Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kat pochylenia koła za duzy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kat pochylenia koła za duzy

Postprzez maniek71 » 17 sierpnia 2013, 18:07

Witam mam problem sciera mi lewa opone od wewnatrz i sciaga w prawo bylem dzis zrobic zbieznosc i gosc powiedzial ze mam za duzy kat pochylenia koła 1.46 powiedzial ze moze byc krzywa zwrotnica lub amortyzator czy może byc cos jeszcze? Aauta nie znam zabardzo kupilem go kilka tygodni temu i nie chciałbym wchodzic w koszta tak odrazu czy moze to byc poduszka z łozyskiem amortyzatora ta na górze lub cos jeszcze innego
maniek71
Stella
Stella

Auto: Leon I
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Kat pochylenia koła za duzy

Postprzez Axee » 17 sierpnia 2013, 20:59

Zaczalbym od podmiany zwrotnicy, w przypadku amora, raczej trzeba wymienic parami. Jak masz troche czasu i checi, to dla testu mozesz zbic obie L+P zwrotnice z amorow, odkrecic u gory nakretki nad amorami i zamienic miejscami cale kolumny McPhersona lewa z prawa - to wykluczy lub nie amorki. Poduszka gorna musialaby byc bardzo mocna wyjechana, wiec raczej nie, no chyba, ze ktos zle cwiartuchne wstawil i kielichy nie sa symetryczne :D
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez maniek71 » 17 sierpnia 2013, 21:19

raczej az tak bity nie byl tylko widzialem pod maska ze z lewej strony dziwnie siedzi amorek dlatego pomyslalem o poduszkach z czasem ciezko checi wiecej ale many tez juz nie bardzo jak bym podmienil to trzeba jechac znowu spr kat i to kosztuje. Dlatego poytam czy jest mozliwosc jakos innaczej sprawdzic czy cos jest nie tak czy tylko wymiana i czy zwrotnice trzeba nowa czy uzywka
maniek71
Stella
Stella

Postprzez seqs » 23 sierpnia 2013, 12:08

Może przed rozpoczęciem wszystkich wymian podjedź w miejsce gdzie sprawdzą Ci laserowo geometrię ramy. Po tym powinno się wyjaśnić na której konkretnie części jest skrzywienie.
Ja ostatnio w nocy wjechałem w mega dziurę i pozostałością po niej jest podobny kąt jak u Ciebie (1.37) tyle, że w kole prawym. Tak na oko nie widać nic niestety, także mój mechanik poradził mi aby podjechać na sprawdzenie ramy aby wykluczyć wszystkie ewentualności i wiedzieć, która konkretnie część jest do wymiany/naprawy.
seqs
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez Axee » 23 sierpnia 2013, 17:51

maniek71 napisał(a):ale many tez juz nie bardzo jak bym podmienil to trzeba jechac znowu spr kat i to kosztuje.
seqs napisał(a):przed rozpoczęciem wszystkich wymian podjedź w miejsce gdzie sprawdzą Ci laserowo geometrię ramy
seqs, czytaj ze zrozumieniem ... kolega mie ma checi wydawac 100pln za ponowna geometrie, a ma wydac 500pln za pomiar punktow karoserii (leon nie ma ramy)?
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez seqs » 28 sierpnia 2013, 18:07

Axee napisał(a):pomiar punktow karoserii (leon nie ma ramy)?

O to to. :mrgreen: Właśnie to miałem na myśli. :oops:
seqs
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez maniek71 » 6 listopada 2013, 10:51

To nie tak ze nie mam checi wydawac kasy! Poprostu wydalem kase na auto oc i akurat praca mi sie skonczyła!
Ale juz jakos sobie poradzilem. Wymienilem amorki troche pomoglo ale dalej bylo za duzo ale na kolysce mi podcigneli i jest juz ok. dzieki wielkie ale nawiazujac gdzie mozna sprawdzic rame i co dalej? Czy trzeba blacharza odwiedzac aby nacigał czy jak to inaczej ugryz?
maniek71
Stella
Stella

Postprzez V2N » 19 kwietnia 2014, 07:33

Podłącze się pod temat... u mnie też jest taka różnica i gostek u którego byłem wcześniej na zbieżności powiedział że napewno amory, i co?
Wymieniłem wszystko spreżyny poduchy i efekt jest ten sam... jestem zawiedzony bo hajs poszedł a nic się nie zmieniło.. to co zwrotnica? tylko która? Byłem u innego spradzić go i zbieżność i powiedział że nie ma możliwości regulacji pochylenia na tych zwrotnicach w 1M? doradzono mi żeby zeźbić górne mocowanie amora ale to chyba bez sensu...

<a href> http://zapodaj.net/538ad4b282974.jpg.htm</a>
http://zapodaj.net/538ad4b282974.jpg.html

może ktoś z Was może mi podpowiedzieć co zrobić żeby to naprawić, dzięki z góry za pomoc.
V2N
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez adasbb » 19 kwietnia 2014, 07:52

Koledzy, kąt pochylenia koła można delikatnie ustawić na sworzniu wahacza. Na śrubach jest możliwość lekkiej regulacji. Ja kiedyś w Fordzie Fieście miałem też problem z ścieraniem kół od wewnątrz. Okazało się, że uszkodzona była maglownica. Po jej wymianie przestałem zmieniać opony na nowe po każdym sezonie :)
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez V2N » 19 kwietnia 2014, 08:12

no ok, tylko gdzie ja znajdę w mazowieckiem takiego mechanika któy będzie to wiedział:-> bo już chyba 4 odwiedziałem który mówi że się nie da i kombinacje wymyśla.. troche szkoda mi hajsu na melepety i nieuków, którzy się określają jak fachowiec, ech. btw. leekiej ale czy wystarczy do zniwelowania rożnicy ~1.30
V2N
Stella
Stella

Postprzez lukaszlsw » 19 kwietnia 2014, 08:43

a masz jakąś glebe? ja przy ok -50 w s3 8l (podobne zawieszenie) mam włąsnie negatyw -1.4 w obu kołach i nic złego sie nie dzieje a wręcz przeciwnie dobrze się w zakręty wchodzi. Chyba że na jednym masz na drugim nie to nie ma bata coś jest krzywe. Podnieś auto poluzuj sworzeń opuść podnieś z drugiej strony wczołgaj sie pod samochód i dokręć swożeń powinno trochę się zmniejszyć pochylenie ale za dużej tam regulacji nie ma.
1.8T+ INSIDE:)
lukaszlsw
Sport
Sport

Auto: LCR
Silnik: BAM 1.8

Postprzez adasbb » 19 kwietnia 2014, 09:25

Temu też napisałem, że jest tam delikatna możliwość regulacji kąta pochylenia koła. Różnica 1,30 nie jest duża.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez darq12 » 20 kwietnia 2014, 20:05

V2N, A nie miales czasami dzwona jakiegos z kraweznikem lub jakas porzadna dziura?? Jak wymieniles amorki to pozostaje zwrotnica. Przechodzilem ten temat jak zmienialem tarcze z 280mm na 288 mm kupilem na allegro i jedna okazala sie krzywa zwrotnica ja mialem 1.46 stopnia prawe kolo troszeczke sciagalo oponek nie darlo ale po pol roku wymienilem ta zwrotnice na ktorej byl za duzy kat i jest gitara. Mechanik tak dla picu sprawdzil odleglosc miedzy uchem od amora a uchem od sworznia wachacza i roznica byla nie cale 3 mm.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez V2N » 9 maja 2014, 19:10

byłem na zbieżności u poleconego fachowca troche naciagnął i jedzie prosto ale prędzej czy później bedę musiał wymienić zwrotnice a nawet nie tylko... poki co jeżdze i zobacyzmy co wyjdzie.. na ile geometria wystarczy

darq12 napisał(a):V2N, A nie miales czasami dzwona jakiegos z kraweznikem lub jakas porzadna dziura?? Jak wymieniles amorki to pozostaje zwrotnica. Przechodzilem ten temat jak zmienialem tarcze z 280mm na 288 mm kupilem na allegro i jedna okazala sie krzywa zwrotnica ja mialem 1.46 stopnia prawe kolo troszeczke sciagalo oponek nie darlo ale po pol roku wymienilem ta zwrotnice na ktorej byl za duzy kat i jest gitara. Mechanik tak dla picu sprawdzil odleglosc miedzy uchem od amora a uchem od sworznia wachacza i roznica byla nie cale 3 mm.
V2N
Stella
Stella

Postprzez darq12 » 9 maja 2014, 19:34

Najważniejsze żeby opon nie zdzierało przyglądaj się co jakiś czas jak będzie zdzierało to wymieniaj bo szkoda opon.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez wiciu_gwx » 14 maja 2014, 19:39

Witam.
Jestem od ponad roku posiadaczem Leona z 2004 r. 1.9TDI Top Sport. Do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów. Otóż wczoraj kolega jadąc za mną zwrócił uwagę ze tylnie lewe koło jest lekko pochylone górą do wewnątrz - negatyw. Wcześniej tego nie zauważyłem. Od razu dodam że kilka miesiecy temu byłem na stacji diagnostycznej i nic nie wykryli wtedy. Autko nie sciąga... Na początku wydawało mi sie że to złudzenie ale hmmm chyba jednak coś prawdy w tym jest. Dodam że kilka miesięcy temu zmieniałem piaste (łożysko) właśnie w tylnim kole lewym. Chwilowo nie mam możliwości podjechania na stacje diagnostycznąw celu sprawdzenia. Czytałem że tylu i tak się nie ustawi...Czy możecie mi powiedzieć co może być przyczyną? Dodam że przed kupnem autka - było "prześwietlane" pod kątem jakiś solidnych dzwonów. Poza lakierowanym przednim zderzakiem nic wiecej nie było...na co zwrócić uwagę? Bo czytałem już wiele opinii.. Możecie mi coś doradzić :-( ??
Pozdrawiam
wiciu_gwx
Stella
Stella

Postprzez quli » 15 maja 2014, 12:36

zbyt wiele w kwestii tyłu opcji to nie ma... jak jest nagatyw to albo krzywa belka albo krzywy czop.
quli
Sympatyk LeonClub

Auto: kilku drzwiowe

Postprzez wiciu_gwx » 15 maja 2014, 16:52

quli napisał(a):zbyt wiele w kwestii tyłu opcji to nie ma... jak jest nagatyw to albo krzywa belka albo krzywy czop.

czy to wiąże się z wymianą całej belki? co to jest ten czop jeśli można spytać bo na mechanice to znam się słabo... :x koszt ewentualnej naprawy ile może wynieść??
wiciu_gwx
Stella
Stella

Postprzez Materxal » 27 maja 2015, 20:56

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj. Coś zaczęło mi stukać w zawieszeniu od strony pasażera i auto ściąga na prawą strone, przy jeździe na wprost trzeba delikatnie skręcić kierownice w lewo. Mechanik powiedział, że to maglownica ma delikatny luz ale żeby na razie z tym jeździć. Nie dawno wymieniałem końcówki drążków i sworznie wahaczy. Na zbieżności wyszło, że PP koło jest źle pochylone ale na początku auto jeździło normalnie(nie ściągało). I teraz mam pytanie czy luz na maglownicy może mieć wpływ na kąty i czy można je jakoś regulować ? Załączam wydruk po zbieżności: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b4b ... cff9a.html
Pozdro
Diesel kurzy, diesel czadzi, diesel nigdy cię nie zdradzi :P
Materxal
Stella
Stella

Silnik: TDI pompa VP

Postprzez perLucjano » 28 maja 2015, 10:19

Luz na maglownicy nie ma wpływu na kat pochylenia koła ponieważ maglownica nie jet częścią zawieszenia przedniego koła.
perLucjano
Stella
Stella

Auto: leon sport

Postprzez Materxal » 31 maja 2015, 13:18

Ok, rozumiem. A moglibyście mi podpowiedzieć z czego wynika złe pochylenie koła ? Krzywy amorek, zwrotnica ? Jak to sprawdzić? Autko na pewno nie miało wcześniej żadnej przygody.

-- 31 maja 2015, 14:18 --

Podpowiecie coś ?
Diesel kurzy, diesel czadzi, diesel nigdy cię nie zdradzi :P
Materxal
Stella
Stella

Silnik: TDI pompa VP

Postprzez pascal96 » 20 czerwca 2016, 00:49

Witam , rownież mam problem z negatywem ale tylnego kola , żona miala kolizje i teraz lewe tylne kolo jest w negatywie czyli tak -> / I
Wymienilem belke (ze szrotu , ale to juz bylby naprawde pech by byla krzywa w tym samym miejscu ) wymienilem piasty na nowe i negatyw minimalnie sie zmniejszyl lecz jest nadal , mam dystanse 20 mm felgi 18, i kiedys bylo rowno z nadkolem po kolizji lewe chowa sie w nadkolu o jakies 1 cm i troche mnie to martwi ...jak myslicie co moze byc jeszcze przyczyną ? mocowania belki , amortyzator , sprezyna ?
Podpis niezgodny z regulaminem -> usunięto. Administracja LCT.
pascal96
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez rafaello0016 » 23 czerwca 2016, 20:55

też mam tylnie koła wydaje mi się ze obydwa nie sprawdzałem dokładnie pochylone gorą do wewnątrz czyli do środka. mam sprezyny od ts na ori amorkach. co może być przyczyną panowie w tylnej belce ?
rafaello0016
Sport
Sport

Silnik: ALH 1.9

Postprzez pascal96 » 24 czerwca 2016, 06:29

wydaje mi sie ze jesli masz lekki negatyw rowno po obu stronach to prawodlowo ...pierwszy lepszy post w google i http://magazynauto.interia.pl/porady/ek ... nId,940453
natomiast u mnie jest bardzo widoczny tylko z jednej strony ..w weekend bede wymienial mocowania belki ( zawalilem ze nie od razu ich nie kupilem ) to dam znac czy bedzie poprawa
Podpis niezgodny z regulaminem -> usunięto. Administracja LCT.
pascal96
Stella
Stella

Auto: leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne