Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwne drgania i odgłosy.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwne drgania i odgłosy.

Postprzez Mati2011 » 31 marca 2014, 19:45

Witam!
Od jakiegoś czasu mam duży problem z moim Leonikiem. Jakiś czas temu pojawiły się dziwne drgania odczuwalne na podłodze w odpowiednich przedziałach prędkości 50- 80 km/h i później powyżej 120. Nie są one duże ale dość denerwujące. Najgorsze jest to ze w ostatnich dniach problem się pogłębił;/ a mianowicie podczas jazdy przy większych prędkościach obrotowych silnika i hamowaniu silnikiem spod maski zaczyna się wydobywać dodatkowo dziwny dźwięk( metaliczny). Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi co to może być? Byłem już u kilku mechaników i nie bardzo umieją zdiagnozować przyczynę.
Mati2011
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: APG 1.8

Reklama

Re: Dziwne drgania i odgłosy.

Postprzez sebo7w7 » 31 marca 2014, 22:16

napisz więcej informacji, moze dodatkowo cos zaobserwowałes?
sebo7w7
Signo
Signo

Auto: seat leon AUQ
Silnik: CJXA 2.0

Re: Dziwne drgania i odgłosy.

Postprzez Mati2011 » 1 kwietnia 2014, 09:26

Właśnie w tym problem, że dodatkowych objawów brak. Zastanawiam się czy poduszka skrzyni biegów mogła by powodować takie wibracje( bo jest w dość kiepskiej formie) ale wydaje mi się, że gdyby to była ona te wibracje można by bardziej zaobserwować w danych prędkościach obrotowych silnika a nie prędkościach samochodu( wyluzowanie samochodu podczas tych wibracji nic nie zmienia, nadal występują) . W samochodzie została już wymieniona półoś bo miała lekkie bicie, przeguby też wydają się w porządku. Wszystkie koła wyważone. Macie może pomysł gdzie można by jeszcze szukać przyczyny???
Mati2011
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: APG 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna