Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

2.0 TFSI Niskie ciśnienie oleju.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

2.0 TFSI Niskie ciśnienie oleju.

Postprzez sebseat » 7 maja 2014, 15:41

Witam serdecznie. Mam problem z ciśnieniem oleju w mojej Cuprze. Wymieniłem olej i filtr oleju a także czujnik i po przejechaniu ok.300 km pokazał się ponownie komunikat na FIS: LOW OIL PRESSURE STOP ENGINE itd. Pompa to raczej nie jest bo silnik zacząłby głośno pracować i klepać. Moim zdaniem zawór regulujący ciśnienie na pompie oleju lub jakiś problem komunikacyjny pomiędzy czujnikiem a kompem(może jakaś luźna kostka?) Macie jakieś pomysły co do awarii. Czy ktoś miał podobny przypadek?
sebseat
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Reklama

Re: 2.0 TFSI Niskie ciśnienie oleju.

Postprzez Omega » 7 maja 2014, 17:57

Głupie pytanie a jakiej marki filtr założyłeś bo np. w 1,8T z pewną marka były problemy z ciśnieniem.
Omega
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: 1M2
Silnik: ARL 1.9

Postprzez sebseat » 8 maja 2014, 13:21

Filtr Mann. Kolejnym powodem może być zapchany smok lub sitko jeżeli takie istnieje. Jutro z rana na warsztat to napiszę co zdiagnozowałem.

-- 8 maja 2014, 14:21 --

Problem chyba załatwiony ;-) Okazało się że sitko w smoku zamulone było syfem. Poprzedni właściciel mulił na Mobil 1 prawdopodobnie i nagaru zostało od groma. Zmieniłem olej i wypłukało wszystko z silnika co zapchało smoka. Mam nadzieje że wszystko teraz będzie ok. Nie chciałbym zmieniać pompy oleju, bo dowiedziałem się że do Cupra i Cupra R cały moduł to wydatek o 6000pln Szok :shock: Pozdrawiam :-D
sebseat
Stella +
Stella +

Postprzez stashekcn » 9 maja 2014, 06:17

Dla pewności wlałbym np. Motul Engine Cleanera, wymienił ten olej jeszcze raz. Kolega w Golfie GTI po Castrolu miał ten sam problem
stashekcn
Signo
Signo

Auto: Leon 1P BWA
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez sebseat » 12 maja 2014, 08:54

Silnik przepłukany jak należy :-) Po 500km jeszcze raz zmieniłem olej i filtr tak dla pewności. Zalałem Motul Specific 5W30. Pozdrawiam 8)
sebseat
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna