Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwne wycie z okolic koła

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Dziwne wycie z okolic koła

Postprzez leoTDI » 26 kwietnia 2013, 12:17

skubi173 napisał(a):Widzę że to jakiś częsty problem teraz, u mnie też tak buczy ale przy jeździe na wprost ale zastanawiałem się czy to łożysko ponieważ huczenie słychać przy małych prędkościach a powyżej 90-100 km/h przestaje go słyszeć dziwne, a stało się to jak miesiąc temu złapałem gumę w tylnim lewym kole dość gwałtownie straciłem powietrze i zawaliłem pare razy felgą więc albo od tego łożysko mogło się poluzować albo czy jest możliwość że po załataniu opony słychać teraz taki dźwięk ? Pasowałoby przełożyć na letnie i sprawdzić

odświeżam,

i pytanie o to, co było powodem ? Mam to samo teraz, kiedy zmieniłem opony na letnie ( niemniej problem ten już istniał u mnie pod koniec jesieni ... przed zmianą na zimowe). Dodam tylko, że na zimowych kołach była - do teraz - absolutna cisza ... :cry:

U mnie huczenie jest na wprost - zakręt nie zakręt - nie ma znaczenia, i przy prędkości ok. 40-60km/h. Im szybciej, tym lepiej = ciszej. Wykluczam raczej łożyska. Były wymieniane całkiem niedawno (SKF-y), ale tylko z przodu :!:

Opony Toyo Proxes T1R 18" 225/45 = nigdy więcej, syf w dodatku na mokrym :!: kupowane w PL - wcześniej miałem je z Deutschlandu - i nie było tego problemu.

Jak myślicie, może to być łożysko z tyłu :?: :idea: Jeśli tak, to warto chyba zaczekać :?: gdyż i tak będę robił swap hamulców, a z tyłu łożysko jest właśnie z całą piastą.
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Postprzez skubi173 » 1 maja 2013, 09:11

Powiem tak u siebie jeszcze tego nie ruszylem bo auto mialo kolizje po zalozeniu felg 18" 225/40 opony letnie troche jakby problem ucichl lub go nie zdąrzyłem się w słuchać bo potem wypadek auto będzie dopiero na początku czerwca kompletnie przegładane jak już zostanie poskładane i pomalowane więc na pewno dam znać.
Było @105KM @280NM
Jest: @170KM @355NM powered by BARTPOL/KINGSOFT
skubi173
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Postprzez Maniek871 » 20 lutego 2014, 21:50

Witam Panowie takie pytanie od jakiegoś czasu coś mi huczy szczególnie jak skręcam w prawo przy okolo 80 k/h delikatnie rusze kierownica i jest cisza po podniesieniu samochodu nic nic slychac ani z przodu ani z tyłu . Co to może być .Dodam że mam gwint felga 18 cupra opona 225/40
Maniek871
Signo
Signo

Auto: Seat Leon TDI
Silnik: ARL 1.9

Postprzez darhaj » 11 maja 2016, 21:55

witam, odgrzeję kotleta - u mnie wygląda to tak: https://www.youtube.com/watch?v=8JmX_nyVrhI
Tylko jak jadę wolno i skręcam (parkingi itp). Na postoju nic nie wyje. Jak jest zimny wyje od czasu do czasu, jak się rozgrzeje to częściej. Na prostej i na dużych prędkościach nie wyje. Więc raczej to nie skrzynia / maglownica / mechanizm różnicowy? Łożyska poprzedni właściciel wymienił jakiś czas temu i miał paragonik na to. Ktoś pomoże w diagnozie?
darhaj
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Picek » 19 czerwca 2016, 15:27

Cześć, u mnie też hałasuje nawet przy lekko skręconej w lewo kierownicy, im szybciej tym głośniej. Co ciekawe coś ewidentnie trze przy kierownicy skręconej w prawo ale tylko w zakresie prędkości 55-60km/h. Miałem wymieniać łożyska ale po przeczytaniu tematu widzę że przyczyna może być inna...

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Picek
Stella
Stella

Auto: Leon TS

Postprzez Picek » 2 lipca 2016, 05:09

Jednak lewe łożysko, wymieniłem oba przednie na fag.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Picek
Stella
Stella

Auto: Leon TS

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne