podobnych przypadkach.
Po kolei o co chodzi. W leonie był zrobiony swap silnika na taki sam z oznaczeniem ASV. Rozrząd nówka.
Osprzęt był zakładany ze starego silnika. Wszystko robione u jednego pewnego mechanika.
Auto ma problem z zapalaniem na zimnym silniku, jak już zapali to po sekundzie zgaśnie. Jak już się zapali i się rozkręci to silnik pracuje równo i ładnie, auto jeździ jak mała rakieta (miało robionego chipa, ale nie znam detali). Jest też tak że jak jest zimny i przy zapalaniu "doda się gazu" to łapie i zapala jakby znacznie lepiej.
Wg mechanika zero błędów na VAGu, kąty wtrysków ustawione i brak już pomysłów. Na ciepłym pali podobno o niebo lepiej. Obstawiana pompa wtryskowa lub jej nastawnik ? Nie wiem jak pracowała przed zmianą silnika bo nie miałem okazji tego sprawdzić. Mechanik na pompach się nie zna i nie ma do tego sprzętu. Mechanicznie wszystko wygląda na sprawne - zaglądał też elektryk i nie widzi żadnego problemu i też obstawia że chyba nastawnik.
Przeczytałem chyba wszystkie tematy na tym i innych forach i co mi przychodzi do głowy to zapowietrzanie się układu, zaciąganie powietrza na zimnym (jeden z mechaników telefonicznie twierdził, że uszczelki i oringi na pompie już stare i jak zimne, twarde, zbutwiałe to zaciąga gdzieś pompa powietrze).
Czy pompę i nastawnik da się w 100% zdiagnozować ? Czy ktoś ma jakieś inne pomysły co jeszcze może być nie tak i co sprawdzić ? Może ktoś w śląskim (ewentualnie małopolskie w okolicach Oświęcimia) kojarzy konkretnego mechanika a może któryś z Was jest w stanie zdiagnozować o co chodzi ? Nie mam problemu z wymianą uszczelek w pompie czy wymiany nastawnika jeśli chodzi o kwestię finansową. Chciałbym po prostu żeby ktoś trafnie zdiagnozował i naprawił co trzeba, bo jak pomyślę że dam za zrobienie uszczelek w pompie 300zł, za nastawnik 200 zł i to nie będzie to i będę szukał kolejnego mechanika i wymieniał rzeczy, których nie trzeba było wymieniać to mnie aż ciarki przechodzą.
Mały update w stosunku do tego posta - po poleceniu przez dwóch różnych mechaników tego samego specjalisty od Tdi, pomp wtryskowych itp brat odwiózł dzisiaj auto i czekam na postępy prac. Co się też okazało po odbiorze auta dzisiaj i przed zawiezieniem do nowego specjalisty - również na ciepłym pali ciężko, coś lepiej niż zimny ale daleko mu do normalnego rozruchu. Ewentualne porady i sugestie - zapraszam. Dam też znać co wymyśli nowy magik, a jeśli nic sensownego to uderzę chyba do Axee (może forumowicza policzy jakoś po lekkui przywróci furkę do życia).
mistrzoo napisał(a): i zapłonu(?)
kurex napisał(a):Z tego co kojarzę to jest błąd czujnika temperatury.
Jak kolego u Ciebie z grzaniem świec. ? - skoro czujnik uszkodzony to może podawać złe odczyty do kompa i mogą Ci nie grzać świece tyle ile powinny...
Ufo napisał(a):to jest ten czujnik w głowicy na 4 piny?
PiterEL napisał(a):No turbo jak przerzuca to reklamuje bo mam z nim problemy.
lysaglaca napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=dWOc6RJ ... ata_player a u mnie odpala tak jak na tym filmiku zna ktos przyczyne? co to moze byc moze ktos juz to przerabial?
lysaglaca napisał(a):a u mnie odpala tak jak na tym filmiku zna ktos przyczyne? co to moze byc moze ktos juz to przerabial?
piotrassenior napisał(a):Czy to czasem nie klasyczny problem świec żarowych...
lysaglaca napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=dWOc6RJNT7g&feature=youtube_gdata_player a u mnie odpala tak jak na tym filmiku zna ktos przyczyne? co to moze byc moze ktos juz to przerabial?
dovii napisał(a):Moze to kąt wtrysku jest przestawiony??
piotrassenior napisał(a):lysaglaca napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=dWOc6RJ ... ata_player a u mnie odpala tak jak na tym filmiku zna ktos przyczyne? co to moze byc moze ktos juz to przerabial?
Pod vagiem patrzyłeś czy masz jakieś błędy?
Czy to czasem nie klasyczny problem świec żarowych...
Marcinxxx napisał(a):A bąk z rana nie jest przez brak kata?
Mylith napisał(a):U mnie co prawda w 1P ale problem z odpalaniem zniknął po wymianie rozrządu.
Marcuuu512 napisał(a):pojawia się i utrzymuje dosyć długo czarny dym
kurex napisał(a):Czarny dym to z reguły sygnalizuje spalanie oleju...
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości