Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
przez tery_ » 22 czerwca 2014, 07:40
witam prosze sie nie sugerowac tematem bo samochod jest caly

ale mam takie pytanko i prosze o wypowiedzi ludzi ktorzy cos w temacie ogarniaja, samochod cupra r z 4tłokiem brembo czy moze sie zdazyc tak ze jezeli hamulce przez dlugi czas jezeli nie sa wykorzystywane na maksa tzn normalna spokojna jazda to pozniej aby dawaly z siebie wszystko to trzeba je "podocierac"???wiem ze trzeba je zagrzac zeby lepiej hamowaly ale czy podocierac tez???bo wczoraj troszku gnalem i przy ostrym hamowaniu do wjazdu na plac nie zadzialaly tak jak powinny i przejechalem wjazd i tera znie wiem cz to kwestia zimnych tarcz czy nie dotartch czy pluny hamulcowego czy co?????? a tarcze klocki nei dawno wymieniane
Diesel ma kopcić, Benzyna zapie****alać :>
-

tery_
- Sport

-
- Auto: Cupra R babe
- Silnik: benzyna 1.8 turbo
przez dario818 » 22 czerwca 2014, 09:45
Proponuje wymienic plyn hamulcowy producenci zalecają jego wymianę co 2 lata traci swoje właściwości moze masz zapowietrzony uklad lub po prostu zagotowal sie plyn w kazdym razie to najmniej kosztowny zabieg jezeli nie pomoze proponuje stacje diagnostyczna pomiar sily hamowania kol a raczej ich roznice byc moze zacisk nie domaga
1.8t AUQ
-

dario818
- Stella +

-
- Auto: LEON 2000R
- Silnik: APP 1.8
przez Kamil90 » 22 czerwca 2014, 10:15
Moim zdaniem zacznij od stacji diagnostycznej i pomiaru siły hamowania tak jak dario818 napisał. Wtedy będzie widać czy (teoretycznie) jest wszystko OK.
Potem wymiana płynu i przy okazji kontrola czy wszystko w porzadku - czy klocki równo zużyte po obydwu stronach zacisku.
Jak rozumiem ABS sprawny? Jakie masz zamontowane klocki i tarcze? Możliwe, że przy tej konkretnej sytuacji były niedogrzane żeby hamować tak jak wymagasz lub przegrzane, np wcześniej zagotowałeś płyn(?)
ARL+ 229@451 by GREGOR10.PL
-

Kamil90
- Sport

-
- Auto: Leon 1M
- Silnik: TDI pompowtryski PD
-
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne