Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ARL - kopci przy dodaniu gazu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: ARL - kopci przy dodaniu gazu

Postprzez transit_master » 4 sierpnia 2013, 10:39

Trzeba sprawdzić po kolei wszystko. Każde połączenie oraz węże gumowe. Nie musi być rozwalona. Może być wypięta.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Reklama

Postprzez saimon69 » 12 sierpnia 2013, 17:59

byłem wczoraj u mechanika przeglądnoł turbo wszystkie rury i wyszło ze zawór N75 był zepsuty .ładowanie na turbo tyło tylko 0.5 bara.a teraz po zmianie czujnika 1.5 bo jest chip na 185km .koszty jak na szwajcari przypado drogo wszystko 250chf.
saimon69
Stella
Stella

Auto: seat leon ARL
Silnik: ARL 1.9

Postprzez matijas93 » 12 lipca 2014, 14:15

Witam was i ja mam problem z dymieniem w moim ARL tyle że kolor mojego dymu jest szarawy , napewno nie czarny bardziej ku białemu .
auto ma przejechane 200tys , pali ładnie , przyspiesza raczej też dobrze tylko rano kiedy silnik jest zimny podczas pierwszego ruszania i zmiany biegu z 1 na 2 nawet na niskich obrotach (1500) puszcza takiego biało niebieskiego dyma , dzieje się to wtedy kiedy obudzi się turbina takie mam wrażenie , lecz samochód nie pobiera oleju , jeździ na castrolu 5w30 po wymianie zrobiło już 3 tys a stan nadal jest max , jeżdzę trochę autostradą więc auto nieraz dostaje ''buta''.
samochód posiada kata.
dodam że gdy depne mu na mieście też widzę w lusterku taki siwy dym za autem , lub dobrze to widać w nocy gdy ktoś siedzi mi na tyłku depnę gaz do spodu i widzę w strumieniach światła auta za mną że jest pełno dymu.

-- 12 lipca 2014, 15:15 --

Może ktoś coś poradzić w związku z wyżej opisanym problemem ?
matijas93
Stella
Stella

Auto: Ibiza II FL Signo
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Leon_TS_ARL » 12 lipca 2014, 22:27

Logi wykonaj, o dymieniu ARLa było już nie raz, może akumulator podczas rozruchu, może wtryski, wiele jest czynników. Logi więcej powiedzą.
Obrazek
Leon_TS_ARL
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Leon TS

Postprzez matijas93 » 13 lipca 2014, 08:45

tzn akumulator jest nowy jeśli to ma wogóle jakiś wpływ. Warsztat z diagnostyką komputerową powinien takie logi wykonać bez problemu?

zapanuj nad interpunkcją i dużymi literami, wyżej te same błędy - chlorek
matijas93
Stella
Stella

Auto: Ibiza II FL Signo
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Leon_TS_ARL » 13 lipca 2014, 10:11

Akumulator ma wpływ podczas rozruchy, jeśli słaby to zapalają się kontrolki od trakcji i ABS, wtedy też pojawia się dym podczas odpalania.

Zamiast zaczynać od wymian poszczególnych części zrób logi, daj na forum do odpowiedniego działu i pewnie ktoś Ci coś z tego wyczyta 8)

Co do logów to popytaj na spotach w swojej okolicy, kto ma kabel + kompa i pomoże w logowaniu. Warsztat taki powinien mieć, ale też odpowiednio Cię skasuje. To nie jest trudne :) Lub kup kabelek i sam działaj :wink:
Obrazek
Leon_TS_ARL
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Auto: Leon TS

Postprzez skuraa » 15 lipca 2014, 17:26

Mi tez kopcil przy dodawaniu gazu na bialo niebiesko .. wymienilem uszczelniacze pod pompowtryskami i zregenerowalem turbo i problem znikl :)
skuraa
Stella +
Stella +

Auto: Leon TS Arl

Postprzez GruchaARL » 16 lipca 2014, 20:01

skuraa napisał(a):Mi tez kopcil przy dodawaniu gazu na bialo niebiesko .. wymienilem uszczelniacze pod pompowtryskami i zregenerowalem turbo i problem znikl :)

Bo to najlepiej zrobić w parze :)
Jak ktoś coś chce od Gruchy, to Grucha pomoże :). PW lub 606-65-93-92.
GruchaARL
Sport
Sport

Auto: VW Golf IV TDI
Silnik: CBZB 1.2

Postprzez LeonidasARL » 4 sierpnia 2014, 21:33

Witam !
Mam problem co do kopcenia ale na niebiesko :-( odpalam auto w garażu , nie ma kopcenie nawet dymka nie puści , a gdy zacznę jechać to przy zmianie biegów puści dwa obłoczki i przestaje :/ oleju z silnika nie ubywa , zrobiłem 8kkm i stan się nie zmienił (motul 5w30)
Pozdrawiam.
LeonidasARL
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez GruchaARL » 5 sierpnia 2014, 08:16

gumki na pompkach i turbo do sprawdzenia. Przeważnie pomaga :) po wymianie :)
Jak ktoś coś chce od Gruchy, to Grucha pomoże :). PW lub 606-65-93-92.
GruchaARL
Sport
Sport

Auto: VW Golf IV TDI
Silnik: CBZB 1.2

Postprzez chlorek » 5 sierpnia 2014, 08:29

Uszczelniacze zaworowe, luz na prowadnicach głowicy, jest sporo do sprawdzenia.
Czy turbo nie puszcza oleju, wtedy jest zasyfiony mocno dolot i też może dymić na niebiesko. Wszystko zależy o jakim dymku mówimy :)
LeonidasARL napisał(a):oleju z silnika nie ubywa

tutaj bym polemizował :P.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez michew » 11 marca 2015, 16:55

Witam. Nie będę pisał nowego tematu tylko odgrzeje kotleta bo problem dotyczy również mnie. Zaczęło się niewinnie na trasie gdy jadę 6 biegiem 110 przymierzam się do wyprzedzania but i w połowie tak jakby turbo przestało ciągnąć i się wyłączyło totalny muł się robi staje na stacje gaszę samochód odpalam i już jest wszystko okej a działo się to sporadycznie. Wczoraj w garażu wymieniałem rozrusznik bo padł, patrzę tam pod rozrusznikiem gumowa rura w literze L strasznie zaolejona była myślę wyciągnę ją i przeczyszczę tak też zrobiłem i wczepiłem. Rano jadę do szkoły samochód totalny muł ledwo co przyspiesza a jak dodam gazu to chmara czarnego dymu za mną, dodam też że słychać taki dziwny świst/ szelest nie wiem jak to nazwać i na pewno nie jest to turbo bo turbo elegancko chodzi. Pomożecie chłopaki ?
michew
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon I

Postprzez piotrassenior » 11 marca 2015, 16:58

michew, gęsty czarny dym? Przejrzałeś wszystkie możliwe złączki, rurki i generalnie wszystko od dolotu? nie jest czasem coś przetarte, wypięte itd? dokładnie to sprawdź!
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf

Postprzez michew » 11 marca 2015, 17:11

Raczej wydaje się być gęsty bo widzę go w tylnej szybie. Nie patrzyłem na razie nic. Chodzi o dolot IC turbina itp ? nie mam pojęcia czy się coś przetarło, może ma to jakiś związek z tą rurą co czyściłem ? gdzie znajduje sie dokladnie IC

-- 11 marca 2015, 17:10 --

Wyjąłem i wyczyściłem dokładnie taką samą rurę jak jest na fotce po prawej stronie bo była strasznie zaolejona (to kolejne pytanie dlaczego ona byla tak zaolejona), dodam że jeszcze były na niej takie gumowe oringi.

http://img25.olx.pl/images_tablicapl/20 ... lowicz.jpg
michew
Stella +
Stella +

Postprzez piotrassenior » 11 marca 2015, 17:15

michew, kolego nie mów że nie wiesz gdzie znajduje się w Twoim ARLu IC..... :oops: .....ściągnij jeżeli masz osłonę dolną silnika, poszukaj węży idących od turbo do chłodnicy w przednim pasie to będziesz wiedział który to frontowy IC. Wszystkie połączenia dolotu z turbo itd sprawdź dokładnie. Wszystkie łączenia, te spinki, czy wszystko siedzi jak powinno oraz czy nie jest za luźne...no i czy nie jest gdzieś coś przetarte. Jeżeli jest świst dziwny...do tego czarny gęsty dym obstawiam że coś jest nie tak właśnie z dolotem.
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez michew » 11 marca 2015, 17:55

Ok dzięki za pomoc. Pojadę dzisiaj do garażu albo jutro i to obadam. Potrzeba ściągać przedni zderzak ? Jak nie to jak to rozkminić

-- 11 marca 2015, 17:55 --

A tak też zapytam jak sprawdzić tą nieszczelność ? Jeśli to jest jakieś małe to gołym okiem tego pewnie nie zobacze
michew
Stella +
Stella +

Postprzez piotrassenior » 11 marca 2015, 17:56

michew, nie potrzeba ściągać zderzaka. Tylko osłonę dolną od silnika i od dołu wszystko oblukac. Z miejsca kanału bądź podnośnika jest do ogarnięcia bez problemu. Z góry też wszystko oblukaj w okolicy zaworu EGR...
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez michew » 18 marca 2015, 12:47

OK dzięki. No kanału nie mam ale jest żaba o kobyłki także jakoś sobie poradzę i na razie czekam na polepszenie pogody bo caly czas pada i jest zimno a mam krótki garaż i samochód mieści się na styk.

-- 18 marca 2015, 12:47 --

Problem rozwiązany. Rura od IC-ka była wypięta a dokładniej zawinął się na niej ten gumowy oring i ją wydmuchiwało. Dzięki :)
michew
Stella +
Stella +

Postprzez Arek Leonik » 13 lutego 2018, 20:10

Witam a czy podczas tego kopcenia szarpało lekko samochodem? Wymieniono mi 3 przeguby, filtry, oleje, pompę podciśnienia, sprzęgło z dwumasem, auto było podpinane pod komputery na wytryskach wyszło prawidłowo na biegu jałowym, ale gościu i tak skasował mnie 750 za niby jakaś regulację na dwóch skrajnych wytryskach bo podobno na obciążeniu było coś nie tak ale pokrywa chyba nie byla ściągana, teraz turbina nowa. Auto ma moc kopci i szarpie (drgania jak by wszystko się trzęsło) przy mocniejszym dodaniu gazu. Autko to Seat Leon 1 Arl. Dym to jeszcze nie taka porażka jak te drgania . Pojawiły się gdy wracałem z Dani dodam że tak przejechałem 1000km i teraz po tych naprawach 1500 do dani jedyne co to minimalnie może mniejsze drgania po tych naprawach ale dalej są odczuwalne
Arek Leonik
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1

Postprzez asq1983 » 13 kwietnia 2018, 10:16

Drgania przy przyspieszaniu i czarny dym to wina szybko zuzywajacych sie walkow rozrzadu i przedartych popychaczy .W silnikach ARL to normalka jedzá walki te silniki jak czekolade, szczegolnie po zmianie mapy . Smieszy mnie jak ludzie tu wypisuja ze sie rura wypiela z intercoolera lub gdzie indziej.. jak rura wystrzeli to auto traci boost totalnie i nie wyjechalo by pod gorke nawet. Pozatym 70% aut z VAGiem TDI ma nieszczelnosci pomiedzy turbem a intercoolerem i nie widac ich okiem dopoki jest juz bardzo duza. najlepiej jest zrobic test dymem. niektore warsztaty maja taki tester jak nie polecam zrobic samemu ( google :diy evac smoke tester). Czarny dym awsze oznacza za bogata mieszkanke powietrze/paliwo.. ( za duzo paliwa/za malo powietrza) i wiaze sie glownie z nieszczelnoscia orurowania pomiedzy turbem a silnikiem a dolotem silnika .. lub uszkodzeniem popychaczy/i walka rozrzadu wtedy tez pojawiaja sie wibracje calej karoserii nawet przy przyspieszaniu( zawory nie otwieraja sie = zla mieszanka).
asq1983
Stella
Stella

Auto: Leon MK1 PD150

Postprzez loenonpower » 9 maja 2018, 13:53

Kolega wyżej dobrze pisze. Identycznie mój kolega miał. U niego już to było na tyle widoczne i wyczuwalne, że nie zdążył tego naprawić, bo wszystko się rozleciało. Stąd radzę szybko interweniować, bo mogą być spore koszta naprawy i mnóstwo nerwów.
Podpis niezgodny z regulaminem. usunięto/Admin
loenonpower
Stella
Stella

Region: podkarpackie
Auto: Leon
Silnik: benzyna 2.8 V6

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel